Imamo par načina

Kako ukloniti mrlje od deterdženta s odjeće?

Ne postoji ništa gore nego kad izvadite oprano rublje iz perilice i vidite da je deterdžent ostavio mrlje.
Lifestyle / Flash | 19. 08. 2024. u 11:25 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su ovakve stvari frustrirajuće dobra je vijest da se te mrlje vrlo lako uklanjaju - čak i ako je predmet bio u sušilici, prenosi Better Homes and Gardens

Zašto nastaju mrlje od deterdženta?

"Ostaci deterdženta ponekad mogu biti vidljivi na odjeći ako se deterdžent nije potpuno isprao tijekom ciklusa pranja", kaže Kim Romine, znanstvenica za njegu tkanina u tvrtki Procter & Gamble.

Kako biste spriječili pojavu mrlja od deterdženta, prakticirajte dobro doziranje deterdženta. "Najbolji način da spriječite vidljive ostatke deterdženta je da provjerite jeste li pravilno dozirali deterdžent u stroj", kaže Romine.

Ako koristite tekuće deterdžente ili deterdžente u prahu i perilicu rublja koja ima dozator, Romine kaže, "koristite dozator prema uputama za vašu perilicu."

Redoslijed radnji također je važan dio sprječavanja mrlja od deterdženta. "Stavite deterdžent u ladicu dozatora ili u posudu prije dodavanja odjeće", kaže Romine. "Ovo će osigurati da se deterdžent potpuno otopi i pomiješa s vodom za pranje kako bi se uklonili svi vidljivi ostaci deterdženta koji su ostali."

Ako vaša perilica rublja nema dozator deterdženta ili ako koristite kapsule deterdženta, "prvo treba dodati deterdžent u bubanj", kaže Romine, "a zatim odjeću treba dodati na deterdžent." Kapsule deterdženta treba uvijek dodavati izravno u bubanj, čak i u perilicama rublja koje imaju dozatore.

Kako tretirati mrlje od deterdženta nakon pranja?

Iako se može činiti zamornim, dobra navika pranja rublja koju treba usvojiti je provjera ima li na predmetima mrlja kad izađu iz pranja, prije nego što ih prebacite u sušilicu. Na taj ćete način spriječiti da toplina iz sušilice ostavi mrlje, dajući vam priliku da isperete ili ponovno operete predmet.

Ako primijetite mrlje od deterdženta samo na jednom ili dva predmeta, isperite deterdžent držeći tkaninu pod hladnom tekućom vodom; snaga vode će isprati deterdžent. Zatim jednostavno iscijedite višak vode kako predmet ne bi bio mokar i stavite ga u sušilicu s ostatkom rublja.

Ako su mrlje od deterdženta prisutne na nekoliko predmeta ili cijeloj količini rublja, Romine preporučuje pokretanje dodatnog ciklusa ispiranja kako bi se isprali ostaci deterdženta.

Kako tretirati mrlje od deterdženta nakon sušenja?

U idealnom svijetu tretirat ćete mrlju od deterdženta nakon što je predmet opran, ali još nije osušen. Ali u stvarnom svijetu, većina nas nema toliko sreće! Bez brige, kaže Romine. "Vidljivi ostaci deterdženta mogu se ukloniti čak i nakon što predmet prođe kroz sušilicu." Najbolji način tretiranja predmeta umrljanog deterdžentom nakon što se osuši je jednostavno ponovno pranje. "U ovom trenutku, najbolje je samo ponovno oprati predmet", kaže ona.

Kako ukloniti ostatke od kapsula deterdženta?

Za tretiranje gumenih ostataka iz kapsule deterdženta koji se nije potpuno otopio tijekom pranja, Romine kaže da treba isprati i/ili ponovno oprati odjeću, posteljinu ili ručnike. "Paketi deterdženta sadrže visoko koncentrirane formule za čišćenje obložene filmom topljivim u vodi, koji je napravljen od PVA", kaže Romine.

"Ovi su filmovi dizajnirani da se potpuno tope u strojevima za pranje rublja i posuđa, čak i u hladnoj vodi." Međutim, pakiranja deterdženta se mogu ne otopiti ako perilica nije pravilno napunjena.

Kada koristite kapsule deterdženta, svakako ih prvo stavite prije dodavanja odjeće, kaže Romine. "Izbjegavajte previše punjenja u perilici jer odjeća treba prostora u bubnju da se može pravilno prati."

Ona također kaže da je prepunjavanje perilice čest uzrok mrlja i ostataka deterdženta. "Preporučujemo izbjegavanje punjenja bubnja više od tri četvrtine. Ako je stroj previše napunjen tkaninom, dio deterdženta bi mogao ostati na tkanini."

 

Kopirati
Drag cursor here to close