Radite li neke od njih?

10 malih vježbi koje poboljšavaju vašu inteligenciju

Jeste li ikada radili jedan od onih online testova inteligencije? Ako ste ikada ponovno polagali isti test, možda ste primijetili da je prilično lako postići viši rezultat nakon što ste nekoliko puta igrali 'igru'.
Lifestyle / Flash | 17. 07. 2024. u 13:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje razne vrste inteligencije i neke njezine prednosti. Poboljšanje naše inteligencije zahtijeva razumijevanje igre i stvaranje dobrih navika za njezino jačanje, prenosi Your Tango.

Evo 10 malih vježbi koje poboljšavaju vašu inteligenciju:

1. Spavanje više od 7 sati 

Provedeno je dovoljno istraživanja koja su zaključila da dobar san utječe na naš fokus i inteligenciju. Zbog toga je odrasloj osobi potrebno više od 7 sati sna kako bi nesmetano mogli obavljati svoje dnevne zadatke. San pozitivno djeluje na vaše raspoloženje, kreativnost i mentalnu oštrinu te bi ga trebali shvaćati ozbiljno. 

2. Provedite barem 10 minuta učeći nešto novo

Vaš mozak neće razviti nove putove ako neprestano radite iste stare stvari i nikada ne učite nešto novo. Pronađite nešto što vas zanima i učite. To može biti učenje gitare, tajlandske kuhinje ili drugog jezika, ili možete produbiti svoje znanje u odabranom području.

3. Prestanite jesti na određeno vrijeme

Nemojte ovo shvatiti kao da trebate prestati jesti. Radi se o tome da prestanete jesti na neko određeno vrijeme da biste znali što to čini vašoj mentalnoj bistrini. Vaša energija će porasti, a vaše razmišljanje će se razbistriti. Posavjetujte se s liječnikom prije nego što isprobate ovaj način. Mogli biste sami sebe iznenaditi snagom povremenog posta.

4. Meditirajte

Dovoljno gurua raspravlja o tome zašto trebate meditirati. Ali postaje puno lakše posvetiti se tome svaki dan kada shvatite što to čini vašem mozgu, osjećaju mira i općoj izvedbi. Inteligentan je um koji manje reagira na podražaj, a samim time i otporniji.

5. Obavljajte zadatke jedan po jedan 

Umjesto da trčite okolo i radite više stvari istovremeno, pokušajte obavljati jedan po jedan zadatak. Usredotočite se na jednu stvar, s punim angažmanom. Kad god možete, izbjegnite multitasking. 

6. Čitajte knjige

Stereotipi su istiniti - pametni ljudi doista puno čitaju. Ne samo da ćete tako steći više znanja, steći nove kreativne veze i poboljšati svoje razumijevanje svijeta, već ćete se istrenirati da se bolje koncentrirate. Ovo je ogromna prednost bez obzira radi li se o vašem privatnom ili poslovnom životu. 

7. Vježbajte

Svi već znamo da je svaka vrsta vježbe dobra za fizičko i mentalno zdravlje. Dizanje utega, kardio i hodanje imaju dokazane pozitivne učinke, ne samo na raspoloženje već i na stvarne kognitivne sposobnosti. Ako se držite rasporeda treniranja i granite se zdravo, osjećat ćete se bolje i povećati svoj IQ.

8. Stvorite okruženje bez ometanja

Ako ste dovoljno sretni da imate svoj namjenski radni prostor, nadamo se da uživate u svakom trenutku koji provedete u njemu.

Poboljšajte rasvjetu, dodajte neke biljke i ukrase koje volite. Nakon što to učinite, obratite pozornost na sve ono što vas može ometati u svom radu te se riješite tih stvari. Ovo je jedini način da se zaista posvetite svakom zadatku te da ga obavite kao profesionalac. 

9. Igrajte igrice

Slagalice su ponovno u modi. Postoje razne vrste izvrsnih igara, bilo da se radi o križaljkama ili mozgalicama, koje će uvježbati vaš mozak da bude oštriji i svestraniji. Tko je rekao da vježbanje mozga mora biti dosadno?

10. Izložite se suncu

Predugo su nam govorili da je sunce nešto od čega treba bježati. Ograničen boravak na suncu vam može pomoći da se osjećate bolje i da budete zdraviji. Vitamin D iz sunca je jako bitan te pozitivno utječe na vaše cjelokupno zdravlje. 

Kopirati
Drag cursor here to close