Radite li je vi?

Ovo je najveća greška koju radimo tijekom razgovora

Kontakt očima je bitan tijekom razgovora, te se može razviti i koristiti za jačanje našeg predstavljanja.
Lifestyle / Flash | 26. 08. 2024. u 14:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pogreške u komunikaciji javljaju se redovito. Izjave se mogu izvući iz konteksta; ono što je rečeno moglo bi se pogrešno čuti; ili govor tijela može poslati nenamjernu poruku. Jeste li znali da osoba može komunicirati očima i nikada ne reći ni riječ? Naše oči pokazuju emocije, grade veze i pokazuju interes, prenosi Michigan State University. Pogreške u komunikaciji mogu se dogoditi čak i kada koristite kontakt očima.

Ako ste odrasla osoba, već znate da korištenje odgovarajućeg kontakta očima može biti teško, stoga je važno pomoći mladima da razmišljaju o kontaktu očima kao o vještini na kojoj mogu nastaviti raditi.

Budući da se kontakt očima može povezati s toliko mnogo životnih vještina, važno je da naši mladi vježbaju i uče o kontaktu očima kao komunikacijskoj vještini.

Razmislite na trenutak o korištenju kontakta očima da pokažete empatiju, brigu za druge, da kontrolirate osjećaje ili da pomognete u komunikaciji. Sve su to životne vještine koje će mladi razvijati dok sazrijevaju u uspješne odrasle osobe.

Već znamo da je kontakt očima ključan tijekom razgovora jer je to način komunikacije koji pokazuje emocije ili interes. No prezentacijske vještine, poput kontakta očima, mogu biti nezgodne. Budući da takve vještine mogu biti nezgodne, istražit ćemo neke uobičajene pogreške u razgovoru i kako ih ispraviti.

Jedna od najvećih grešaka koju radimo tijekom razgovora je izbjegavanje kontakta očima. Bez njega nas ljudi neće shvatiti ozbiljno no trebamo paziti da ne pretjeramo i da ne dobijemo suprotan učinak. Stručnjaci za govor tijela predlažu sljedeće savjete za održavanje dobrog kontakta očima:

Koristite pravilo 50/70. Kako biste održali odgovarajući kontakt očima bez buljenja, trebali biste održavati kontakt očima 50 posto vremena dok govorite i 70 % vremena dok slušate. To pomaže da pokažete interes i samopouzdanje.

Nakon što uspostavite kontakt očima, održavajte ga ili zadržite 4-5 sekundi. Nakon što to vrijeme prođe, možete polako baciti pogled u stranu i zatim se vratiti na uspostavljanje kontakta očima.

Razmislite gdje gledate. Održavanje kontakta očima je lako jer gledate u drugu osobu. Međutim, kada skrenete pogled, učinite to polako, bez mrdanja očima. Zbog toga možete izgledati sramežljivo ili nervozno. I ne gledajte dolje; ne zaboravite pogledati s jedne na drugu stranu. Pogled prema dolje može dati dojam da vam nedostaje samopouzdanja.

Odmah uspostavite kontakt očima. Prije nego počnete razgovarati, uspostavite kontakt očima. Nemojte spuštati pogled ili gledati u nešto prije nego što počnete govoriti. Odmah uspostavite kontakt očima i zatim počnite razgovarati.

Također je važno slušati očima: sjećate se pravila 70 posto (trebali biste održavati kontakt očima 70 posto vremena dok slušate)? Komunikacija se odvija vašim očima dok slušate jednako kao i dok pričate. Upamtite da dok slušate i održavate kontakt očima, trebate se nasmiješiti, otvoriti lice i izgledati zainteresirano.

Imajte na umu da je kontakt očima vještina i često je potrebno vrijeme i vježba da je naučimo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close