Šerif u New Yorku

Dennis Weaver, legendarni šerif McCloud

Proslavila ga je tek uloga Sama McClouda u istoimenoj seriji koja se prikazivala od 1970. do 1977. Za tu ulogu Weaver je rekao da je najbolja u njegovoj karijeri.
Kultura / Film TV | 04. 06. 2024. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: latimes.com / William Dennis Weaver (4. lipnja 1924., Joplin, Missouri -  24. veljače 2006., Ridgway, Colorado)

Prije jednog stoljeća, 4. lipnja 1924. rođen je u Joplinu, Missouri, glumac Dennis Weaver, najpoznatiji po ulozi šerifa Sama McClouda koji pomaže rješavati kriminalne slučajeve na newyorškom Manhattanu.

Za ulogu Sama McClouda, Weaver je rekao da je najbolja u njegovoj karijeri. Zbog nje je stigao i na prostor bivše Jugoslavije te je tako na vrhuncu popularnosti u 70-ima posjetio Beograd.  Serija se emitirala na programu JRT-a pod naslovom "Šerif u New Yorku".

U srednjoj školi je postizao izvrsne rezultate u dramskoj grupi i u atletici. Tako se gotovo plasirao kao natjecatelj u desetoboju na Olimpijskim igrama nakon Drugog svjetskog rata.

Studirao je u New Yorku, a 1952. sa studijima Universal potpisao je ugovor, ali je imao jako malo posla. Tri godine kasnije snimao je reklame i dostavljao cvijeće kako bi preživio, kada mu je ponuđena uloga u seriji "Gunsmoke", gdje je primao plaću od 300 dolara tjedno. 

Video: "McCloud" TV Intro

Kako je napisao u svojoj autobiografiji, ulogu zamjenika šerifa Chestera Gooda smatrao je besmislenom, ali je ipak dao sve od sebe.

Proslavila ga je tek uloga Sama McClouda u istoimenoj seriji koja se prikazivala od 1970. do 1977.

Njegov najpoznatiji filmski nastup je u "Dvoboju" redatelja Stevena Spielberga iz 1971., u kojem je igrao vozača kojega progoni veliki kamion. Bio je to prvi Spielbergov film, a otvorio je kasnije slavnom redatelju praktično sva vrata u kasnijoj karijeri i ostao u povijesti kinematografije.

Dennis Weaver dobio je svoju zvijezdu na stazi slavnih glumaca u Hollywoodu.

U privatnom životu bio je sretno oženjen i imao tri sina, Ricka, Robbyja i Rustyja. Weaver je bio i vegetarijanac i borio se za zaštitu okoliša. 

Weaver je umro 24. veljače 2006. od komplikacija vezanih uz rak u svom domu u Ridgweyju u Coloradu.

Video: DENNIS WEAVER TRIBUTE
Kopirati
Drag cursor here to close