Dovoljno je samo par sastojaka

Kako napraviti prirodno sredstvo za čišćenje od stvari koje već imate?

Uz samo nekoliko zaliha, možete napraviti svoje potpuno prirodno sredstvo za čišćenje koristeći samo tri različite stvari koje vjerojatno trenutno imate u smočnici.
Lifestyle / Flash | 01. 10. 2024. u 14:22 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čišćenje je neophodan kuhinjski posao koji se jednostavno ne može izbjeći - ali svi želimo pronaći bilo koji mali trik koji ga čini lakšim, praktičnijim ili jeftinijim. Srećom, kada su u pitanju DIY rješenja za čišćenje, postoji mnogo recepata koje možete napraviti koristeći samo nekoliko stvari koje vjerojatno već imate, prenosi The Kitchn.

Uz samo nekoliko zaliha, možete napraviti svoje potpuno prirodno sredstvo za čišćenje koristeći samo tri različite stvari koje vjerojatno trenutno imate u smočnici. Učinite si uslugu i napravite malo danas - bit će vam drago kada sljedeći put nestane vaše omiljene otopine za čišćenje (a vi imate nered na rukama!).

Zašto napraviti vlastito sredstvo za čišćenje?

Prije sam trošila puno novca na prirodna sredstva za čišćenje iz trgovine. Kad sam vidjela da i oni nisu bez greške, odlučila sam pokušati praviti svoja sredstva za čišćenje. To mi je pomoglo da uštedim i da koristim sredstva koja su potpuno prirodna i sigurna.

Koje bi sastojke trebalo koristiti u prirodnim sredstvima za čišćenje iz kućne radinosti?

Postoji mnogo stvari koje možete staviti u DIY prirodna sredstva za čišćenje, od sode bikarbone preko sapuna do soka od limuna. Ovo rješenje čini sve jednostavnim - samo dodate destilirani bijeli ocat, vodu i eterična ulja - a evo i zašto.

Bijeli ocat prirodni je dezinficijens. Sadrži 5 % octene kiseline koja ima antimikrobna svojstva. Također je izvrstan u uništavanju masnoće i prljavštine, tako da je savršen za čišćenje kuhinjskih površina poput ploča za kuhanje, stolova i šankova. Ocat je sam po sebi prilično jak, pa sam ga pomiješala s jednakim količinama vode da ga razrijedim.

Ocat je odlično sredstvo za čišćenje gotovo svih površina, s izuzetkom mekog kamenja, poput mramornih ploča. (Za mramor preporučujemo nježnije sredstvo za čišćenje od sapuna za posuđe pomiješanog s vrućom vodom.)

Iako svakako možete koristiti samo mješavinu octa i vode za čišćenje, ja uvijek dodam nekoliko kapi eteričnog ulja. Za ovo sredstvo za čišćenje koristila sam ulje čajevca i eterično ulje grejpa jer oba imaju antibakterijska i antiseptička svojstva. (Osim toga, odlično mirišu!)

Kako napraviti potpuno prirodno sredstvo za čišćenje kuhinje

Evo što ćete trebati:

  • 1 šalica destiliranog bijelog octa
  • 1 šalica vode
  • 3 kapi ulja čajevca
  • 3 kapi eteričnog ulja grejpa
  • Staklena boca s nastavkom za prskanje

Upute:

Pomiješajte ocat i vodu: u staklenu bocu ulijte jednu šalicu destiliranog bijelog octa, zatim jednu šalicu vode iz slavine. Po potrebi upotrijebite mali lijevak.

Ulijte eterično ulje: dodajte tri kapi ulja čajevca i tri kapi eteričnog ulja grejpa u bočicu.

Protresite bočicu: snažno protresite bočicu prije upotrebe kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.

Poprskajte po potrebi: poprskajte izravno na površinu ili na kuhinjsku krpu i obrišite područje.

Čišćenje nikad nije bilo lakše, zar ne?

 

Kopirati
Drag cursor here to close