Jesu li vam poznate?

8 fraza koje muškarci koriste kada ne mogu priznati da su u krivu

Svi smo imali situacije u kojima smo doživjeli nesporazum s dragom osobom, prijateljem, kolegom ili čak onim svadljivim susjedom niz ulicu.
Lifestyle / Flash | 26. 08. 2024. u 10:18 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavili smo im nepobitne činjenice, logiku, a možda čak i fotografske dokaze.

Pa ipak, unatoč tome što ih je istina stjerala u kut, jednostavno nisu mogli izgovoriti te riječi: "Pogriješio sam."

Umjesto toga, često su koristili fraze kojima su nas htjeli odvratiti od problema te umanjiti svoju grešku, prenosi Hack Spirit. Istražili smo 8 najpopularnijih fraza koje muškarci često koriste kada ne mogu priznati da su u krivu. Pa krenimo!

1. "Složit ćemo se da se ne slažemo"

Ne može se poreći - ovo je jedan od klasičnih načina da se izbjegnu problemi. Kada muškarac ne može priznati da je u krivu, koristit će ovu frazu. 

To je njegov način da pokuša prekinuti svađu, a da ne mora priznati da je zabrljao.

Ali nemojte se zavarati! Ono što on zapravo govori je: "Ne mogu vam dokazati da ste u krivu, ali neću ni priznati da sam u krivu."

Dakle, sljedeći put kad čujete "Hajde da se složimo da se ne slažemo", zapamtite... to bi moglo biti samo maska za: "Ne mogu prihvatiti da nisam u pravu."

2. "Samo sam te testirao"

Ovo je još jedna omiljena fraza koju muškarci koriste kada su stjerani u kut. Kao da vas (i sebe) pokušavaju uvjeriti da su znali sve vrijeme, ali su samo gledali jeste li i vi.

To je pametan način za prebacivanje fokusa s njihove pogreške na vaše znanje.

3. "Nisam na to mislio"

Sjećam se vremena kada sam sa svojim dobrim prijateljem razgovarao o najboljim rock bendovima svih vremena. Bio je ustrajan u tome da su Beatlesi precijenjeni.

Bio sam šokiran i iznio sam mu bezbrojne činjenice, statistike i pohvale kako bih dokazao njihov legendarni status. Ali umjesto da prizna da je bio u krivu, on je to brzo odbacio riječima: "Nisam to mislio."

Zatim je pokušao preformulirati svoj argument tako da se čini manje kao pogreška, a više kao nesporazum. To je klasičan potez!

Fraza "Nisam to mislio" često je način da promijene svoj argument umjesto da priznaju da su prvi put pogriješili.

4) "Nikad to nisam rekao"

Evo jedne zanimljive činjenice za vas: prema istraživanjima, naša sjećanja nisu tako pouzdana kao što mislimo.

Možemo ih nesvjesno mijenjati na temelju novih iskustava ili informacija. Dakle, kad muškarac kaže: "Nikada to nisam rekao", mogao bi stvarno povjerovati u to!

Ali češće, ova je fraza ruta za bijeg – način da izbjegnete odgovornost za pogrešku propitujući svoje sjećanje na događaje.

To je mala pametna taktika koja vas stavlja u obrambenu poziciju i odvraća pažnju od stvarne stvari, a to je njegova nesposobnost da prizna da je u krivu.

5) "To je samo moje mišljenje"

E sad, ova fraza može vas dirnuti u srce. Kada muškarac shvati da je u krivu, ali to ne može priznati, može igrati na kartu "to je samo moje mišljenje". Čineći to, on pokušava humanizirati svoju pogrešku, pretvarajući je u stvar osobne perspektive, a ne u činjenicu.

Upamtite, svatko ima pravo na svoje mišljenje i to je ono što nas čini jedinstvenima i ljudima. Ali ključno je razlikovati mišljenja od činjenica.

Dakle, kada čujete "To je samo moje mišljenje", suosjećajte s njegovim osjećajima, ali ostanite čvrsti pri činjenicama. Na kraju krajeva, svi smo zajedno na ovom putu rasta, a priznavanje kada smo u krivu bitan je dio tog putovanja.

6) "Pogrešno si me razumijela"

Dopustite mi da vas vratim u vrijeme kada sam planirao kampiranje s nekoliko prijatelja. Jedan je prijatelj inzistirao na tome da ne trebamo ponijeti dodatnu vodu, tvrdeći da će je biti dosta u potoku pored kampa. Kad smo stigli tamo, potok je bio suh!

Umjesto da prizna svoju grešku, moj prijatelj je brzo uzvratio: “Pogrešno ste me razumjeli. Nisam mislio da nam voda uopće neće trebati, samo da nam neće trebati toliko.”

To je svima poznata fraza koju muškarci koriste kako bi izbjegli priznati da su u krivu implicirajući da je druga osoba pogrešno shvatila njihovu poantu.

7) "Ne sjećam se da sam to rekao"

Evo čiste istine: kad muškarac kaže: "Ne sjećam se da sam to rekao", vjerojatno pokušava izbjeći činjenicu da je u krivu.

Tvrdeći da mu nedostaje sjećanja on uspijeva izbjeći fokus.To je kao da bacite dimnu bombu usred svađe i nestanete u zbrci.

No nemojte nasjedati na to. Iako svi s vremena na vrijeme zaista zaboravljamo stvari, pogodno vrijeme ove zaboravljene izjave često otkriva njenu pravu svrhu – očajnički pokušaj da se izbjegne priznanje pogreške.

8) "Ne svađam se, samo objašnjavam zašto sam u pravu"

Evo iznenađenja za vas: istraživanje je pokazalo da muškarci i žene različito percipiraju i reagiraju na pogreške i uvredljivo ponašanje.

Prema istraživanju pod naslovom 'Zašto se žene ispričavaju više od muškaraca: spolne razlike za percepciju uvredljivog ponašanja', muškarci su općenito manje skloni ispričati se ili priznati pogreške.

Ta je navika povezana s višim pragovima za doživljavanje vlastitog ponašanja kao uvredljivog, što može proizaći iz povezanosti između priznavanja pogrešaka i percipiranog nedostatka sposobnosti.

Dakle, kada tip kaže: "Ne svađam se, samo objašnjavam zašto sam u pravu", vjerojatno pokušava sačuvati svoju sliku sposobnosti.

Ova se fraza često koristi kao dimna zavjesa za nastavak rasprave, a da ne izgleda kao svađa. To je pametan način manipuliranja razgovora kako bi se činilo da nisu u krivu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close