Pregled tjedna

Podstanari

Počelo je. Upaljeno je svjetlo za predizbornu kampanju i nemaštoviti, polupismeni PR-ovci krenuli su u zatrpavanje zatrpane javnosti…
Kolumna / Pregled tjedna | 09. 09. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.9. – Ponedjeljak

Umjesto strategije za suzbijanje kriminala i udruživanja mozgova da policija oživi u Mostaru, dobivamo politička prepucavanja u kojima sve mora imati predznak. Tučnjave i ostali izgredi u Mostaru postali su pitanje preko kojeg se obračunavaju nemaštovite politike. U obračunima, koji se od uličnih razlikuju jer se vode slovima umjesto šakama i na papiru umjesto u mostarskim mrakovima, ništa nije sveto. Najmanje istina.

Komplicira se izbor Upravnog odbora neupravljive Federalne televizije. Čovjek kojeg je pogurao HDZ, sada izgurava tu stranku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s bogom svega u Republici Srpskoj obilazi općine kojima Milorad Dodik ne može pomoći jer više nema novca. Slušati izljeve Vučićevih emocija samo je teže od gledati ih.

Pripremamo se za izbore. S lista biračkih odbora brišu se stranačka imena. Glumimo poštenje.

3.9. – Utorak

Opet se ratuje zastavama. Državna zastava na vrhu Jahorine je pokidana. To više brine patriote nego trganje državne ekonomije.

I dok ufoteljeni ratuju, mladi pojma nemaju tko su oni i što pričaju. Istraživanje provedeno među mladima pokazalo je da oni ne znaju baš previše o političarima ali i da bi najradije pobjegli iz BiH. Zaustavit će ih zastave po planinama.

4.9. – Srijeda

Prosvjetari su održali prosvjed u Mostaru. Traže više plaće i jednokratnu pomoć. Vlada kaže da je dala više od najvišeg. Netko bi trebao malo ponoviti gradivo. Naime, nema višeg od najvišeg, ali nema ni novca. To je, valjda, ulaganje u znanje. Da bude najviše.

Otvoren je most nad Neretvom i Počiteljem. Zaboravljaju se kašnjenja, penali, prevare i problemi s pucanjem mosta. Zaboravlja se da svugdje kaska izgradnja ceste i da smo prespori u gradnji. Odnosno, spori su oni koji grade za nas. Nema radne snage. Zemlja smo s velikim brojem nezaposlenih i još većim brojem onih koji neće da rade.

I oko mosta se dižu paranoja i predznaci. Refik Lendo, zadužen da najviše govori u ime SDA, jer Velikog Sina nitko više ne sluša, iznio je svoje dojmove. Zvuči kao da SDA nikada nije imala ništa s autocestama.

5.9. – Četvrtak

Da ne bi bilo šetnje i priče, sud je na brzinu zabranio štrajk prosvjetara. Učitelji i nastavnici će baš sretni među nesretnu djecu.

Zukan Helez, brojač helikoptera, hvali naše pilote. Nitko ne govori šta je s letjelicom koja je pala u Jablaničko jezero nakon što je ministar stručno pojasnio kako nije oštećena ali je potonula.

Nitko se više ne nudi ni da kupi nove.

6.9. – Petak

Počelo je. Upaljeno je svjetlo za predizbornu kampanju i nemaštoviti, polupismeni PR-ovci krenuli su u zatrpavanje zatrpane javnosti sloganima koji ne govore ništa osim da bi netko u doticaju sa stvarnosti trebao dati glas onome koji tu stvarnost ne želi vidjeti.

Kandidati i stranke odmah u se dali u utrke pa su golobradi stranački klikači morali raditi do dugo u noć kako bi kampanje skupile što više reakcija. Ne može kod nas nego na silu.

Zato premalo reakcija stiže na izjave Džafera Alića, glavnog čovjeka hercegovačko-neretvanske skupštine i predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa mostarske Islamske zajednice. Alić je onako vjernički i patriotski sugrađanima u BiH poručio da su podstanari i to oni koji prljaju stan zvani država.

Bilo bi dobro kad bi se i stranka pred izbore ogradila od ovakvih nepromišljenih izjava, ali i da i on kaže da je malo pretjerao u pokušajima da bude slikovit i da je popustio u borbi sa samim sobom da poruči onima kraj kojih živi i onima koji plaćaju njegovo radno mjesto da im nije mjesto pod istim krovom.

7.9. – Subota

Građani, koji se nisu istrošili na Jadranu u žiži sezone, hitaju na posljednja kupanja. Političari hitaju ispasti što prirodniji na društvenim mrežama i storijima i rilsovima za koje nisu ni znali da postoje. Sipaju se poruke i bacaju sjetni i ponosni pogledi na gradove i općine.

Kome se da pogledati programe, vidjet će da nitko nije uspio napisati ništa konkretno i izvodljivo. Neki nisu znali napisati nikako.

8.9. – Nedjelja

Kad mi ne znamo što ćemo od sebe, onda se drugi pobrinu da nas drže kao temu. U Hrvatskoj se svađaju tko je to pomogao a tko nije Hrvatima u BiH. Hrvati u BIH se ne svađaju i ne zapomažu. Gledaju hrvatski predsjednik i tamošnji ministar vanjskih poslova sebe. Ne briga njih za podstanare.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close