Jasmina Mujanovića

Mostar - upriličena promocija knjige ''Bošnjaci: nacija nakon genocida''

Bošnjaci svoj opstanak vide u samostalnoj, suverenoj i racionalno uređenoj Bosni i Hercegovini, piropćeno je iz Narodne biblioteke.
Kultura / Knjige | 05. 07. 2024. u 23:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar, a u sklopu manifestacije ''Mostarsko ljeto 2024'' upriličena je promocija knjige ''Bošnjaci: nacija nakon genocida'' autora Jasmina Mujanovića. Razgovor s autorom knjige vodio je njen urednik Kenan Efendić.

Knjiga Bošnjaci – nacija nakon genocida iscrpan je i uputan pregled historijskog razvoja i političkog trajanja bošnjačke nacije na ''povijesnim bosanskim zemljama''. Autor, bosansko-američki politolog, dokazuje da je povijesna, kulturna, politička i fizička vezanost za Bosnu i Hercegovinu, kao jedinu domovinu, temeljna odrednica bošnjačke nacije i da nije islam ta srž bošnjačkog nacionalnog identiteta. Pamteći višestoljetno iskustvo bosanske političko-državne samosvojnosti, živo se sjećajući Genocida 1995, ali i prošlih epizoda preživljenog nasilja, Bošnjaci svoj opstanak vide u samostalnoj, suverenoj i racionalno uređenoj Bosni i Hercegovini, piropćeno je iz Narodne biblioteke.

Urednik knjige Kenan Efendić iz IK Vrijeme ističe: ''Premda u samoj domovini jesu većina, u regiji su ipak ranjiva manjina te se otuda bošnjačka nacionalna politika (nužno) ne bori za Bosnu i Hercegovinu kao bošnjačku nacionalnu državu nego je teži urediti prema standardima zapadnih liberalnih demokracija. Samo tako uređena Bosna i Hercegovina – u kojoj većina ne tlači, ali i nije potlačena – donosi i regionalni mir i blagostanje svih građana i građanki. Opisavši povijesni put, političke silnice i naslijeđe Genocida nad Bošnjacima, Mujanović u konačnici nudi konkretna i izvodljiva politička rješenja – ustavotvornu skupštinu građana za novu Bosnu i Hercegovinu'', priopćeno je.

Jasmin Mujanović, bosansko-američki politolog o svojoj knjizi između ostalog naglašava „Knjiga je bila moj pokušaj da se otvori jedna stvarna priča, ne samo o temeljima nacionalnog identiteta Bošnjaka već da je to ustvari nešto što bismo mogli nazvati nacionalna politika Bošnjaka. Knjiga preispituje koji bi bili ideološko-politički temelji jednog takvog programa i što bi to značilo za samu Bosnu i Hercegovinu. Naravno, ne samo za Bošnjake, nego i za sve druge građane Bosne i Hercegovine. Ova knjiga je način da se raspakiraju neke složene mitologije koje postoje i ne problematiziraju se u javnom diskursu Bosne i Hercegovine.'', navodi se u priopćenju iz Narodne biblioteke.

Na rasporedu ''Mostarskog ljeta'' u subotu 06.07.2024. godine u Yunus Emre Institutu s početkom u 20:00 sati bit će upriličena izložba ''Svijet u plavom'' autora turskog slikara Rešita Ismeta.

Kopirati
Drag cursor here to close