Kolijevka čarolije

Nakon Sarajeva i Zagreba stiže otvorenje izložbe neobjavljenih rukopisa Tina Ujevića u Vrgorcu

Ova neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i oduševljenje javnosti.
Kultura / Flash | 03. 07. 2024. u 22:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rodnoj kuli Tina Ujevića u Vrgorcu sutra će se održati otvorenje jedinstvene izložbe neobjavljenih rukopisa ovog istaknutog hrvatskog pjesnika. Događaj je dio manifestacije "S Tinom u Vrgorcu", koja slavi život i djelo Tina Ujevića, a izložba pod nazivom "Kolijevka čarolije" prikazat će rukopise stare preko 80 godina.

Nakon Sarejeva i Zagreba izložba stiže u Vrgorac

Gradonačelnik grada Vrgorca, Mile Herceg, istaknuo je značaj ovog događaja: "Nakon Sarajeva i Zagreba, kulturnoj javnosti u Hrvatskoj bit će predstavljeni neobjavljeni rukopisi velikog pjesnika i pisca Tina Ujevića, koji je za života sakupio, pohranio u Antimuzeju te sačuvao umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut.

Radi se o zbirci od ukupno dvjestotinjak rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uključujući pjesme, bilješke za pjesme, nacrte kritičkih tekstova, bilješke za romane i pripovijetke, neobjavljene pripovijetke i nedovršene romane, kao i kritike i bilješke za kritike koje je Tin pisao za više časopisa i kulturnih magazina svog vremena. Iznimno smo ponosni što ćemo dati omage našem pjesniku na ovaj način, a pozivam sve ljude da dođu u Vrgorac i osjete ono što je oblikovalo Tina od ranog djetinjstva."

Danas je poznato kako je rukopise veliki pjesnik dao kao zalog za stanarinu tadašnjoj vlasnici sobe u kojoj je stanovao u Sarajevu, a tek 80-tih godina prošlog stoljeća došli su u ruke poznatom kolekcionaru koji ih je otkupio od vlasnice. Rukopisi su preživjeli ratove, nevolje i loše uvijete u kojima su godinama stajali na tavanu.

Savršena ideja za izlet

Ova neobična izložba, prvi put je predstavljena 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a potom i u Zagrebu, gdje je izazvala veliko zanimanje i oduševljenje javnosti. Sada napokon stiže u Tinov rodni kraj, piše Putni kofer.

"Pozivamo sve ljubitelje kulture i poezije da istraže bogatu ostavštinu Tina Ujevića. Izložba će biti otvorena do 7. srpnja, pružajući jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje stvaralaštva ovog velikana hrvatske književnosti", objavili su iz Grada Vrgorca.

Kopirati
Drag cursor here to close