William Faulkner

Bio je pisac američkog Juga i velikan književnosti

Godine 1926. izlazi njegov prvi roman Vojnikova plaća, nakon toga piše roman Mosquitoes koji se smatra njegovim najlošijim romanom. Zatim piše treći roman Zastave u prašini koji nije oduševio njegovog izdavača.
Kultura / Knjige | 25. 09. 2022. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / William Faulkner (New Albany, Mississippi, 25. rujna 1897. – Byhalia, Mississippi, 6. srpnja 1962.)

Američki književnik William Faulkner, jedan od najboljih prozaista 20. stoljeća, rođen je na današnji dan prije 125 godina, 25. rujna 1897. u mjestu New Albany, Mississippi, SAD.

Punim imenom William Cuthbert Faulkner, djetinjstvo je proveo u provincijskoj sredini što ostavlja trag na njemu i njegovu pisanju. Bio je nizak rastom (165 cm), nije pokazivao veliko zanimanje za školu, ali volio je čitati, knjige mu je često donosio prijatelj Phil Stone.

Nakon nezavršene gimnazije prijavio se u britansko zrakoplovstvo pred kraj Prvoga svjetskog rata, 1918. godine započinje s edukacijom u Kanadi u Torontu. Ubrzo se odvilo primirje tako da nije sudjelovao kao pilot te se vratio u Oxford.

Upisao je sveučilište i neko vrijeme studirao jezike, ali je većinu vremena u razdoblju između svoje dvadesete i tridesete godine proveo lutajući okolo, najčešće pripit.

Neko vrijeme proveo je u New Yorku, zatim je vodio lokalnu poštu u Oxfordu, u međuvremenu je živio kod roditelja i igrao tenis i golf.

Gotovo odmah nakon povratka iz vojske počeo je pisati, tako nastaju njegovi prvi tekstovi, uglavnom je to bila poezija.

Godine 1926. izlazi njegov prvi roman Vojnikova plaća, nakon toga piše roman Mosquitoes koji se smatra njegovim najlošijim romanom.

Zatim piše treći roman Zastave u prašini koji nije oduševio njegovog izdavača, nakon toga nastaje Zastava kasnije preimenovan u Sartoris. Ti romani prekretnica su u njegovu stvaranju i označavaju nastajanje fikcionalnog prostora u kojemu se odvijaju radnje romana, pod imenom Yoknapatawpha.

Buka i bijes (također prevođen i kao Krik i bijes) nastaje u jesen 1928., ali niti jedan izdavač ne prepoznaje kvalitetu tog romana i ne žele ga objaviti. U međuvremenu Faulkner piše novi roman Svetište koji je također odbijen od strane izdavača zbog uznemirujućeg i eksplicitnog sadržaja.

Faulkner je sad već uvjeren kako neće uspjeti kao pisac, neko vrijeme radi kao nadzornik noćne smjene u ložionici električne centrale na sveučilištu u Mississippiju.

Godine 1929. tiskan je roman Buka i bijes, kritičari su ga prihvatili, ali se slabo prodavao. Nakon toga tiskan je roman Svetište koji je izazvao skandal, ali mnogi su ga čitali.

Faulkner je žudio za uspjehom, ali je loše podnosio popratne pojave slave. Izabran je za člana Američke akademije umjetnosti 1948., a 1950. dodijeljena mu je Nobelova nagrada.

Primajući Nobelovu nagradu, održao je najpoznatiji i za mnoge najbolji govor ikada izgovoren tijekom te svečanosti.

Video: William Faulkner - Nobel Prize Acceptance Speech (1950)

Dobitnik je i dva Pulitzera te dva National Book Awardsa.

Faulkner je preminuo 6. srpnja 1962. godine u Byhaliji, Mississippi.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close