Nobelovac

Prije 125 godina rođen je Ernest Hemingway

Nakon neuspjela poslijeratnoga romana "Preko rijeke pa u šumu", napisao je najpoznatije djelo "Starac i more", parabolu o prkosnome junaštvu čovjeka nasuprot okrutnosti prirodnih nedaća.
Kultura / Knjige | 21. 07. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 125 godina, 21. srpnja 1899. rođen je Ernest Hemingway, američki spisatelj i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Rodio se u naselju Oak Park u neposrednoj blizini Chicaga. To je naselje udaljeno od središta Chicaga oko 14 kilometara na zapad, a osobito je zanimljivo po velikom broju slavnih osoba koje su u njemu rođene ili su u njemu boravile.

Naime, u Oak Parku su osim Ernesta Hemingwaya rođeni još i Richard Bach (autor Galeba Jonatana Livingstona) i Ray Kroc (kreator franšize McDonaldsa), a ondje su stanovali Frank Lloyd Wright (znameniti arhitekt), Richard Warren Sears (suosnivač kompanije Sears, Roebuck & Company) i Edgar Rice Burroughs (autor Tarzana i mnogih drugih djela fikcije).

Arhitekt Frank Lloyd Wright sagradio je u Oak Parku svoj dom i radni studio.

Otac Ernesta Hemingwaya bio je liječnik, a majka mu se bavila glazbom. Zanimljivo je da je Ernest svoje osobno ime dobio po djedu (majčinom ocu) koji se zvao Ernest Hall.

U Oak Parku je mladi Hemingway pohađao srednju školu (Oak Park and River Forest High School). Svoje dječaštvo u michiganskim šumama opisao je u novelama zbirke U naše vrijeme (In Our Time, 1925). 

Video: Ernest Hemingway - Top 24 Highest Rated Movies

Služeći u I. svjetskom ratu, ranjen je na talijanskoj fronti, a to je svoje iskustvo djelomice utkao u roman Zbogom oružje (A Farewell to Arms, 1929), jedno od istaknutih proturatnih djela.

Nesnalaženje i duhovnu pustoš anglosaskih intelektualnih bohema i bogataša u poslijeratnom Parizu prikazao je u romanu I sunce se rađa (The Sun Also Rises, 1926).

U njem otkriva i svoju opčinjenost Španjolskom i borbom s bikovima, što će mu biti tema u nizu novela te u knjizi Smrt u popodnevne sate (Death in the Afternoon, 1932).

Za Španjolskoga građanskog rata bio je na republikanskoj strani; javno je antifašistički nastupao, pisao s ratišta kao izvjestitelj. Taj je angažman posvjedočio dramom Peta kolona (The Fifth Column, 1935) i velikim romanom o partizanskom ratovanju Komu zvono zvoni (For Whom the Bell Tolls, 1940).

U II. svjetskom ratu Hemingway je patrolirao svojim brodom kubanskim vodama, a kao ratni izvjestitelj pratio je i oslobađanje Pariza. 

Nakon neuspjela poslijeratnoga romana Preko rijeke pa u šumu (Across the River and Into the Trees, 1950) napisao je najpoznatije djelo Starac i more (The Old Man and the Sea, 1952), parabolu o prkosnome junaštvu čovjeka nasuprot okrutnosti prirodnih nedaća.

Snjegovi Kilimandžara (The Snows of Kilimanjaro) i Imati i nemati (To Have and Have Not, 1937) također su njegova popularna djela.

Prije no što je život završio samoubojstvom, više je godina živio na Kubi, podržavajući kubansku revoluciju 1959.

Godine 1954. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Posmrtno je objavljeno više njegovih proznih tekstova, npr. Pokretni blagdan (A Moveable Feast, 1964), Opasno ljeto (The Dangerous Summer, 1985), Rajski vrt (The Garden of Eden, 1987) i drugo.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close