Pregled tjedna

Strategija opstanka – plaćaj dok te ima

Povlači se opet centar Mevlana kao najvažnija stvar u mostarskom Svemiru. Već znamo šta ćemo slušati u predizbornoj kampanji. Za to vrijeme, odobravaju se, većinom glasova, mostarske nebuloze.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 06. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.5. – Ponedjeljak

Nastavlja se javni obračun javnih servisa koji pokazuju još jedan raspali segment ovoga društva. Televizije pune repriza i poluproizvoda, s nejasnim bojama i bez digitalnog signala, prebacuju krivnju jedna s druge jednako kako gledatelji, koje ne zanimaju problemi servisa, prebacuju na druge, zabavnije kanale.

Državna će televizija ugasiti 15 emisija, navodi se u upozorenjima između serija kuknjave i serija napada. Sve dok se ne ugase zadruge, gledatelji će biti mirni.

Zbog govora mržnje saslušani su Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Požalili su se potom kako misle da živimo u Sjevernoj Koreji jer se, eto, ne može svašta reći. Pokazatelj je to kako se u ovoj zemlji sloboda govora još uvijek zloupotrebljava i kako se mržnja dozvoljava samo na odabranim adresama.

Nitko neće da tiska listiće za predstojeće izbore. Padaju tenderi na kojima je netko trebao posložiti imena malih bogova da bi ih robovi zaokružili i predali im u ruke lokalnu politiku na još četiri godine. Malim bogovima je lako upravljati lokalnim zajednicama sve dok roblje misli da im životi ovise o tlapnjama velikih bogova, otaca onih malih.

28.5. – Utorak

Saslušan je i Bakir Izetbegović. I on se žali da nema slobode da govori što hoće, a najglasniji je kad govori što drugi nikad dobiti neće.

Održan je maratonski cirkus u federalnom parlamentu koji se ne sjeća kad je zadnji put zasjedao. Izabran je novi sudac Ustavnog suda BiH i loptica je sada prebačena na Republiku Srpsku koja ne želi imenovati suce tog suda iz svojih redova. Kod nas je najbitnije da je negdje šuplje.

Održan je i cirkus u Narodnoj skupštini RS-a koja je odustala od zakona o stranim agentima pa ga je povukla. Vidi li netko kako vlast u RS sama sebi skače u usta?

I u Mostaru cirkus. Povlači se opet centar Mevlana kao najvažnija stvar u mostarskom Svemiru. Već znamo šta ćemo slušati u predizbornoj kampanji. Za to vrijeme, odobravaju se, većinom glasova, mostarske nebuloze.

Zato valjda imamo na skoro svakoj sjednici poništavanje ranijih odluka Gradskog vijeća jer se pokazalo da su nezakonite.

Borba za javni servis pretvorila se u veliku svađu pred kamerama pitanjem ključnim za televizijsku industriju – Gdje si bio za vrijeme rata?!

29.5. – Srijeda

Briga za narod se ušutjela. Intelektualci su zadubljeni u svoja nova kapitalna djela i u istraživanja koja neće promijeniti svijet nego će biti prodana studentima pod obveznu literaturu. Politika se brine za strategije. Zato svi šute danima na ono što se pomalo kuha na mostarskom Sveučilištu, a kuha se propast. Osnivači fakulteta imaju pametnijeg posla i nemaju u proračunu predviđena sredstva, političarima koji predaju na fakultetima nije to glavni izvor primanja pa ih ne svrbe džepovi.

Džepovi svrbe roditelje i studente koji plaćaju da se netko kiti nezasluženim titulama. To je valjda strategija opstanka – plaćaj dok te ima.

Briga za ekonomiju se pojačala odlukom da umirovljenici mogu tražiti poslove i raditi dok ih noge nose. Mladost odlazi, starost mora puniti proračune.

Odgovorni tješe građane tako da im s mjesec dana zakašnjenja objave podatke o tome koliko je poskupio život. Uvijek gledamo unazad.

Mostar čeka još jedna predstava. Gradnja kazališta mogla bi pred sud u Strasbourg. Valjat će preživjeti ovu predizbornu kampanju uz Neretvu čiju obalu gradski oci ne mogu zaštititi a građani koristiti.

30.5. – Četvrtak

Patriotizam opet progovara mržnjom. Zastupnica iz Mostara dobila je prijetnje kakve može osmisliti samo samoprozvani književnik i novinar koji joj je poželio da iskusi sve ono što su iskusili logoraši. Veliki patriot velikoga pera ljut je jer je zastupnica glasovala za novog ustavnog suca. Ustav, koliko je poznato, zabranjuje mržnju.

Javnost može biti mirna. Napokon je Milorad Dodik otkrio kako izgleda jedan njegov dan. Čekamo da nam otkrije i kako mu izgleda noć. Ponovio je ideju o razdruživanju s Federacijom BiH ali je malo popustio pa rekao da će ipak ostati u zajedničkim organima. Mora se, naime, negdje plaća zarađivati.

Luda ideja je i da Srebrenica promijeni ime. Valjda to Dodiku padne na um po noći.

Federalna i državna televizija uspjele su se dogovoriti oko raspodjele novca od pretplate. Sad opet možemo uživati u reprizama i dokumentarcima koji kasne za stvarnošću.

Federalna Vlada, u nekakvim možda predizbornim manevrima, odlučila je da će svako dijete rođeno 2024. godine dobiti 1.000 KM. Vidjet ćemo hoće li se ova odluka slaviti u krevetima.

Djeca u Ljubuškom stradala su na ringršpilu nepoznatog vlasnika. Nitko ne zna ni je li vrtuljak imao dozvolu za rad. Pitaju se brižni građani hoće li netko odgovarati. Trebali bi se sjetiti je li netko odgovarao za smrt djece u padu zrakoplova ili smrt beba u mostarskoj bolnici.

31.5. – Petak

Opet patriotizam. Još je jedna zastupnica dobila prijetnje smrću. Tako se voli zemlja.

Ustavni sud, s novim članom, novom predsjednicom i bez predstavnika iz RS-a, donio je odluku o državnoj imovini te rekao kako se šuma kod Vareša nije mogla dati strancima na pilanje. Šumu nema tko vratiti, a oko imovine ćemo slušati nova natezanja i pucanje novog šava na zakrpljenoj državi.

Sve su glasnije najave ulaska drugih u ukrajinsko-ruski rat. Sve je glasnije upozorenje da bismo mogli svjedočiti još jednom velikom ratu. Kod nas, po običaju, nitko ne bi ratovao.

Zasjedala je patriotska SDA. Nitko ne valja osim njih i nitko ne zna biti vlast nego oni. Nitko ne zna bi biti glasač kao glasač za iste.

1.6. – Subota

Prođe još jedan mjesec. Još četiri mjeseca do biranja i šest mjeseci do pretvaranja kako će nam sljedeće godine biti bolje.

Pao je Internet. Objašnjenja nema. Međuljudski odnosi bili su na kušnji. Kako pričati s nekim bez ekrana između nas?

2.6. – Nedjelja

Srbija je birala lokalnu vlast. U pomoć im je svojim glasovima pritekla i vlast iz Republike Srpske iako nema prebivalište na području te zemlje. Možda se priprema odlazak pa se bira tko će vladati nad budućom adresom.

 

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close