Ostanite dosljedni

5 načina da upotrijebite emocionalnu inteligenciju protiv narcisa

Ako ste emocionalno inteligentni, obično ste svjesni kako se osjećate.
Lifestyle / Flash | 29. 08. 2024. u 10:56 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prepoznavanje, identificiranje i obrada teških emocija omogućuje vam da ih razumijete i da na njih djelujete konstruktivno umjesto obrambeno. Međutim, narcis vas često natjera da sumnjate u to kako se osjećate jer vam nameću svoju iskrivljenu verziju stvarnosti, prenosi Psychology Today

Natjerati vas da ne vjerujete kako se osjećate može biti njihovo najopasnije oružje. Stoga, jedan emocionalno inteligentan alat za korištenje s narcisom uključuje povjerenje u ono što osjećate. Ako osjećate da se nešto krajnje nepošteno događa u vezi, onda vjerojatno i jest. Vjerujte onome što osjećate.

Sposobnost emocionalne regulacije također vam omogućuje da izgledate smireno čak i u situacijama kada vas se značajno provocira. Ako se "izgubite", što je razumljivo u ovakvim situacijama, narcis može ukazati da ste vi taj koji je "nesposoban".

Također mogu iskoristiti ono što ste rekli u žaru trenutka i reći to svima koje poznajete iza vaših leđa. Iako može biti iznimno teško, ključno je ostati smiren kada vas narcis pokušava isprovocirati.

Kao emocionalno inteligentna osoba, imate sposobnost razumijevanja dinamike povezivanja. Ovaj dar vam može dobro doći kada se educirate o načinima na koje narcis manipulira vama.

Narcis obično ugradi djelić istine negdje u svoj iskrivljeni narativ. Često kad čujete jednu činjenicu, tada pretpostavite da cijela priča mora biti točna, iako nije. Podsjetite se da ne pristajete na narcisovu lažnu priču samo zato što u nju uključuje jedan mali djelić istine.

Samosvijest je još jedna ključna komponenta emocionalne inteligencije. Vi ste osoba koja se "gleda u ogledalo". To vam omogućuje da preuzmete odgovornost za pogrešku u vezi i obično je prekrasna kvaliteta, ali može se obiti o glavu narcisu.

Na primjer, recimo da se svađate s narcisom, a on udara ispod pojasa i govori okrutne stvari. Možete se "izgubiti" i uzvratiti zlim komentarima. Možda ćete se osjećati krivima i biti u iskušenju da cijelu interakciju pometete pod tepih jer ste i vi učinili nešto loše.

Umjesto da idete ovim putem, važno je samo znati da vi niste krivac. Jednostavno prihvatite svoj mali prijestup i nastavite narcisa smatrati odgovornim za njegovo emocionalno loše postupanje.

Posljednja strategija uključuje kombiniranje emocionalne regulacije, razumijevanja relacijske dinamike i samosvijesti. Vaša emocionalna inteligencija vam omogućuje da ostanete smireni, razmislite o situaciji, razumijete manipulaciju i postavite granicu kako vas narcis ne bi sabotirao ili iskorištavao u budućnosti.

Kada postavljate granicu, važno je da ostanete dosljedni. U što manje riječi i bez branjenja postavite granicu. Na primjer, "Od sada ću preuzeti svoje društvene mreže. I hvala vam na dosadašnjoj pomoći.” Ako narcis zahtijeva objašnjenje, jednostavno ponovite granicu. Možda ćete to morati pristojno ponoviti nekoliko puta prije nego što to prihvate.

Korištenje emocionalno inteligentnih taktika kada imate posla s narcisom je imperativ. Možda će trebati malo vježbe, ali može vas spasiti od dodatnog emocionalnog maltretiranja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close