Osijek

Knjiga Svjedok jednog vremena Ile Vrljića koja svjedoči o Mostaru u Domovinskom ratu predstavljena u Osijeku

Promocija knjige Svjedok jednog vremena održana je u četvrtak, 19. rujna u 18 sati u Osijeku (Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije).
Kultura / Knjige | 20. 09. 2024. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilija Ile Vrljić, general-bojnik u mirovini, bio je svjedokom jednog vremena. Takav naslov nosi i njegova knjiga, čije se predstavljanje održalo u četvrtak, 19. rujna u 18 sati u Osijeku (Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije).

U nazočnosti velikog broja onih koji su željeli saznati nešto više o zbivanjima u Mostaru i Hercegovini u Domovinskom ratu, promotori su govorili o knjizi koja svojim naslovom najbolje opisuje cjelokupan sadržaj, a u kojoj je fokus na svjedočanstvu jednog vremena, onog teškog ratnog.

Organizator ovog događaja bila je Osječko-baranjska županija, a sudionici predstavljanja uz samog autora general-bojnika u mirovini Ilu Vrljića bili su i general Tihomir Blaškić, prof. dr. sc. Mate Buntić, prof. dr. sc Miljenko Brekalo.

Foto: PR / Promocija knjige Svjedok jednog vremena autora Ile Vrljića u Osijeku

Knjiga "Svjedok jednog vremena" autora Ile Vrljića obuhvaća razdoblje od 1991. do 1995., ne uključujući prva dva poglavlja koja ukratko govore o cimskom kraju i Vrljićevoj obitelji te o društveno-političkim i gospodarskim prilikama u Cimu, Mostaru i Hercegovini prije i poslije prvih višestranačkih demokratskih izbora 1990.

Iznesene tvrdnje u ovoj knjizi potkrijepljene su mnoštvom dokumenata nastalih na temelju vojnoga djelovanja. Fotografije i medijski napisi čine ovo svjedočanstvo još vjerodostojnijim. Polazna točka u Vrljićevoj knjizi je osnutak Treće cimske bojne, kao i Vrljićevo imenovanje njezinim zapovjednikom.

Bojna je branila Cim i Mostar od tzv. rezervista JNA, potom sudjelovala u Lipanjskim zorama (Operacija Čagalj) ili u oslobađanju doline Neretve i grada Mostara, sudjelovala u bitkama u Podveležju u lipnju i srpnju 1992.

Zatim dolazi do preustroja HVO-a i Vrljićeve nove uloge u Drugoj brigadi. Cimska Treća bojna, unatoč gubitcima, ustrajala je i sudjelovala i u operacijama koje su vodile do pobjedničke Oluje.

Foto: PR / Promocija knjige Svjedok jednog vremena autora Ile Vrljića u Osijeku

''Nakon Domovinskog rata 20-ak godina sam se pripremao i procijenio sam, u dogovoru sa svojim prijateljima, da je vrijeme da ova knjiga ugleda svjetlo dana. U Mostaru je predstavljena 19. rujna prošle godine, a u Osijeku večeras, baš na godišnjicu 'događanja naroda' u Mostaru, kao putokaz i opomena mladima. A nismo se posebno dogovarali za datum" - istaknuo je general Ilija Vrljić.

Uz sudionike predstavljanja knjige, okupljene je na predstavljanju pozdravio obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

"Svi mi, koji smo sudjelovali u stvaranju hrvatske države, znamo tu priču iz svoje perspektive. Ovakva svjedočanstva potrebna su i za generacije koje dolaze da bi se znalo kako smo se branili i tko nas je i zašto napao", poručio je, među ostalim, Mato Lukić.

Kopirati
Drag cursor here to close