Ne dajte na sebe!

10 stvari koje trebate reći kad vas netko pravi ludim

Dovoljno je teško shvatiti da vas netko pravi ludim (gaslighting) i tjera vas da preispitujete svoj zdrav razum.
Lifestyle / Flash | 11. 07. 2024. u 08:58 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi koji su spremni na ovako nešto vas žele uskladiti s njihovom vlastitom podmuklom pričom o događajima, prenosi Stylist. Ali nakon što prepoznate znakove, može biti jednako teško poduzeti nešto.

"Često ćemo početi sumnjati u svoj zdrav razum ako nas netko pravi ludim," trenerica traume Juliette Karaman kaže za Stylist. "Naše emocije postaju neuravnotežene i naša prosudba može biti iskrivljena jer više ne vjerujemo ni sebi ni njima.

"U konačnici, psihičko zlostavljanje ima kontrolu nad našim osjećajima i percepcijom svijeta."

"Možda se bojite da će druga osoba pogoršati svoje ponašanje i nikada neće prestati, a to se može temeljiti na prijetnjama ili prethodnom iskustvu", kaže Press. "Zaslužujete da vas tretiraju s poštovanjem i pažnjom pa odvojite malo vremena da razmislite o tome možete li otići od te osobe."

"Psihičko zlostavljanje u kojem vas prave ludim obično se ne događa odvojeno od drugih ponašanja. Ako je moguće, potražite podršku koja će vam pomoći u postavljanju granica, manje se viđajte s dotičnom osobom ili otiđite ako se radi o toksičnoj vezi. Ova vrsta psihičkog zlostavljanja ima ogroman utjecaj na vas, što rezultira zbunjenošću, gubitkom osjećaja za sebe, gubitkom samopouzdanja i nesposobnošću da vjerujete onome što mislite."

Što reći nekome tko vas pravi ludim?

1. "Znam što sam čuo."

2. "Prihvaćam da drugačije pamtiš događaje, pa ćemo se morati složiti da se ne slažemo."

3. "Je li doista važno da stvari pamtimo drugačije?"

4. "Zvuči kao da me pokušavaš zbuniti oko onoga što se dogodilo. Zašto bi to htio učiniti?"

5. "Razumijem da se dogodilo ono što govoriš, ali to nije bilo moje iskustvo."

6. "Ne želim raspravljati o tome što se dogodilo s tobom."

7. "Čuo sam tvoje mišljenje o tim stvarima nekoliko puta i nikako se ne slažemo."

8. "Zašto se ljutiš na mene ako se različito sjećamo stvari?"

9. "Ako ne možeš prihvatiti da se stvari sjećamo drugačije, onda je razgovor gotov."

10. "Podcjenjuješ me ne slušajući moje iskustvo."

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali kad ono počne negativno utjecati na vas, vrijeme je da razmislite o tome da učinite nešto drugačije", kaže Desirée Silverstone, psihoterapeutkinja u Head Honchos Executive Coaching.

"U ljudskoj je prirodi da želimo dokazati svoje stajalište, ali ne možete raspravljati s ludilom. Kad god vas netko zlostavlja na ovakav način, ulazite u carstvo ludila. Ne dopustite da vas ono proguta. Izvucite se što je brže moguće."

"Podsjetite se da se ne radi o vama; Što god budete radili neće im se svidjeti, pa se odmaknite od toga i od njih", dodaje Karaman. "Nemojte im uzvraćati raspravom – to neće pomoći; oni će izvrtati vaše riječi. Ako želite riješiti stvari s njima, potražite stručnu pomoć."

 

Kopirati
Drag cursor here to close