Par savjeta

Kako oprati zavjesu za tuširanje da na njoj nema plijesni, prema mišljenju stručnjaka

Nažalost, vaša zavjesa za tuširanje jedna je od stvari koje privlače najviše plijesni.
Lifestyle / Flash | 26. 08. 2024. u 12:28 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira jesu li vaše zavjese plastične, napravljene od posebne tkanine ili imate oboje, možete jamčiti da će se na njima pojaviti neka vrsta plijesni ako ih ne perete (ili mijenjate) dovoljno često, prenosi Southern Living.

U nastavku smo kontaktirali Jacqueline Stein, profesionalnu čistačicu i vlasnicu Home Reimagined u Austinu, Texas, te je pitali kako pravilno oprati zavjesu za tuširanje. 

Čišćenje zavjesa za tuširanje ključno je jer je to leglo plijesni i naslaga sapuna, što može biti štetno za vaše zdravlje. Zavjesa za tuširanje može se zaprljati zbog stalne izloženosti vlazi, sapunu i uljima za tijelo, stvarajući idealno okruženje za razvoj bakterija i gljivica, smatra Stein. Svako vlažno područje podložno je plijesni, a ovo nije iznimka.

Nisu sve zavjese za tuširanje iste, a različite vrste tkanina ili plastike mogu zahtijevati različite vrste metoda čišćenja. Na primjer, želite izbjeći visoku temperaturu i abrazivno ribanje plastičnih zavjesa za tuširanje, jer će to izazvati oštećenje, pucanje i topljenje.

"Umjesto toga, odlučite se za nježno brisanje ili hladan, iznimno delikatan ciklus pranja", kaže Stein. "Zavjese za tuširanje od tkanine mogu podnijeti malo više, kao što je strojno pranje na toplom ili hladnom osjetljivom ciklusu i čišćenje na licu mjesta komercijalnim sredstvima za čišćenje - uvijek provjerite naljepnicu za održavanje za posebne upute."

Kada čistite zavjesu za tuširanje, posebno izbjeljivačem ili drugim jakim sredstvima za čišćenje, trebali biste biti sigurni da je prostor dobro prozračen kako biste izbjegli udisanje para. Nošenje rukavica također može zaštititi vašu kožu od iritacije, a maska može zaštititi vaše lice i dišne puteve.

Pravilna ventilacija je ključna kada koristite izbjeljivač jer pare izbjeljivača mogu biti štetne ako se udišu. "Ventilacija osigurava raspršivanje ovih para, održavajući zrak sigurnim za disanje i sprječavajući respiratorne probleme", objašnjava Stein.

"Ovo je najbolja praksa i sa svim kemikalijama ili sredstvima za čišćenje." Također je preporučljivo nositi rukavice kako biste zaštitili kožu od kemikalija prilikom čišćenja zavjesa za tuširanje.

Osim toga, pretjerano pranje ili korištenje visoke temperature može oštetiti materijal zavjese. "Uvijek rukujte pažljivo i slijedite smjernice o sigurnosti i održavanju odjeće", predlaže Stein.

Što će vam biti potrebno:

  • Topla voda
  • Izbjeljivač (za metodu namakanja)
  • Kada ili perilica rublja
  • Deterdžent
  • Četka za ribanje
  • Rukavice (za sigurnost)
  • Maska (za sigurnost)

Kako oprati zavjesu za tuš

Metoda 1: Natapanje izbjeljivačem (samo za plastične zavjese za tuš i zavjese za tuš od bijele tkanine)

Skinite zavjesu za tuširanje.

Napunite kadu, kantu ili perilicu vrućom vodom i dodajte pola šalice izbjeljivača.

Namočite zavjesu za tuširanje u otopinu izbjeljivača na nekoliko sati.

Temeljito isperite zavjesu i izribajte četkom za ribanje da se ispere. Objesite zavjesu da se potpuno osuši.

Stein ne preporučuje korištenje izbjeljivača na zavjesama od tkanine koje nisu bijele. "Izbjeljivač će ili obojiti ili ukloniti boju, uzrokujući štetu", kaže ona. "Ako je zavjesa bijela, možete dodati izbjeljivač u ciklus pranja zavjese u perilici, ali pazite da ga ne miješate ni s čim drugim." Izbjeljivač pomiješan s bilo čime osim vode može uzrokovati otrovne pare. Uvijek ga pažljivo koristite.

Metoda 2: Perilica rublja

  • Skinite zavjesu za tuširanje s prstenova/kukica.
  • Stavite zavjesu u perilicu rublja.
  • Dodajte malu količinu deterdženta.
  • Odaberite osjetljivi ciklus i postavku tople vode.
  • Pustite perilicu s najvišom razinom vode.
  • Objesite zavjesu da se osuši.

Za obje metode, dodavanje nekoliko ručnika u perilicu može pomoći u nježnom pranju zavjesa i poboljšati proces čišćenja, predlaže Stein.

Koliko često trebam prati zavjesu za tuš?

Za optimalnu čistoću, perite zavjesu za tuš svakih 1-2 mjeseca. "Redovito održavanje sprječava nakupljanje plijesni, i naslaga sapuna, održavajući vašu kupaonicu svježom i čistom", kaže Stein. 

Kopirati
Drag cursor here to close