Klizna situacija

Voda, komšija: Utapanje Košarkaškog saveza u Alijinom bazenu

Da se Konaković nije odlučio odvojiti od SDA, Alija Budnjo ne bi utjerivao dugove Košarkaškog saveza BiH sudskim putem, već bi se i o njima dogovarao na stranačkim sijelima
Kolumna / Kolumne | 23. 08. 2024. u 08:34 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda će košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske u novembru međusobno odigrati dvije ključne utakmice za odlazak na naredno Evropsko prvenstvo. A možda i neće.

„Osnovni dug iznosi 164.688 KM, a kako datira još iz 2014. i 2015. godine uz pripadajuće kamate dostiže gotovo dvostruko više. Traže da se sve isplati odjednom, s kamatama i sudskim troškovima. Mi to ne možemo da riješimo. Sa blokiranim računom ništa ne možemo napraviti. Može doći u pitanje odigravanje utakmica, možda ćemo ih morati predati", kazao je generalni sekretar Košarkaškog saveza, bivši reprezentativac i dugogodišnji igrač zagrebačke „Cibone“, Dževad Alihodžić.

Njegovom dramatičnom obraćanju prethodila je presuda Općinskog suda u Sarajevu od 31. augusta 2023. godine kojom je, u najkraćem, potvrđen dug Košarkaškog saveza prema Hotelima Ilidža u vlasništvu Alije Budnje, te rješenje o prinudnoj naplati od 18. juna ove godine.

Ako, dakle, Košarkaški savez ne nađe pare u roku brzo, košarkaška selekcija Hrvatske će na Eurobasket 2025., a reprezentativna košarka u BiH ravno u onu stvar materinu.

Ne postoji besplatan ručak

Liberali su u jednoj stvari apsolutno u pravu: ne postoji besplatan ručak. Jednako tako, ne postoje ni besplatne pripreme košarkaških selekcija, pa se dug, prije ili kasnije, mora vratiti. Pitanje, međutim, nije kako i od čega, već kako je i zašto Budnjo puštao košarkaše da mu spavaju u hotelima i da to Savez ne plaća onako kako se inače plaća boravak u objektima sa recepcijom, bazenom, restoranom i konferencijskom salom, dakle na odlasku?

Budnjina ljubav prema košarci bila je interesno-politička, baš kao što je i njegova žurba da dođe do 300 i nešto hiljada maraka, političko-interesna. U oba slučaja redoslijed je itekako bitan.

„Spomenuo si Asima Sarajlića, donedavno, kako se hvalio, ne bez osnova, da je u SDA 'prvi do Bakira'. Kako govori stranačka ruralna legenda, on je krenuo kao konobar u nekom od milion turističko-ugostiteljskih objekata u vlasništvu Alije Budnje, tajkuna sa Ilidže i uglednog funkcionera SDA. A, kako je krenuo Budnjo? Tako što je kao vlasnik male, neugledne zanatske radnje, godinama bio ekskluzivni dobavljač Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Federacije što mu je omogućio njegov porodični partner Sulejman Garib. Sjeća li se iko više tog budžetskog kasapina?! I tu je Budnjo stekao svoja prva dva miliona. Zašto spominjem baš dva? Pa zato što mu je toliko bilo dovoljno da pokupuje pet-šest hotela na Ilidži i stotine dunuma zemljišta, parkova, bazena u njihovom sastavu, koji su brat-bratu vrijedili stostruko više. Dakle, ta amaterska, seljačka, ali efikasna pljačka je 'zelena' nit koja se provlači kroz cijelu epohu vladanja Stranke demokratske akcije. Omogućilo joj je to nepostojanje minimuma pravnog poretka, neovisnog pravosuđa, profesionalnih sudija i tužitelja“, kazao je prije četiri godine u intervjuu za portal Nomad, Senad Avdić - osnivač, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Slobodne Bosne“ i ako ne najbolji, onda jedan od najboljih novinskih pisaca u BiH ikada.

Demobilisani električar čija je firma „Kuvet“ osnovana 1994. i ubrzo postala povlaštena, dakle Budnjo, za neprijatelje Aljo Brifer, kupio je za nikakve pare ozbiljan hotelski kompleks u kojem se, da se ponovi jer je važno, pripremala košarkaška reprezentacija 2014. i 2015. godine.

Baš u to doba, tačnije od 2013. do 2016., predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH je bio aktuelni lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova, Elmedin Dino Konaković.

Bio je, međutim, Konaković tada još ponešto: zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (2010. – 2014.), pa predsjednik kantonalne vlade (2015. – 2018.) te, što je zapravo najvažnije, prominentni član Stranke demokratske akcije i favorit njenog predsjednika, Bakira Izetbegovića.

„Da vam pravo kažem, mi većinom nismo vjerovali da će on napraviti ovakav posao. Zbog toga je posebna obaveza da se večeras bude sa Alijom. Englezi kažu: 'Misli veliko i bit ćeš velik'. Tako je to bilo sa Alijom Budnjom“, izjavio je Izetbegović na otvaranju hotela „Austria & Bosnia“, 2018. godine, dakle nakon što je Konaković napustio SDA, osnovao NiP i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Izetbegovića naravno, oslovljavao sa predsjedniče.

Think big

„Nije priča o hotelima na Ilidži 'think big' (misli veliko i bit ćeš velik kao Alija B.), moj predsjedniče. Priča na Ilidži je priča o stanju u BiH. Sporna privatizacija hotelskog kompleksa, kupovina za manje iznose i dobar dio certifikatima, jer je gazda blizak stranci i predsjedniku, istina bivšem, a izgleda, ipak, i sadašnjem. Kad kupiš hotele onda zauzmi koncesiju termalne vode, napravi mrežu za ilegalno korištenje vode, ne dozvoli da te nijedna inspekcija kontroliše i postavljaj čak i ministre mimo stava stranke. I tako dvije decenije. U kontrolama smo utvrdili sve te anomalije i dugove, niko prije nas nije smio ni kontrolisati, i tu su oni za nas bitni a vama nebitni računi i ogromni dugovi za vodu koji se nisu smjeli ni evidentirati. Ljudi koji vode našu zemlju moraju misliti veliko da bi ona bila velika. 'Think big' za BiH! Umjesto presijecanja vrpce pošaljite opet organe da naplate naš novac, budžetski“, napisao je Konaković na Facbooku prije šest godina.

„Rekli su mi da imaju pola nelegalnih potrošača. Alija Budnjo i njegove 'Terme' su dužne 120.000 maraka za vodu. Od čelnika ViK-a tražio sam da na njegovom primjeru pokažu da nema privilegiranih, ali ne reagiraju“, izjavio je Konaković 2017., dakle dok je još uvijek bio kantonalni premijer i član SDA sa pokvarenim mjeračem vlastite snage i utjecaja.

Da se preračunao, objasnio mu je upravo Budnjo: „U jednom trenutku su nam skinuli vodomjer i paušalno nam poslali račun od 120.000 KM. Oni su napravili neki zapisnik i izmislili da smo im dužni 120.000 maraka. To nismo htjeli platiti, ViK nas je tužio i sad smo na sudu. To ćemo lako dobiti“.

Hotelski kompleks Alije Budnje, hvala na pitanju, još uvijek radi i ima sve, od recepcija, preko soba i bazena, pa do nadzornih kamera koje su, kako tvrdi Muriz Memić, snimile ubice njegovog sina Dženana, ali je taj snimak - izbrisan!

Alija Budnjo je bio i ostao maneken „amaterske, seljačke, ali efikasne pljačke koja se provlači kroz cijelu epohu vladanja Stranke demokratske akcije“ i sada zbog njenih političkih, sudskim putem ostvaruje vlastite ekonomske interese. Nije, naime, Alji za lijeka potrebno onih 300 i nešto hiljada maraka koje mu, što niko ne spori, duguje Košarkaški savez, već je i njemu i SDA važno da na još jednom primjeru pokažu nesposobnost Trojke, a to što će reprezentacija BiH usput ostati bez mogućnosti da se plasira na Eurobasket im je sasvim prihvatljivo. Uostalom, oni su za prvog predsjednika Košarkaškog saveza BiH odabrali Ejupa Ganića za kojeg do dana današnjeg nije ustanovljeno zna li koliko koraka ima dvokorak, baš kao što su i Konakoviću povjerili istu tu instituciju, iako je iza njega ostala pustoš u Košarkaškom klubu „Bosna“.

Sve bi, međutim, bilo drugačije da se sadašnji ministar vanjskih poslova nije odlučio odvojiti od SDA, da im njegov NiP nije postao ozbiljna konkurencija i da ih, u savezu sa Našom strankom i SDP-om nije smakao s vlasti. Da je, dakle, sve kao što je bilo 2014. i 2015. godine, možda bi se košarkaška reprezentacija opet pripremala na Ilidži, a Budnjo sigurno ne bi utjerivao dugove sudskim putem, već bi se i o njima i o svemu drugom dogovarao na stranačkim sijelima na kojima se više od 30 godina definiraju interesi SDA, kroji kadrovska politika i onako, usput, broje milioni, kamioni, hoteli…

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close