Ne mora biti teško

Kako očistiti šator nakon kampiranja?

Koristite ove jednostavne savjete da svoj šator održite čistim kako bi bio spreman za vašu sljedeću avanturu.
Lifestyle / Flash | 07. 08. 2024. u 12:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampiranje je izvrstan način za povezivanje s prirodom, opuštanje i stvaranje dragih uspomena. Međutim, nakon nekoliko dana provedenih na otvorenom, vaš šator može postati skladište prljavštine i neugodnih mirisa, prenosi Better Homes And Gardens

Šatori izloženi kiši, pijesku, prašini, ptičjem izmetu i soku drveća trebaju malo čišćenja nakon velikog putovanja. Temeljito čišćenje i održavanje produljuju životni vijek vašeg šatora i osiguravaju da je uvijek spreman za vašu sljedeću avanturu.

Koliko često trebate čistiti šator ovisi o tome koliko ga često koristite. Pranje nakon bilo kojeg duljeg kampiranja bitno je za uklanjanje mrlja, plijesni i neutraliziranje neugodnih mirisa. Također, uklanjanje blata ili grana može osigurati da izbjegnete pukotine ili rupa. 

Kako očistiti prljavštinu ili mrlje na šatoru?

Čišćenje dio po dio može učinkovito ukloniti prljavštinu i mrlje bez namakanja cijelog šatora u vodi i sredstvima za čišćenje. Započnite traženjem vidljivih mrlja. Uobičajene mrlje nastaju od   blata, soka drveća, ptičjeg izmeta i prolivene hrane.daberite pravo sredstvo za čišćenje, uključujući blagi sapun ili sredstvo za čišćenje posebno napravljeno za tkanine za šatore. Izbjegavajte jake deterdžente, izbjeljivače ili jake kemikalije jer mogu oštetiti tkaninu šatora i vodootporni premaz.

Nježno izribajte sve mrlje mekom četkom ili spužvom natopljenom u sapunu. Izbjegavajte abrazivne materijale koji mogu izgrebati ili poderati tkaninu.

Isperite to mjesto čistom vodom kako biste uklonili ostatke sapuna. Posušite ga čistim ručnikom. Ako je vrijeme sunčano, ostavite šator da se temeljito osuši na zraku prije nego što ga spremite.

Kako ručno prati šator?

Ručno pranje cijelog šatora potrebno je za temeljitije čišćenje nakon duljeg putovanja. Čisti ili pokriveni dio vašeg dvorišta, terase ili garaže mogao bi dobro poslužiti za pranje šatora. Imajte u blizini kantu mlake vode s blagim sapunom ili sredstvo za čišćenje šatora.

Protresite šator kako biste uklonili prljavštinu, lišće i druge ostatke. Usišite preostalu prljavštinu iz šatora.

Napunite veliku kadu ili posudu mlakom vodom i blagim sapunom. Uronite šator u vodu i nježno ga protresite rukama kako biste oslobodili prljavštinu. Ostavite šator da se namače oko 15 do 20 minuta.

Nježno izribajte šator mekom spužvom ili krpom. Obratite posebnu pozornost na područja s vidljivom prljavštinom ili mrljama. Pazite da ne trljate jako da ne bi oštetili tkaninu.

Ispustite sapunicu i ponovno napunite kadu da isperete šator čistom vodom. Uklonite sve ostatke sapuna, čak i ako je potrebno višestruko ispiranje.

Pažljivo podignite šator iz vode i ostavite ga da se osuši nekoliko minuta. Zatim ga objesite preko užeta za rublje ili slične strukture da se osuši na zraku. Uvjerite se da je šator potpuno raširen kako biste izbjegli nabore i osigurali da se potpuno osuši. 

Nikada nemojte koristiti visokotlačni perač kada čistite svoj šator, jer može uništiti šavove.

Kako osušiti šator?

Pravilno sušenje sprječava stvaranje plijesni. Brzo sušenje na sunčevoj svjetlosti može biti primamljivo, ali produljena izloženost UV zrakama može oslabiti tkaninu i vodootporni premaz. Umjesto toga, odaberite zasjenjeno područje s dobrim protokom zraka.

Provjerite je li vaš šator potpuno suh prije nego što ga pospremite. Čak i malo vlage može dovesti do stvaranja plijesni. Osigurajte dobar protok zraka i očekujte da će sušenje trajati nekoliko sati.

Obratite dodatnu pozornost na šavove, kutove i džepove u kojima bi se mogla nakupiti voda jer su ta područja sklona razvoju plijesni. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close