Procedure

Projekte Elektroprivrede zaustavljaju leptiri i mravi

Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 07. 2024. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede BiH, govoreći o tome koliko je u BiH kompleksna izgradnja energetskih postrojenja zbog ekoloških pitanja, spomenuo je leptira i mrave zbog kojih se, kako tvrdi, stopiraju ovakvi veliki projekti, prenose Nezavisne novine.

"Mi rješavamo na način da moramo proći od mjesne zajednice, preko jedinice lokalne samouprave, županija, do Federacije Bosne i Hercegovine. Kada uspijete to završiti, onda se dođe do kreditora koji ponovo pitaju ekologe jer su tamo vidjeli nekog leptira na Vlašiću, koji nije viđen 100 godina i samo su ga vidjeli, nisu ga uspjeli ni fotografirati", naveo je.

Dodaje kako potom Federalno ministarstvo okoliša i turizma dobije pritužbu da tu ne treba raditi ništa više dok se ne napravi analiza što će se uraditi s tim leptirom.

"Ili recimo kada stavimo našu vjetroelektranu, stavimo jedan generator, presijecamo put mrava. Baš tuda mravi prolaze, a malo ispod našeg platoa gradi se privatna elektrana i tu mravi ne prolaze. Nema ni leptira. Nema ništa. Zašto je EP BiH kao javna kompanija, koja je od interesa za FBiH, koja treba biti od interesa za državu Bosnu i Hercegovinu, u podređenom položaju", rekao je Buljubašić, prenijele su banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close