Istraživanje

Žene bi trebale jesti više proteina, evo i zašto?

Studija koju su proveli Campbell i sur. sastoji se od ispitivanja koje je provedeno nad dvjema skupinama aktivnih žena u trajanju od 8 tjedana.
Lifestyle / Flash | 29. 03. 2023. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tema unosa proteina je jedna od onih ''nepresušnih'' tema u svijetu fitnessa. No, koliko je proteina potrebno ženama? Koja količina proteina je prevelika? Koliko je potrebno ovisno o cilju? Odgovorima na ova pitanja bavili su se Campbell i suradnici proučavajući aktive žene i njihov proteinski unos.

Zaključak je jednostavan, aktivne osobe ženskoga roda koje redovno treniraju te pretežno rade treninge snage moraju imati povećan unos proteina, prenosi She.hr pozivajući se Fitness.com.hr

Proteini su potrebni za održavanje i rast mišića

Studija koju su proveli Campbell i sur. sastoji se od ispitivanja koje je provedeno nad dvjema skupinama aktivnih žena u trajanju od 8 tjedana. Prva skupina je jela visokoproteinske obroke i dnevni unos im je dosezao unos proteina od 2,4 g/kg tjelesne mase dok je druga skupina jela oko 1,2 g/kg tjelesne mase.

Sve ispitanice, iz obje skupine, radile su iste treninge, po 4 treninga tjedno. Na kraju ispitivanja, skupina koja je jela veće količine proteina, dobila je prosječno oko 2 kg mišića, dok je skupina na niskom udjelu proteina dobila značajno manje, samo prosječno 600g.

Iz ovoga se može zaključiti da, uz treninge primjerene cilju, tjelesna kompozicija, odnosno izgled značajno ovise upravo o količini proteina koji se svakodnevno prehranom unesu.

Proteini pomažu u topljenju masti

Osim što doprinose održavanju i rastu mišićne mase te sudjeluju u zdravlju kostiju, proteini su potvrđeno učinkovita pomoć u topljenju masnoga tkiva i gubitku kilograma. Ranije spomenuta studija je, uz testiranje stečene mišićne mase napravila i ispitivanje količine izgubljenog masnog tkiva kod ispitanica u dvjema skupinama, s različitim dnevnim unosom proteina.

Razlika je velika: skupina s visokim unosom proteina izgubila je za impresivnih 33% više masnoga tkiva nego skupina koja je bila na prehrani s nižim udjelom proteina.

Mnoge će iznenaditi podatak da je skupina s visokim unosom proteina prosječno dnevno unosila oko 425 kalorija više od skupine s niskim udjelom proteina, a gubitak masti je toliko veći upravo kod te skupine. Ovo se povezuje s termičkim efektom hrane. Naime, proteini povećavaju stopu metabolizma za 25%, dok ugljikohidrati i masti to čine za oko 10%.

No, prije nego počnete jesti samo proteine, imajte na umu da se idealnom količinom, prema navedenoj studiji, smatra unos od 1,7 g/kg tjelesne mase te da za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja svakako u prehrani trebaju biti uključeni svi makronutrijenti, a za njihov omjer se posavjetujte s nutricionistom.

Kopirati
Drag cursor here to close