Potok Posrt

''Moderni mimari'' u Blagaju: Mještani se žalili, inspekcija zatvorila gradilište

Mještani su prije nekih 15-ak dana primijetili izvođenje građevinskih radova direktno u koritu potoka Posrta, koji kao sezonski potok protiče kroz naselja na ulazu u Blagaj.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 09. 2024. u 10:02 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su se mještani naselja Blagaj pokraj Mostara žalili zbog gradnje mosta koji je napravljen u koritu potoka Posrta Inspekcija Grada Mostara izašla je na teren, i kako je potvrđeno za Bljesak.info, zatvorila gradilište.

''Nakon što su inpektori izašli na teren utvrđeno je kako je izlivena betonska kontrukcija koja predstavlja most preko korita rijeke Posrt, koja sad trenutno nije aktivna, nema je, no u jesenskom i zimskom razdoblju uslijed većih padalina dođe do formiranja rječnog vodooka. Inspektor je zatvorio gradilište, radovi se više ne mogu izvoditi, a na gradilištu nije zatečen nitko ni od izvođača ni od invesitotra'', potvrdili su iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i
inspekcijske poslove Grada Mostara.

Foto: Privatna arhiva / Mapa

Naime, mještani Blagaja su prije nekih 15-ak dana primijetili izvođenje građevinskih radova direktno u koritu potoka Posrta, koji kao sezonski potok protiče kroz naselja na ulazu u Blagaj.

Projekt, dozvole...

''Ovaj potok osim svog nadzemnog toka ima i vrlo vazan podzemni tok, koji opskrbljava većinu bunara sa sjeverne strane Bune. Prema našim saznanjima, investitor je samoinicijativno, bez ikakvih dozvola, bez ikakvog projekta ili bilo čega slicnog, tijekom vikenda – krenuo da gradi most direktno u koritu Posrta. Razlog za izgradnju mosta je nekoliko parcela koje su kupili u prethodnom razdoblju i kojima na ovaj način pokušavaju osigurati prilaz'', naveli su mještani Blagaja za naš portal.

Istaknuli su kako, osim navodne nelegalne gradnje na državnom zemljištu, koja je kako ističu pored svega ''izvedena jako nestručno i ilegalno, ovaj most predstavlja ogromnu opasnost za okolne kuće, jer zbog nedovoljne visine kojom bi se rijeka premostila, umjesto mosta, ovaj most ce u budućosti predstavljati branu, ugrožavajući, između ostalog, kuće koje se nalaze neposredno iza ''mosta''''.

Foto: Privatna arhiva / Potok u zimskom razdoblju

''Sama činjenica da se obe strane mosta nalaze na zemlji koju Posrt tijekom zime poplavi govori o tome da stvarna namjera ovih ''modernih mimara'' uopće nije čak ni rješavanje prilaza placevima nego obmana budućih kupaca kojima oni ovo zemljište namjeravaju prodati prije zime'', naveli su mještani.

Utvrđivanje činjenica

Iz Inspekcije su naveli kako je podnositelj zahtjeva, u ovom slučaju mještani, zakasnio za nekih 15 dana, jer ih nije obavijestio tada kad su radovi započeli, a kada su bili prisutni i investitori i izvođač radova.

''No, inspekcijski nadzor podrazumjeva utvrđivanje svih činjenica. Inspektor će poduzeti mjere u skladu sa zakonom u cilju identificiranja osoba koje su to izvršile. Mi ćemo na zakonom propisan način voditi postupak, utvrdit će se tko su investitori i imaju li osnovu za izvođenje tih radova i shodno tome poduzimat će se naredne mjere'', poručeno je iz gradske inspekcije.

Mještani su još naveli kako ovo predstavlja ozbiljnu opasnost za okolne kuće i prirodu te ukoliko se promijeni tok potoka, postoji rizik od poplava koje bi mogle oštetiti obližnje objekte.

Kopirati
Drag cursor here to close