Klizna situacija

Muzikanti: Noć od 800.000 maraka

Benjamina Karić je itekako zaslužila da je Aca Lukas, parafrazirajući naslov filma o njemu, verbalno pokida
Kolumna / Kolumne | 30. 08. 2024. u 09:35 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada davno, „Top lista nadrealista“ je bila humoristička televizijska serija velike gledanosti i zadivljujuće kreativnosti autora. Danas nešto veoma slično, samo što to nešto nema ime, najavnu i odjavnu špicu, gledamo u direktnom prenosu i u trajanju od non do stop.

Tko je što rekao?

„Severina je još jednom dokazala svoju hrabrost i nepokolebljivost u stavovima koji su ispravni, jasni i čvrsti. Kao gradonačelnica Sarajeva, grada koji je uvijek bio na strani istine, dajem joj svoju punu podršku u borbi za istinu i pravdu, u njenom otporu protiv autoritarnog režima koji tlači svoje građane i cijelu regiju. Pozivam sve građane Srbije i regije, koji cijene istinu, pravdu i slobodu, da 2025. godinu dočekaju u Sarajevu, zajedno s nama i Severinom. Zajedno možemo i moramo izgraditi društvo koje ne tolerira nepravdu i ugnjetavanje. Dobro nam došla Seve i dobro nam došli dragi ljudi!“, poručila je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, nakon što je policija Srbije na granici verbalno maltretirala hrvatsku pjevačicu Severinu Vučković.

“Volim Srbiju, volim Beograd, volim Bosnu i Hercegovinu, volim Sarajevo, volim Hrvatsku, volim Zagreb. Želim da moje kolege i koleginice ne pljačkaju budžetske pare jer je to novac svih građana. Pjevat ću u Sarajevu za Novu godinu bez honorara jer nema smisla da nekoga plaćaju 800.000 maraka. To bi bila velika sramota, Sarajlije znaju šta je muzika. Očigledno da gradonačelnica više voli da potroši novac u iznosu od 800.000 maraka nego da ima program bez marke za Novu godinu, a da taj novac koji hoće koleginici da da, utrošimo na nešto što je bitnije građanima Sarajeva. Žao mi je što od drveta ne vidi šumu”, otpisao je Karićki srpski pjevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas.

Prije, poslije, između, nevažno je, Severini se javila i „grupa građana iz Sarajeva“ koja „je poslala molbu na njen broj telefona da budžet koji je planiran za organizaciju dočeka Nove godine 24/25, nevjerovatnih skoro 800.000KM (400.000 eura), a tu je značajan dio i njen honorar, donira Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci koja se ugasila u ponedjeljak zbog nemogućnosti finansiranja. Smatramo da nije moralno trošiti toliki novac dok su nam naučne institucije u krizi kakvoj jesu. Biće novih godina, biblioteka se neće rehabilitirati. Ako je Severina humanista, empatična i javna ličnost koja je društveno odgovorna shvatit će naš apel”.

Bosanskohercegovačka stvarnost je odavno nadrealna, samo što, također odavno, nije smiješna. Sasvim suprotno: svakoga dana u svakom pogledu pokazuje se dokazuje kako je ono što je visoko iznad Bosne i Hercegovine – i ne samo nje, ali koga briga – zapravo dno od kojeg se, zahvaljujući i najgoroj gradonačelnici Sarajeva ikada (računaju se i svi njeni muški prethodnici), predano udaljavamo.

Što je nadrealnije?

Teško je, ma nemoguće, odrediti šta je u ovoj priči nadrealnije: trošenje 800.000 maraka na novogodišnji dernek u gradu koji se pati s vodom, saobraćajem, divljom gradnjom i općim neredom i u kojem se, zbog nedostatka para, u stanju kliničke smrti nalazi (i) Nacionalna i univerzitetska biblioteka ili traženje od Severine da pjeva džaba, a honorar proslijedi važnoj, još malo pa preminuloj ustanovi kulture.

Nije, naime, Severina Vučković samu sebe zvala u Sarajevo - već je, kako je saopćila Uprava Grada, „nakon obavljene analize i konsultacija, prezentirana ideja da se za narednu Novu 2025. godinu, na dan 31. 12. 2024. godine, angažuje regionalno popularna pjevačica Severina Vučković, koja je izrazila interes da nastupi na javnom dočeku Nove 2025. godine u Gradu Sarajevu. Obzirom da su ove godine za organizaciju dočeka Nove 2025. godine u Gradu Sarajevu, iz budžeta Grada Sarajeva osigurana veća finansijska sredstva a iz razloga veće turističke ponude, odlučeno je da se na dan 30. 12. 2024. godine angažuje muzičar Salvatore Ganacci“ - pa komotno može reći da je bole oba uha za to hoće li se „biblioteka rehabilitirati“ ili trajno zaključati.

Ako ćemo pravo, a trebali bi, red je, Severina u slučaju otkazivanja nastupa u Sarajevu može naći gdje će pjevati u roku od malo minuta i za, naravno, puno para. Uostalom, Grad Split joj je za doček 2023. platio malo više od 76.000 eura ili oko 148.000 maraka. Kako je u međuvremenu sve poskupilo, pa i tamburanje narodnim masama, e tako je i ne treba zvati onaj ko nema, minimalno, 100.000, ako ne i 150.000 eura.

Benjamina Karić Sarajevom upravlja kao vašarskim šatorom u kojem je važno da bude što veća gužva i… I eto, to je to. Istina, ne može se reći kako „tlači svoje građane“, ma kakvi, on im samo, čuj samo, izaziva ono što Hrvati zovu susramlje, a Srbi transfer blama.

Zahvaljujući katastrofalnom kadroviranju i administrativnom svođenju glavnog grada ne veliku mjesnu zajednicu, na čelu Sarajeva su, uz ostale, bili i Muhidin Hamamdžić, Semiha Borovac i Abdulah Skaka, ali provincijalnije pojave od najgore moguće zamjene za Bogića Bogićevića i i iste takve nasljednice, recimo, Emerika Bluma, Salke Lagumdžije, Uglješe Uzelca, Juraja Martinovića…nije bilo. Računa se, naravno da se računa, i spomenuti Skaka koji je sugrađanima i sugrađankama čestitao dan borbe protiv antifašizma!

Lidija Bačić i Severina

Otkako je Nermin Nikšić pronašao ko zna gdje i zašto zaboga, sarajevska gradonačelnica malo dijeli baklave po cesti, malo rasipa kičaste lampe po Baščaršiji, malo paradira po Sarajevo Film Festivalu, malo patetiše oko njega, nateže se sa dvoje najnagrađivanijih filmskih autora u tom gradu – Jasmilom Žbanić i Danisom Tanovićem – i, to ne treba zaboraviti, obilježava godišnjicu Zimskih olimpijskih igara 1984. tako da bi bilo bolje da je na nju zaboravila.

Ambiciozna koliko i potkapacitirana, Benjamina Karić je jednoj hrvatskoj pjevačici, Lidiji Bačić, prigovorila zbog neprikladnog(?!) odijevanja, dok je, eto, drugoj ponudila torbu para, grebući se, naravno naknadno i uobičajeno patetično i populistički, o njenu „hrabrost i nepokolebljivost u stavovima koji su ispravni, jasni i čvrsti“. Za selfie sa Severinom će se, treba li uopće reći, ogrebati na prelazu iz 2024. u 2025. godinu.

Sarajevo, dokazalo je u prošlosti, može preživjeti sve i baš zbog toga ne zaslužuje ni grupu građana koja od Severine očekuje da financira Narodnu i univerzitetsku biblioteku, niti, nju pogotovo, gradonačelnicu koja još nije shvatila da postoje stanovite razlike između metropole i bodljavine bikova.

E zato je Benjamina Karić itekako zaslužila da je Aleksandar Vuksanović, dakle Aca Lukas, parafrazirajući naslov filma o njemu, verbalno pokida.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close