Pregled tjedna

U Mostaru ključa i curi pa trava mora začepiti

Nakon curenja i ključanja, vrijeme je da se u Mostaru nešto i začepi pa makar i travom koju je diler bacio pred policijom…
Kolumna / Pregled tjedna | 08. 07. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.7. – Ponedjeljak

Nakon prvog dana godine i prvog aprila, treći put ove godine prvi pada ponedjeljkom. Mnogima prvi odavno nije bio prvog.

Državna koalicija, u kojoj se svako malo šapuće kako je pred raspadom, dogovorila je na sastanku stranaka u Mostaru proračun. Dogovoreno je i da će prvi put u povijesti Vijeće ministara zasjedati u Mostaru pa da onda Mostar bude još jednom poseban kad se dignu ruke za novac koji uvijek spašava međupartnerske odnose.

Bivša glavna karika u vlasti, SDA, proziva novu vlast da želi preuzeti kontrolu nad Federalnom televizijom. Kao da su oni, koji su napadali kamere, sve protekle godine sjedili skrštenih ruku.

Nova karika u državnom Domu naroda najavljuje kako će mijenjati ministre u Vijeću ministara, a Amerika najavljuje da će podignuti nove sankcije.

Glasači opet čekaju prvi.

2.7. – Utorak

Objavljeni su detalji dokumenta koji će Republika Srpska Ponuditi Federaciji BiH kako bi se razdružile. Hrvate opet nitko ne spominje. Ne postoje ni u papirima.

Narodna skupština RS usvojila je deklaraciju iz Beograda za kojeg Dodik kaže da je moćan dokument. Samo da još objasni narodu kako se dokumenti jedu.

Nikome nije jasno što Denis Bećirović radi po svijetu. Ovog puta je u Italiji, s nikakvim ovlastima kakve ima, zatražio od Italije da prizna BiH iako je to davno učinila. Nije ni čudo što nitko u Italiji iz Predsjedništva nije bio 17 godina.

3.7. – Srijeda

Dok se lideri sastaju, a da nitko nikada nije saznao koliko košta jedan takav sastanak, država u parlamentu pokazuje kakva je. Zastupnici su prekinuli prekinutu sjednicu. Sad će ljeto, odmori, odlasci na more i nastavak ćemo gledati s prvim kišama.

Za to vrijeme Amerika ponovno prijeti onima koji razaraju BiH a i visoki predstavnik šalje pisma u kojima prijeti onima koji prijete. Šta se ovdje tinte prolilo uzalud. Skoro koliko i krvi.

Sjeća li se netko mostarskog Brucea Leeja? Samo kradljivac koji je osuđen na deset mjeseci zatvora. Kip, kojeg samo zadnji put vidjeli obezglavljenog i nasjeckanog na policijskim fotografijama, nitko ne traži niti mu je tko vlasnik. Policija ga nema kome vratiti. Stoga se mogao osuđenik braniti, u ovakvoj nakaradi, nakaradnom obranom – zašto je krađa nečega što nije ničije krađa?

Cure izborne liste u medije i koalicije koje će pokušati osvojiti vlast. Otkrivaju se neke stare ljubavi. SDA i SDP će se boriti zajedno za Stolac. Toliko o tome kako nikada više jedni s drugima.

4.7. – Četvrtak

Dignute su ruke u Mostaru. Koalicija koja se raspada izglasala je proračun. Ipak se ne može bez jasli i bez obećanog mora europskog novca u kojem se mogu utopiti, barem privremeno, sva neslaganja.

Republika Srpska dobila je još jednu himnu i još jedan grb. Uz domaće simbole, pjevat će se i ljubiti simboli Srbije. Predstave nikako da prestanu iako su aplauzi sve mlohaviji.

Prizori iz Odžaka kad policija glumi američko uhićenje nikoga da zgroze. Mlako je reagirao ministar poljoprivrede, borci za ljudska prava valjda se drže hlada i mora, a nema ni traktora da blokiraju svu zemlju dok se ne ispravi nepravda zbog koje je poljoprivrednik priveden kao da će se raznijeti.

Zukan Helez kaže da je probao dronove, iako ne znamo koliko je za to sposoban, te šalje poruku da bi te letjelice mogle biti upotrijebljene za napad u BiH.

Osmica je, čini se, krenuo na more, ali je vraćen s granice. Nisu ni veze što su nekad bile.

Opet curi u Mostaru. Sanel Kajan trebao bi biti prvi čovjek liste koji predvodi DF i kandidat za gradonačelnika Mostara. Nije valjda da će Južna Bosna, jer Kajan kaže da Hercegovine nema, ostati bez zmija.

5.7. – Petak

Dodik ide u Strasbourg tužiti BiH zbog Doma naroda, a zaboravljeni Bakir Izetbegović poziva Vijeće za provedbu mira, koje se ne slaže samo sa sobom, da kazni Dodika. Gdje god da čovjek pogleda, nekakav je cirkus.

Središnjem izbornom povjerenstvu donirana je oprema kojom će se navodno spriječiti krađe na predstojećim izborima. Tamo gdje se kralo šakom i kapom i lopatama, tamo neće biti donirane opreme.

6.7. – Subota

Opet curi iz Mostara. Ovoga puta da su ljuti neprijatelji dernečili nakon sjednice Vijeća ministara pa su noć uz tambure navodno proveli Nenad Nešić, Staša Košarac i Zukan Helez. Valjda se nitko nije igrao dronovima.

Opet su pale teške riječi. Nadrobio je Milorad Dodik svašta u Bratuncu, spominjao genetiku i mržnju, ponovno rekao da genocida nije bilo te izvrnuo riječi glavnog čovjeka NATO-a. Reagirala je i Srbija a najviše jezikove juhe dobio je Helez. Očito se malo predronirao.

U Mostaru, osim što curi, i ključa. Vjera se opasno uključila u politiku te je nakon Mevlane i harema, na red došao i križ na Humu. Jadan je Bog kojem se molimo.

Nakon curenja i ključanja, vrijeme je da se u Mostaru nešto i začepi pa makar i travom koju je diler bacio pred policijom u wc-školjku i susjedima začepio odvod. Roba, čini se, dobro drži.

8.7. – Nedjelja

Netko je vojnicima Srbije dopustio da uđu u BiH i nazoče obilježavanju stradanja Srba u Podrinju. Čeka se da se kupači vrate s mora pa da sijevnu silna priopćenja.

Uvijek nam je ovako. Čim se napravi iskorak, pa makar se iskorak i otpuzao, napravi se trokorak unazad. Sve zbog kutija koje ćemo puniti u desetom mjesecu a koje će onda prazniti i brojati dok ne bude tako da se opet smirimo za puzanje.

  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close