Carlo Acutis

Božji influencer - Crkva će dobiti novog sveca?

Papa Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru Carlu Acutisu koji je 2006. godine umro u 15. godini života, do kad je koristio internet da širi vjeru, čime mu je dao formalni uvjeti da bude proglašen svetim.
Kultura / Vjera | 23. 05. 2024. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carlo Acutis | Foto: Vatican News

Uz bl. Karla, priznat je i dekret kojim se pripisuje čudo bl. Giuseppeu Allamanu te se odobrava kanonizacija 11 mučenika u Siriji.

Bl. Karlo Acutis rođen je 3. svibnja 1991. u Londonu u Engleskoj, a preminuo je 12. listopada 2006. u talijanskoj Monzi, nakon što je obolio od leukemije u dobi od 15 godina.

Rođen je u Velikoj Britaniji od majke Talijanke Antonije Salzano i oca Andree Akutisa englesko talijanskog porijekla koji je radio u Britaniji kao trgovački bankar.

Par se potom preselio u Milano gdje je njihov sin preuzeo brigu o župnoj web stranici, a kasnije i o akademiji u Vatikanu. Također je stvorio internetsku bazu podataka o čudima. Postao je poznat kao "patron svetac interneta" zbog svoje predanosti promicanju kršćanskog djela online. 

Njegova majka rekla je da se njezin sin posvetio podršci školskim kolegama koji imaju životnih problema, da će braniti prijatelje s invaliditetom koji su bili maltretirani i da će nositi obroke beskućnicima diljem grada.

Izvor fotografije: X / Carlo Acutis

Papa Franjo proglasio ga je blaženim 2020. u Asizu, kamo je Karlo više puta hodočastio. Tamo se nalaze i njegovi posmrtni ostaci. Papa Franjo proglasio je svetim 912 ljudi otkad je preuzeo papinstvo 2013. godine. 

Čudo

Čudo pripisano njegovom zagovoru povezano je sa ženom iz Kostarike. Kako izvještava Vatican News, 8. srpnja 2022. Liliana je molila na grobu blaženog Karla u Asizu, ostavivši pismo u kojem je opisala svoju molbu.

Šest dana ranije, 2. srpnja, njezina kći Valeria pala je s bicikla u Firenci, gdje je pohađala sveučilište. Pretrpjela je tešku ozljedu glave zbog čega je bila potrebna kraniotomija i uklanjanje desne zatiljne kosti kako bi se smanjio pritisak na mozak. Liječnici su rekli kako su njeni izgledi za preživljavanje vrlo mali.

Lilianina tajnica odmah se počela moliti blaženom Carlu Acutisu, a 8. srpnja Liliana je hodočastila na njegov grob u Asizu. Istog dana iz bolnice su je obavijestili da je Valeria počela spontano disati. Sutradan se počela kretati i djelomično joj se vratio govor.

Deset dana kasnije, 18. srpnja, CT je pokazao da je krvarenje nestalo, a 11. kolovoza Valeria je premještena na rehabilitacijsku terapiju. Brzo je napredovala i 2. rujna Valeria i Liliana ponovno su hodočastile u Asiz kako bi zahvalile bl. Karlu za njegov zagovor.

U dekretu papa Franjo najavljuje kako će sazvati Konzistorij kardinala kako bi razmotrili kanonizaciju bl. Karla Acutisa, kao i blaženih Giuseppea Allamana, Marie-Léonie Paradis i Elene Guerre.

Kopirati
Drag cursor here to close