Promocija

''Krojačica'' Mostarke Ines Kajić Bubalo uvrštena na Listu književnih atrakcija

Književni prvijenac autorice Ines Kajić Bubalo, roman ''Krojačica'', priča je koja kroz razdoblje od 100 godina opisuje Mostar.
Kultura / Knjige | 31. 07. 2024. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman Ines Kajić Bubalo ''Krojačica” uvršten je na Listu književnih atrakcija te mu je dodijeljena oznaka ''Književna atrakcija godine''.

''Ines Kajić Bubalo je napravila neodoljivo privlačnu šetnju kroz povijest Mostara te prodrmala novelistički kliše demonstrirajući sposobnost pretvaranja poznatog u intrigantno i nepoznato. Svima poznati simboli Mostara, od književnih do arhitektonskih, postali su njeni likovi koje je usisala u svoju priču prikazujući istoriju kao obnavljajuću mogućnost a ne ispričanu konačnost'', istaknuto je u priopćenju.

Književni prvijenac autorice Ines Kajić Bubalo, roman ''Krojačica'', priča je koja kroz razdoblje od 100 godina opisuje Mostar.

U ovom romanu saznat ćete kakvu je to veličanstvenu priču otkrio budući Nobelovac Ivo Andrić dok je istraživao sokake kroz Kujundžiluk i koji poput čitatelja prvi put saznaje kako je Stari most dobio svoje ime.

''Obzirom da je Mostar na listi svjetskih destinacija te turističko središte BiH, ovaj bi roman mogao biti zanimljiv turistima ljubiteljima književnosti koji pohode ovaj grad ako bude preveden na strane jezike uz pomoć bh institucija.

Autorica je skrojila najljepše odijelo za svoj rodni grad i počastila ga najfinijim materijalom uprkos svim nezacijeljenim ranama i postavila ga ponosno na pijadestal. Kroz redove, između ostalog, Ines Kajić Bubalo strpljivo nam prepričava i otkriva koliko je slavni pjesnik Aleksa Šantić volio Mostar, kako je drugovao sa odanim prijateljem Osmanom Đikićem, ali i kroz Šantićevu vizuru čitalac se suočava i sa pjesnikovom patnjom za nikad prežaljenom Ankom Tomlinović, njegovom najvećom ljubavlju.

Intrigantan je to roman koji se čita u jednom dahu, uporno tjerajući čitaoca do posljednjih stranica romana gdje se kriju i odgovori zašto je svoj nagrađeni roman odlučila nazvati Krojačica'', stoji u priopćenju.

Inače, Lista književnih & art atrakcija je modul koji je pokrenut s ciljem afirmacije pisaca, publicista i umjetnika iz raznih domena a provodi se u sklopu opširnog istraživanja i dokumentiranja nastanka djela i metoda postizanja uspjeha.

Sva djela koja budu uvrštena na Listu bit će odmah potom istražena kroz posebno izdanje ''Let it be an attractive book'' /''Let it be an attractive work of art'' u kojem se, u suradnji sa autorom, detaljno istražuje i dokumentira nastanak djela.

Tako će uskoro biti objavljen prvi dio serijala ''Let it be an attractive book'' u kojem će biti dokumentiran nastanak romana ''Krojačica'' Ines Kajić Bubalo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close