Reagiranje

Odgovor Ćavar o mostarskim dvorištima: Sud će utvrditi je li i zakonito

''A ovo je zaista nejasno i netransparentno i  Sud će utvrditi je li i zakonito'', navodi Ćavar dodajući kako s projektom ''Registracije nekretnina'' ni Obradoviću ''od početka, puno toga nije bilo jasno''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 07. 2024. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moja zadaća i  jeste, uz ostalo, i da  propitujem nadležne i odgovorne, posebno ako nešto što  rade za dobro svih nas, i za naše novce,  nije jasno i transparentno'', izjavila je Boška Ćavar, neovisna vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara reagirajući na odgovor direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željka Obradovića vezano za aktivnosti  usuglašavanja zemljišno-knjižnih i katastarskih podataka na području grada Mostara u okviru Projekta ''Registracija nekretnina''.

Ako prođe, prođe

''Zahvaljujem Vam na priopćenju za javnost (demantiju) koje ste dostavili portalu Bljesak.info i istim  me prozvali (kao i gospođu  Raspudić) kako  Vas prozivamo i optužujemo,  te prijetimo tužbama i dodatno zbunjujemo građane, čime nanosimo štetu gradu i njegovim građanima. Zaboravili ste, gospodine Obradoviću, moju ulogu Vijećnice; kao i moju odgovornost prema građanima koji su me birali. A ovo je zaista nejasno i netransparentno i Sud će utvrditi je li i zakonito'', navodi Ćavar dodajući kako s projektom ''Registracije nekretnina'' ni Obradoviću ''od početka, puno toga nije bilo jasno''.

''Zato ste se opredijelili za način APP (ako prođe, prođe). Da je tomu tako  citiram Vas u djelu akta koji ste dostavili Bljesku: 'Ambiciozno postavljeni cilj projekta bio je u potpunosti uskladiti stanje u katastru i zemljišnim knjigama sa stanjem na terenu.  Kroz pilot projekte je ustanovljeno da veliki broj zgrada u kojima se nalaze ovakve jedinice ,uopće nije uplanjen u katastar, da zemljište  za redovitu upotrebu zgrada nisu u velikom broju slučajeva definirana, tako da je bilo nemoguće izvršiti prijenos podataka iz KPU u zemljišnu knjigu. Na pilot lokacijama se kroz izradu tzv Sanacijskog plana nastojalo riješiti ovaj problem. Pokušalo se definirati novu parcelaciju oko zgrada uvažavajući interese vlasnika stanova te javne i zajedničke interese. Pokazalo se da je to teško,  i da je faktički nemoguće u razumnim rokovima tu proceduru završiti'. Nigdje ne spominjete da ste, kad je Mostar, kao značajna urbana aglomeracija, u pitanju, napravili prethodni uvid, i provjeru, ažurnosti i aktualnosti  stanja u Katastru i Gruntovnici. Niste nam rekli ni, kad ste već odlučili odustati od zadatih ciljeva, koji su Vam novi ciljevi koje ste ostvarivali, i ostvarili ovim Projektom'', navodi Ćavar.

Dodaje kako je slobodna zaključiti ''da ste Vi sami, upravo ovim gore navedenim citatom iz Vašeg demantija pomogli i svim građanima spoznati  ono što smo i prije znali, a o čemu uporno govorim, i upozoravam građane da se uključe i budu budni već više od dvije godine''.

Zadovoljavanje rokova

''Jasno je da ste Vi bili svjesni kako kršite važeće zakone iz oblasti prostornog uređenja, kao i važeće Zakone o građevinskom zemljištu i Zakon o stvarnim pravima. Formalno potpisani dokumenti od strane Odjela za urbanizam Grada Mostara su Vam, u tom nezakonitom procesu poslužili samo da možete izvršiti  i pokriti provedbu u Katastru i Gruntovnici. Ako je Vama nešto bilo teško, trebali ste tražiti nekoga tko bi vam, svojim kompetencijama mogao olakšati posao.  Po ovom što ste napisali ispada kao da je cilj projekta bio zadovoljiti neke rokove, a ne riješiti problem neusklađenosti Katastra i Gruntovnice. Mogli ste Vi ovim Projektom  izdvojiti parcele koje su već uplanjene u katastru, i koje su dobile sva zakonom propisana odobrenja, i samo ih prepisati u Zemljišne knjige onako kako su upisane Katastar. Usuđujem se, po tko zna koji put pitati: Jesu li Odluka o parcelaciji i uplani kolektivnih stambenih objekata iz siječnja 2022. (kad je i krenuo ovaj Vaš projekt), i Odluka o prijenosu titulara iz prosinca 2022. godine, utemeljene na važećim zakonima iz oblasti prostornog uređenju, te Zakonu o građevinskom zemljištu i Zakonu o stvarnim pravima. Mene, kao vijećnicu Gradskog vijeća Grada Mostara ne zanimaju vaše obveze po kreditima ni s jednom svjetskom bankom niti rokovi na koje ste se Vi obvezali'', kaže Ćavar.

Pojam dvorište

Navodi kako je ''cijela odgovornost prebačena na lokalnu zajednicu''.

''Što je Sanacijski plan i koju zakonsku snagu isti ima. Tko je taj sanacijski plan i kada usvojio? Sve ovo mi daje za pravo i potvrđuje moje sumnje u zakonitost ovakvih odluka pa tim više me obvezuje kao vijećnicu da upozorim građane šta im se dogodilo s dvorištima koje ste Vi stavili pod znake navoda: Ne poznajete pojam dvorište, pa pogledajte u katastrima svih gradova u kojima ste proveli ovaj program, (kojim ste sami sebi nahvalili u demantu), kako se zovu parcele koje su služile stanarima zgrada. Još da Vas podsjetim da sam u posjedu Odluke Vrhovnog suda koji je donio presudu vezano za provođenje  Zakona o stvarnim pravima čl. 346 i članka 39. Zakona o građevinskom zemljištu kao i zakona o prostornom uređenju, a kojom potvrđuje moje stajalište, da ste ono što ste radili s novcima Svjetske banke radili mimo zakona, i nezakonito nam oduzeli dvorišta. U svakom slučaju, kako sam najavila, Sud će dati konačno tumačenje vaših odluka koje ste dogovarali s jedinicom lokalne samouprave'', navela je Ćavar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close