Obratite pažnju na znakove

8 načina da prepoznate jeste li kontrolirani u svojoj vezi

Jedan od ključnih znakova da ste zarobljeni u nezdravom krugu je kontrola.
Lifestyle / Flash | 01. 10. 2024. u 13:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veze mogu biti jako komplicirane te vam se može učiniti kao da hodate u labirintu i nikako ne možete pronaći pravi put. 

Jedan od ključnih znakova da ste zarobljeni u nezdravom krugu je kontrola. Ako vaš partner kontrolira, ne daje vam slobodu izbora. Oni diktiraju vaše odluke, često pod krinkom brige, prenosi Global English Editing.

Ali nije uvijek lako uočiti znakove. Zbog toga ćemo u ovom članku podijeliti 8 načina kako prepoznati kontrolira li vas partner u vašoj vezi. Imajte na umu da je prepoznavanje problema prvi korak prema pronalasku rješenja.

1. Izolacija od voljenih

Jedan od prvih znakova kontrole u odnosu je izolacija.

Partner koji vas kontrolira često vas pokušava isključiti iz vašeg sustava podrške, koji obično uključuje vašu obitelj i prijatelje. Žele vas samo za sebe i otežavaju drugima da istaknu svoje kontrolirajuće ponašanje.

Mogli bi pronaći mane vašim voljenima, stvarati sukobe ili manipulirati situacijama kako biste s njima provodili manje vremena. Namjera koja stoji iza toga je učiniti vas ovisnijima o njima i smanjiti vjerojatnost da ćete otići.

Ako se bez valjanog razloga sve više udaljavate od svojih najmilijih, vrijeme je da malo bolje promotrite svoj odnos. Jesu li ove promjene vaš izbor? Ili ih vaš partner suptilno provodi?

Upamtite, zdravi odnosi ostavljaju prostor i za druge važne odnose. Ne dopustite da vas itko uvjeri u suprotno.

2. Oni diktiraju vaše izbore

Ispričat ću vam svoju priču. U prošloj vezi sam se našla u situacijama u kojima je moj partner donosio odluke umjesto mene. Počelo je s malim stvarima poput onoga što naručiti za večeru, koji film pogledati ili koju odjeću odjenuti. U početku je bilo slatko, kao da mu je stalo do moje udobnosti.

Ali onda je sve eskaliralo. Počeo je birati moje prijatelje, odlučivati kako ću provoditi svoje vrijeme, pa čak i planirati moje poteze u karijeri. Kad god bih se pokušala potvrditi, on bi odbacio moja mišljenja kao pogrešna.

Trebalo mi je neko vrijeme da to prepoznam kao oblik kontrole. Nije se radilo o brizi za mene; radilo se o tome da želi da stvari budu po njegovom.

Stoga se zapitajte imate li još uvijek pravo glasa u svojim životnim odlukama? Ako ne, vrijeme je da povratite svoju autonomiju. U zdravoj vezi odluke bi trebale biti zajedničke i partneri bi trebali uvažavati međusobne preferencije.

3. Nezdrava ljubomora

Ljubomora je prirodna ljudska emocija i u određenoj mjeri može biti znak ljubavi. Ali kada postane posesivna, prelazi u teritorij kontrole.

U kontrolirajućem odnosu, ljubomora se koristi kao sredstvo za opravdavanje tog istog ponašanja. Vaš bi partner mogao stalno provjeravati vaš telefon, ispitivati vaše interakcije s drugima ili vas čak optuživati za nevjeru bez razloga.

Ironija je da, prema istraživanju u časopisu Journal of Interpersonal Violence, osobe koje pokazuju visoku razinu ljubomore imaju veću vjerojatnost da će se upustiti u obiteljsko nasilje.

Dakle, ako se zbog ljubomore vašeg partnera osjećate nelagodno ili ograničeno, važno je riješiti ovaj problem. To nije ljubav ili briga – to je kontrola. I vi zaslužujete bolje.

4. Stalno kritiziranje

Zdrav odnos je onaj u kojem oba partnera mogu konstruktivno kritizirati jedan drugoga kako bi potaknuli rast. Međutim, u kontrolirajućem odnosu, kritika postaje sredstvo omalovažavanja i dominacije.

Ako vaš partner neprestano kritizira vaš izgled, inteligenciju, ponašanje ili čak vaše snove i težnje, to je jasan znak kontrole. Cilj im je natjerati vas da sumnjate u sebe, sniziti vam samopoštovanje i učiniti da se osjećate kao da ne možete bolje.

Ovo ponašanje ne samo da je nepoštivanje, već i šteti vašem mentalnom zdravlju. Upamtite, svatko ima mane i griješi. Partner pun ljubavi pomoći će vam da izrastete iz njih, a ne da ih koristi kao streljivo da vas kontrolira.

5. Čini se da je vaša sreća uvjetovana

U zdravoj vezi vaša bi sreća trebala biti prioritet za vašeg partnera – a ne alat za pregovaranje ili manipulaciju.

Ali u vezi s partnerom koji kontrolira, vaša se sreća često može činiti uvjetovanom. Možda ćete primijetiti da je vaš partner nježan ili ljubazan samo kada radite upravo ono što on želi. U trenutku kada odstupite od njihovog scenarija, njihovo raspoloženje se promijeni. 

Počinjete se ponašati kao da hodate po jajima, neprestano im pokušavajući ugoditi kako biste održali mir. Pristajete na kompromis po pitanju svojih želja i potreba kako biste izbjegli sukob.

No, to nije ljubav. Ljubav je prihvaćanje, razumijevanje i rast. Radi se o tome da jedno drugome bezuvjetno želimo sreću. Ako se osjećate kao da morate neprestano zarađivati partnerovu ljubav, vrijeme je da preispitate svoju vezu.

6. Uvijek se ispričavate

Sjećam se vremena kad sam se stalno ispričavao, čak i kad nisam bio kriv. Izgledalo je kao da sam se ispričavao za svoje postojanje.

Kad govorimo o kontroliranju, vaš bi partner mogao učiniti da se osjećate kao da ste uvijek u krivu. Svako neslaganje, svaka svađa završi tako da vi prihvatite krivnju. Oni nikad ni za što nisu odgovorni; te ste vi uvijek oni koji se trebaju ispričati.

Ova neuravnotežena dinamika nije samo nepravedna; emocionalno je iscrpljujuća. Počinjete sumnjati u svoj razum, često upadate u krug krivnje i žaljenja. 

Ali dopustite mi da vam kažem ovo - niste vi krivi. U zdravoj vezi oba bi partnera trebala moći priznati svoje pogreške i iskreno se ispričati. Ne dopustite da vas itko uvjeri u suprotno.

7. Vaše samopoštovanje se smanjuje

Partner koji kontrolira često umanjuje vaše samopouzdanje, zbog čega sumnjate u svoju vrijednost.

Mogu omalovažavati vaša postignuća, odbaciti vaše osjećaje ili vas nepovoljno uspoređivati s drugima. S vremenom ti suptilni oblici emocionalnog zlostavljanja mogu značajno smanjiti vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

Jeste li se ikada osjećali bezvrijedno ili sumnjate u svoje sposobnosti više nego prije? Ako jeste, to je već znak za uzbunu koji biste trebali shvatiti ozbiljno. 

U zdravoj vezi vaš bi vam partner trebao pomagati, a ne vas uništavati. Zaslužujete nekoga tko slavi vaše snage, poštuje vaše osjećaje i motivira vas da budete najbolja verzija sebe.

8. Osjećate se zarobljenim

Ako postoji jedna stvar koju biste trebali ukloniti iz ovoga, to je sljedeće: Osjećaj zarobljenosti ili straha u vezi nije normalan.

Ako ste u situaciji u kojoj se osjećate kao da ne možete izraziti svoje osjećaje, postaviti svoje granice ili čak planirati svoju budućnost bez njihovog dopuštenja, to je jasan znak kontrole.

Ovaj osjećaj zarobljenosti može dovesti do tjeskobe, depresije i niza drugih problema s mentalnim zdravljem.

Zaslužujete slobodu, poštovanje i ljubav. Dakle, ako se osjećate zarobljenima, potražite pomoć. Vaš glas je važan i niste sami.

Kopirati
Drag cursor here to close