Put čovjekoljublja

Kolenda u Zagrebu predstavio knjigu o Bijelom putu

Posebno je, u čak 20 od ukupno 40 priča u knjizi, opisana uloga i djelovanje dr. Slobodna Langa u samoj akciji "Bijeli put", ali i mnogim drugim, manje poznatim humanitarnim i kulturnim poduhvatima tog svestranog liječnika…
Kultura / Knjige | 22. 06. 2024. u 11:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ispunjenoj velikoj dvorani Jure Petričević, u sjedištu Matice hrvatske u Zagrebu, sinoć je predstavljena knjiga "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994.", autora dr. Davora Kolende iz Mostara.

Riječ je o trećoj knjizi Kolendinog troknjižja u kojima govori o progonu Hrvata s područja općine Travnik 1993., potom u drugoj knjizi opisuje ulogu Travničkih Hrvata u obrani gradova Lepeničke doline, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka,  a u trećoj knjizi  događaje kojima je svjedočio kao predstojnik Ureda Vlade Herceg Bosne zadužen za provedbu Washingtonskog sporazuma. 

Precizna svjedočanstva

Posebno je, u čak 20 od ukupno 40 priča u knjizi, opisana uloga i djelovanje dr. Slobodna Langa u samoj akciji "Bijeli put", ali i mnogim drugim, manje poznatim humanitarnim i kulturnim poduhvatima tog svestranog liječnika i vrhunskog intelektualca, da bi sve u konačnici bilo okrunjeno izgradnjom bolnice u Novoj Biloj.

Brojni članovi obitelji pokojnog dr. Langa, predvođeni  suprugom Nadom, djecom i unucima nazočili su promociji. Ispred organizatora, udruge Bijeli put Zagreb te Sveučilišta Hercegovina iz Mostara, nazočne su pozdravili profesor Stjepan Blažanović te magistar Marko Antonio Brkić, a ispred Matice hrvatske Zagreb njezin potpredsjednik Damir Zorić, koji je za vrijeme rata obnašao dužnost potpredsjednika Županijskog doma Hrvatskog sabora te je s izaslanstvom parlamentaraca iz Hrvatske u više navrta dolazio u ratom zahvaćena područja BIH.

Zorić je naglasio povijesnu važnost ove i sličnih knjiga koje precizno svjedoče o događajima u Srednjoj Bosni i stradanju tamošnjih Hrvata.

Uvodničar predstavljanju knjige bio je prof. dr. Domagoj Kneževic s Hrvatskog instituta za povijest, koji je nazočne pozdravio u ime Mate Granića, koji je bio spriječen doći, te aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kojemu je ujedno i savjetnik.

Organizacija Bijelog puta

Profesor Knežević je istaknuo kako će mu Kolendino djelo biti od značajne pomoći u njegovim daljnjim povijesnim istraživanjima. Predstavljajući knjigu, Anto Damjanović, koji je prvi ušao u sve tri hrvatske enklave Središnje Bosne i o katastrofalnom stanju tamošnjih Hrvata izvijestio politički vrh Hrvatske, posebno se dotakao organizacije akcije Bijeli put, detaljno opisujući stanje kojemu je svjedočio naglasivši pri tome iznimnu ulogu dr. Langa, ali i brojnih drugih osoba, napose  dr. Ivana Bagarića.

Dopredsjednik Matice hrvatske, Stjepan Sučić naglasio je ulogu Matice u ratnim vremenima kazavši kako su odmah po obnovi rada Matice osnovani ogranci Matice hrvatske u deset gradova u BiH, a za vrijeme rata predstavnici Matice su djelovali na humanitarnom i kulturnom planu i na taj način pružali pomoć Hrvatima u BiH.

Posebno emotivan u predstavljanju knjige bio je Perica Jukić, nekadašnji potpredsjednik Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne koji se osvrnuo i na Kolendinu ulogu kao predstojnika Ureda Vlade Herceg Bosne,  naglasivši kako su strani predstavnici bili iznenađeni stručnošću ljudi koji su bili zaduženi za  pregovore i dogovore ispred HR HB. Opisujući  sastane s rukovodstvom Republike Hrvatske, napose predsjednikom Tuđmanom, prisjetio se i poneke anegdote iz tog vremena.

Recezent knjige Branko Čulo, koji je sudionik brojnih humanitarnih akcija, te jedna od vođa konvoja za srdnju Bosnu, naglasio je radost da  ti događaji ostaju zabilježeni u knjigama, napose ističući Kolendino troknjižje kao značajan povijesni dokument.

Žestoka propaganda

Na koncu se nazočnima obratio sam autor Davor Kolenda kazavši da je je događaje u knjizi opisao onako kako ih je on vidio, dodajući da je ''želio rasvijetliti određena događanja, napose stradanja Hrvata Središnje Bosne, jer danas živimo u vremenu žestoke propagande i konstantnog nametanja krivnje i UZP formulacija''.

''Ja sam ovim knjigama htio reći  što su oni radili nama'', naglasio je Kolenda.

Govoreći o trećem dijelu troknjižja, knjizi "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994." posebno je istaknuo dr. Langa, emotivno kazavši: ''Dr. Slobodana Langa poznavali su mnogi, ja sam imao čast da dr. Lang poznaje mene".

Kolenda je naglasio značaj i većeg broja drugih liječnika, političara, humanista i svećenika, pri tome posebno spominjući fra Franju Grebenara kojeg je nazvao dobrim duhom bolnice u Novoj biloj, te medicinsku sestru Mariju Županović koju, kako je kazao, svi u Novoj biloj smatraju svojom sestrom. Inače, promociji je nazočio i fra Božo Blažević iz Beča, koji je 1993. bio ravnatelj Kruha sv. Ante, organizacije koja je imala ključnu ulogu u organizaciji konvoja Bijeli put.

Knjiga "Bijeli put, put čovjekoljublja 1994." bit će promovirana i u Mostaru u srijedu 26. lipnja u 19 sati, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača. 

Kopirati
Drag cursor here to close