Pregled tjedna

Borci protiv branitelja u Mostaru  

Glavni grad se smiruje. Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja za prvu ženu Sarajeva. Mostar se ne smiruje. Borci ne daju braniteljima mjesta u obrani grada.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 06. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.6. – Ponedjeljak

Organ države koji traži da mu se svaki mjesec plate porezi i druge obveze, nije platio domenu pa je nastao problem s prijavom poreza za protekli mjesec. Da nije smiješno, bilo bi tužno. I obrnuto.

Nižu se reakcije na svesrpski sabor u kojem je, ma šta se govorilo o tome, umanjena snaga 9. januara kao praznika. Zato je najavljeno da će se slaviti praznik druge države.

Politika nam se usmjerila na druge. Malo tko govori da kod nas ništa ne štima i da su sve koalicije, na svim razinama, po tko zna koji put pokazale kako su loše glume još lošijih scenarija. Dragan Čović, nakon zasjedanja Predsjedništva HNS-a koje se nije sjetilo Sveučilišta, rekao je kako državna koalicija kao da ne postoji. Puno je toga kao u ovoj državi. I sama država je kao.

Glavni grad se smiruje. Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja za prvu ženu Sarajeva.

Mostar se ne smiruje. Borci ne daju braniteljima mjesta u obrani grada. Kažu pripadnici Armije da HVO nije ni postojao kad se od JNA branio grad. Kampanja za lokalne izbore s visokopolitičkim trovanjima ne prestaje. Mnogi će poželjeti prespavati ovogodišnju mostarsku kampanju.

11.6. – Utorak

Nastavljaju se prebijanja preko mostarskih leđa. Udruženje iz Srebrenice traži da se preispita uloga u ratu ministra iz Hrvatske koji kaže da je bio dobrovoljac u proteklom ratu u Mostaru. Ministar će valjda imati opravdanje za sve što je radio, ali čudno je, ma koliko čudno zvučalo, da nitko ne propitkuje opravdanja onih koji su pobjegli od izrečenih kazni za zločine u prijateljske zemlje i šute.

Jednom drugom hrvatskom dužnosniku ne ide baš s opravdanjima. Nakon što je rekao kako ga izdržava majka jer je u velikom kreditu, Stijepo Bartulica sada mora objasniti zašto ga je u Ferrariju vozio presuđeni kriminalac u večeri izborne pobjede.

Dok prepucavanja prebacujemo i preko granica, partnerstvo u BiH stavljeno je pred novu kušnju. Milorad Dodik, koji izlaz vidi samo u kaosu, za opstanak partnerstva traži da nogu dobiju Zlatko Lagumdžija, Elmedin Konaković i Denis Bećirović zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Naslušali smo se nogatanja.

12.6. – Srijeda

BiH je uzalud pisala prosvjednu notu Srbiji jer veleposlanik BiH u toj zemlji nije želio predati pismo. Nekome nebitna, ali je to kristalna slika o kakvom cirkusu od zemlje se radi.

Milorad Dodik opet sipa teške riječi. Tvrdi da su traženi milijuni nekog novca da se dostave popisi živih osoba koje su upisane kao srebreničke žrtve. Zaista bi bilo dobro da se ovakvo teške tvrdnje ispitaju i da sudski čekić lupi na ovu priču bez obzira na odluku. Valjda su i oni stvarno mrtvi zaslužili da ih se ne miješa s prevarantima ali i da prestanu jezičine više miješati njihove kosti.

Politička kultura, odavno poznata vrijednost onih u kravatama što sisaju proračune, ponovno je izašla na vidjelo. U Domu naroda se šetalo, galamilo, vagalo nečiju kilažu i prekidalo sjednicu. Smijali smo se donedavno kad nam televizije prikažu tučnjavu u nekom parlamentu. Problem je što nećemo zaplakati kad to vidimo u svojem.

13.6. – Četvrtak

U Mostaru je predstavljena još jedna koalicija kojom će se pokušati privući birači. Ono što se za sada može čitati u priopćenjima s tih kovanja planova i rukovanja, teško da odgovara stvarnim potrebama lokalne zajednice. Mali se ponovno igraju velikih i visoka politika baca sjenu na životne probleme.

Šutnjom je pak dočekan nalaz Federalne uprave policije s travnjaka stadiona Veleža. Nakon silnih galama, dizanja politike na sve četiri noge i upiranja prstom u nevidljive posipače terena, analize su pokazale da nikakvih kemijskih sredstava nije bilo na travnjaku koji bi ga spržili, uništili i što li se sve već ukazivalo nad terenom.

Pitanje je, tko će pobrisati sve ono što se izgovorilo u još jednom napuhanom mostarskom ratu.

14.6. – Petak

Glavni prvoborac, Zukan Helez, koji se u spremnosti za kakav obračun s novim ratom hrve s Ramom Isakom i Željkom Komšićem u kategoriji spremnih, izjavio je kako ne trebamo strahovati. Vidio je ministar metke koji se prave u Bugojnu i najavio uskoro prvu Bh pušku a onda misteriozno rekao da je nešto vidio o čemu ne smije pričati. To je valjda nekakvo oružje, nekakav dron, nekakav čarobni metak… Bitno je da je misterija i da se, poučeni svojim smrtima, hvalimo kako raste industrija kojom se sije smrt.

Krenulo je loptanje. Najvažnija sporedna stvar na svijetu učinit će sve drugo sporednim.

15.6. – Subota

Loptanje Hrvatima nije krenulo kako su očekivali. Nogometni šamar od Španjolske pokrenuo je lavine komentara i probudio tisuće izbornika u ljudima koji analiziraju je li Modrić ipak prestar, Gvardiol preplaćen, a Dalić pročitan.

Pored tih uobičajenih pametovanja nevidljivih stratega, najgori su oni komentari koji se, bez biranja riječi, raduju što je komšiji crkla krava. To su valjda ti naši dosezi koji ne mogu dobaciti do grupne faze osim zlim jezicima.

16.6. – Nedjelja

Fadil Novalić ponovno je objavio poslanicu na Facebooku. Iako u zatvoru nema pristup Internetu, nekadašnji premijer nekim čudom odašilje poruke javnosti. Javnost voli likove iz zatvora.

Rusija spominje mir u Ukrajini. Naravno, mir koji podrazumijeva da fali pola ukrajinskog teritorija, ne odgovara Ukrajini. Tako da ćemo gledati nastavak rata i nastavak prepucavanja ostalog svijeta tko kome pomaže da ubije onog drugog.

Kod nas je pak pjesma. Ramo Isak, ministar koji je objasnio zašto se vozi helikopterom, ili misli da je objasnio, dobit će pjesmu.

U moru hitova i opjevanih junaka, samo nam je to falilo.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close