Pregled tjedna

Bosanska BiH i bošnjačka struja

SDA još jednom dijeli zemlju. Ovog puta na one koji će plaćati skuplju struju pa tako kažu da se odluka Elektroprivrede BiH o poskupljenju odnosi samo na Bošnjake.
Kolumna / Pregled tjedna | 01. 07. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.6. – Ponedjeljak

Nije baš krug bošnjačkih intelektualaca izbacio intelekt kad je zaključio da će napraviti turneju po BiH s prosipanjem pameti kako BiH mora biti bosanska. Čak se i neki političari iz Hercegovine, zalutali u politiku, da bi se dodvorili takvom intelektu, odriču Hercegovine tvrdeći da žive u južnoj Bosni. Stvarno se u ovoj zemlji pamet troši na gluposti.

Ramo Isak ne može biti kažnjen iznosom koji će ga opteretiti niti će mu Središnje izborno povjerenstvo moći nanijeti štetu veću od reklamne koristi koju je zaradio objavivši pjesmu o snazi naroda kroz sebe u zategnutom odijelu, svoje sinove i likove koje samo vežemo uz rat.

Glazbu i tekst Isakove preuranjene himne ne treba ni komentirati.

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji nije se dalo. Milijuni izbornika imali su što reći na utakmicu, odabir i spremu igrača i na suđenje. Nitko ne govori toliko kad gubimo neka životna prvenstva u kojima nema VAR-a ni dodatnih minuta.

25.6. – Utorak

To može samo kod nas. Bh. policija u travnju oduzela automobil, a dva mjeseca kasnije u njemu pronašla 11 kg marihuane, kaže jedan naslov. Tekst kaže da je i u travnju u istom automobilu pronađena droga. Kod nas ni igra mačke i miša nije što je nekad bila.

O Miloradu Dodiku ponovno se priča u visokim europskim krugovima. Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, po Europi maše fotografijom Putina i Dodika. Kod kuće time nema razloga mahati. Dodiku, koji je najaktivniji političar kad je u pitanju blebetanje na društvenim mrežama, kod kuće ne može nitko ništa. Osim, moliti ga da sjedne za stol.

Zaboravljeni Bakir Izetbegović, koji iz umirovljeničkog doma naređuje pr-ovcima da pišu o izdajama Trojke do besvijesti, dobio je prijavu tužiteljstvu za sudjelovanje u organiziranom kriminalu. Sve će se to na izborima isplatiti.

Poslodavci galame da minimalna plaća treba biti 2.000 KM i da im u tome treba pomoći država. Radnici čitaju zašto se razveo Mate Rimac.

26.6. – Srijeda

Šuška se da bi radnici opet mogli dobiti jednokratnu pomoć od vlade. Dugoročne sigurnosti ovdje ipak nema.

Objavljeno je da ćemo na izborima birati između 300 subjekata i da je to manje prijavljenih stranaka i kandidata nego na prošlim lokalnim izborima. Znači li to i da politika odustaje od politike? Naravno, na popisu su provjerena imena i provjerena prezimena. Izbora ipak nećemo imati.

Dok se sindikat prepucava s poštom, otvaraju se nove poštanske prostorije u kojem je najvažnija vijest da je program vodila skupa zvijezda i da je sve prisutne i sjajni mramor blagoslovio svećenik. Bog, rekao je tako svetom Franji, ne voli građevine. Bog, pokazao je to Isus u hramu, ne voli licemjere. Vjernici? Oni vjeruju. Pogotovo onima u prvim redovima.

Hercegovačko-neretvanska policija najavila je kako će naći načina na počisti Internet. Nešto slično kako je to mislila kantonalna policija u Sarajevu koja pak ne može počistiti ulice.

Postoje već mehanizmi da se Internet očisti od prljavih jezika samo je problem što se nadležnima ne da ništa činiti po tom pitanju. Sjetimo se oduzetog automobila. Može policija hapsiti i loviti jezičine, problem je što ih nema tko skratiti.

27.6. – Četvrtak

Dom naroda zapeo je i teško da će se, ma koliko se gurao optimizam, odapeti. Država je u totalnoj blokadi samo to nema tko reći onima koji ne razumiju državu a žive u njoj.

Američki veleposlanik sjeo je s Hrvatima. Prvo je ručao s kofolnom oporbom HDZ-u BiH od kojih je većina bila u HDZ-u, a onda je sjeo s Draganom Čovićem i poručio mu da mora spasiti BiH od ruskog plina. Ne znamo što je Čović na to rekao.

Poskupljuje gorivo u BiH. Ne trza na to zabrinuto stado. Važnije je čitati o prepirci Lane Pudar i njezina oca. Mostarski bazen više nitko ne spominje.

28.6. – Petak

Ustavni sud upozorio je patriote da šire neistine o Ustavnom sudu. Željko Komšić jedan je od njih.

SDA još jednom dijeli zemlju. Ovog puta na one koji će plaćati skuplju struju pa tako kažu da se odluka Elektroprivrede BiH o poskupljenju odnosi samo na Bošnjake. Hrvati i Srbi ne žive na područjima gdje je ''tuđa'' elektroprivreda?

Milorad Dodik rekao je da je dokument o razilaženju s Federacijom gotov i da će uskoro biti proslijeđen na očitovanje. Zaboravlja Dodik, valjda, što sve u međuvremenu priča. Rekao je tako njemačkom političaru, iako ne može očima vidjeti Njemačku zbog visokog predstavnika i rezolucije o Srebrenici, da je RS za europski put BiH. Zamantalo se i njemu samom od njegovih krugova.

Procurila je lista iz HDZ-a BiH da je Mario Kordić opet predvodnik borbe za Mostar. Očekujemo još jednu lijepu mostarsku priču koja će se pretvoriti u rovovsku bitku s drugim koalicijama koje vrebaju Mostar. Sigurno je samo jedno – tema važnih običnom životu falit će. Visoka politika opet će pasti nisko.

Rusi su preuzeli odgovornost za hakerski napad na hrvatske institucije. Još čekamo odgovor što je bilo sa strujom na Balkanu.

29.6. – Subota

Fotografijom Putina i Dodika mahalo se i u Dubrovniku. Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, na dubrovačkom forumu iskoristio je istu foru da bi poslao poruku da je previše Rusije na Balkanu. No, Rusije ovdje nema. Rusiji se odlazi u Rusiju.

30.6. – Nedjelja

Nakon što se pojavio kao glavni lik prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u, slučajni prolaznik Zlatko Lagumdžija je nestao pa ga je ministarstvo vanjskih poslova optužilo da se ne javlja.

Sve je to obradovalo Milorada Dodika.

Javljaju se i likovi koji će braniti svijet od Dodikovog razdruživanja. Oglasio se opjevani Ramo Isak koji je i ranije rekao kako će sa sinovima u rovove. Javio se i zaboravljeni Šemsudin Mehmedović koji kaže da Dodika treba otjerati u zaborav. Baš kao što je i on zaboravljen.

Zadnji je dan lipnja i navodno zadnji dan toplotnog udara koji se u vremenima prije žeđi za klikovima samo zvao ljetna vrućina.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close