Prepoznajete li neke?

8 znakova da previše dajete drugima, a premalo sebi

Tanka je linija između velikodušnosti i davanja previše sebe drugima.
Lifestyle / Flash | 19. 07. 2024. u 15:30 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naravno, sjajno je biti tu za ljude, saslušati ih ili im pomoći. Ali jednako je važno voditi računa o vlastitim potrebama i željama, prenosi Hack Spirit

No ponekad se vaga prevagne u korist drugih. Zateknete se kako neprestano trčite za drugima, pitajući se zašto ste uvijek tako iscrpljeni. I tu na scenu stupa ovih 8 znakova. Ako se možete povezati s njima, velike su šanse da previše dajete drugima, a premalo sebi.

1. Stalno se osjećate iscrpljeno

Jeste li se ikada osjećali iscrpljeno cijelo vrijeme, unatoč tome što ste se dobro naspavali? Kao da nemate više energije ni za uživanje u vlastitom životu. To bi mogao biti znak da previše sebe dajete drugima. Trošite toliko vremena i energije brinući se o tuđim potrebama da zanemarujete vlastite.

Zapamtite, nije sebično staviti sebe na prvo mjesto. Uostalom, ne možete točiti iz prazne šalice. Neophodno je napuniti baterije i odvojiti vrijeme za brigu o sebi. Budite tu za druge, ali pobrinite se da budete tu i za sebe.

2. Borite se da kažete 'ne'

Sjećam se vremena kada nikome nisam mogao reći 'ne'. Prijatelj je trebao uslugu? Bio sam tamo. Kolega je trebao pomoć oko projekta? Mogao je računati na mene. Problem je bio u tome što su moji vlastiti zadaci i potrebe bili gurnuti u stranu.

Možda vam je teško reći 'ne' zbog straha da ćete iznevjeriti druge ili se možda osjećate krivima jer dajete prednost svojim potrebama. Ali evo u čemu je stvar.

Reći 'ne' ne znači biti zao ili sebičan. Radi se o postavljanju granica i poštivanju vlastitog vremena i energije. Trebalo mi je neko vrijeme, ali kad sam naučio reći 'ne', našao sam više vremena za sebe i osjećao sam se manje preopterećeno.

3. Ne brinete o sebi

Briga o sebi ne odnosi se samo na pjenušave kupke i dane u toplicama. Radi se o brizi za vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Studija Sveučilišta Navarra u Španjolskoj otkrila je da briga o sebi može pomoći u kontroliranju stresa i promicanju opće dobrobiti.

Ako zanemarujete vlastitu brigu o sebi jer ste previše zauzeti brigom za druge, to je znak da previše dajete drugima, a premalo sebi. Vrijeme je da briga o sebi postane dio vaše rutine o kojoj se ne pregovara. 

4. Osjećate se odgovornim za sreću drugih ljudi

Uhvatite li se često kako usrećujete druge ljude čak i kada to vama ne ide u prilog? Iako je divno željeti širiti radost, to postaje problem kada se osjećate isključivo odgovornim za sreću drugih ljudi. Istina je da ne možete kontrolirati kako se drugi osjećaju.

Svatko je odgovoran za svoje emocije i reakcije. Nije vaš posao popraviti sve ili usrećiti ljude oko vas. 

5. Uvijek slušate a ne pričate

Nije li lijepa stvar poslušati prijatelje u nevolji? Sjediti s njima, pružati utjehu i podršku bez izgovorene riječi. Uvijek biti tu za njih. No što ako primijetite da se uloge rijetko mijenjaju?

Uvijek ste rame za plakanje, ali kad trebate nekoga da vas sasluša... tišina. Ako vam se to u redu, to je znak da možda dajete previše od sebe. Važno je zapamtiti da su i vaši osjećaji i iskustva važni. Zaslužujete da vas se sluša, baš kao što vi slušate druge.

 6. Osjećate se krivima kada ste sebi prioritet

Sjećam se vremena kada sam uzimanje slobodnog dana da se opustim smatrao zločinom.  Sjedio bih tamo, pokušavajući se opustiti, ali sve o čemu sam mogao razmišljati bili su neobavljeni poslovi, prijatelji kojima bih mogao pomoći, posao koji bih mogao raditi.

Krivnja je bila ogromna. To je uobičajen osjećaj među onima koji daju previše - osjećaj krivnje kada konačno odlučite sebe staviti na prvo mjesto.

Ali ključno je zapamtiti da davanje prioriteta vlastitim potrebama nije nešto zbog čega biste se trebali osjećati krivima. To je neophodno za vaše mentalno zdravlje. 

7. Zanemarujete vlastite ciljeve i snove

Svi mi imamo snove i ciljeve, stvari koje želimo postići u životu. Ali kada ste stalno usredotočeni na druge, vaše vlastite težnje mogu biti gurnute u drugi plan.

Možda ste oduvijek željeli pokrenuti vlastiti posao, naučiti novi jezik ili trenirati za maraton. Ali ovi snovi skupljaju prašinu jer ste previše zauzeti pomažući drugima da ostvare svoje snove.

Ako su vaši vlastiti snovi u drugom planu jer uvijek druge stavljate na prvo mjesto, to je znak da dajete previše sebe. Vrijeme je da stavite sebe na prvo mjesto.

8. Osjećate se necijenjeno

Kad uvijek dajete, prirodno je nadati se nekoj zahvalnosti zauzvrat. Ali često, kada date previše, vaš trud se može uzeti zdravo za gotovo.

Zbog stalnog osjećaja da vas ljudi ne cijene, možete se osjećati iscrpljeno i ogorčeno. To je jasan znak da je ravnoteža poremećena.

Zapamtite, ne radi se o traženju potvrde od drugih, već o prepoznavanju vlastite vrijednosti. Zaslužujete da vas se cijeni, ne samo zbog onoga što činite za druge, već i zbog onoga što jeste.



Kopirati
Drag cursor here to close