Bugojno

Sedmi dan 52. FEDRE - publika je gledala posljednje natjecateljske predstave

Nakon predstava, održali su se okrugli stolovi na kojima je Žiri publike dodijelio dvije nagrade za glumca/glumicu večeri
Kultura / Kazalište | 20. 07. 2024. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmog dana Festivala, 19. srpnja publika je u velikom broju posjetila i posljednje dvije predstave iz takmičarskog programa ovogodišnje FEDRE.

Prošle noći za publiku je igrala Dramska sekcija JU Katolički školski centar Sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla s predstavom „Zašto ste probudili svoga muža?“. Režiju i dramaturgiju potpisuje Ivana Petrović. Predstava je autorski projekta Dramske sekcije, inspiriran stvarnim događajima. Mladi glumci odlučili su istražiti duboke slojeve problema nasilja nad ženama, koji sve prisutniji u društvu. Kroz različite situacije, scenski pokret i ples, predstava detaljno prikazuje kako se ovo nasilje manifestira i kako utječe na živote svih žena. Igraju: Dario Pojer, Andrea Kovačević, Rebeka Antić, Anja Šerak, Iris Altumbabić, Magdalena Tomić i Anja Marković.

Posljednja predstava koja je igrala u takmičarskom programu ovogodišnje FEDRE bila je ''Ne mogu da platim! Neću da platim!'', Kulturno-umjetničkog društva Adem Alić, Gračanica, a za režiju i dramaturgiju je zaslužna Mirela Trepanić Grbešić. Komedija „Ne mogu da platim, neću da platim“, nobelovca Darija Fo koja je nastala prema istinitom događaju, adaptirana je u našu bosanskohercegovačku svakodnevicu, gdje žene iz supermarketa, revoltirane zbog strašnog poskupljenja namirnica, ne žele da plate iste. U predstavi igraju: Albina Sumbić, Mirza Krtičić, Miralem Džaferović, Lejla Nasić, Fahrudin Krtičić i Smajo Hasić.

Nakon predstava, održali su se okrugli stolovi na kojima je Žiri publike dodijelio dvije nagrade za glumca/glumicu večeri. Prva nagrada otišla je u ruke Magdalene Tomić, za ulogu u predstavi ''Zašto ste probudili svoga muža?''. Druga nagrada je dodijeljena Miralemu Džaferoviću za ulogu šefa policije u predstavi ''Ne mogu da platim! Neću da platim!''.

Ostao nam je još samo jedan dan 52. izdanja Teatarskog festivala BiH FEDRA, u kojem nas očekuje raznolik program. Počinje u popodnevnim satima s prezentacijom radionica ''Tijelo kao instrument'' naše nagrađivane glumice i članice Stručnog žirija, Jelene Kordić Kuret. U večernjim satima, publika može pogledati i posljednju predstavu ovogodišnje FEDRE, ''Prodavnica budućnosti'' monodramu Vahida Durakovića, koja se izvodi u sklopu pratećeg programa. Nakon toga, na platou Kulturno-sportskog centra dodijelit će se nagrade, a zatim će nastupiti Zlatan Karić & Band koji će s fenomenalnom muzikom i zabavom, sa publikom, zatvoriti još jednu FEDRU.

 

Kopirati
Drag cursor here to close