Na kojem mjestu je BiH?

Znate li u kojoj se zemlji pije najviše kave?

U Europu je stigla u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kave?
Lifestyle / Flash | 11. 06. 2024. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema sumnje, kava je jedno od najpopularniji bezalkoholnih pića na svijetu. Za nju često kažu da je crna ko' vrag, vrela ko' pakao, nježna poput anđela i slatka poput ljubavi… Povijest kave seže daleko u prošlost, a iako je nekad bila zabranjena, danas je jedno od rijetkih pića koje se konzumira na baš svakom kontinentu!

U Europu je stigla u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kave?

Mjesto radnje Etiopija

Mjesto radnje najraširenije legende o nastanku kave kao napitka jest Etiopija. Upravo je tamo mladi pastir Kaldi primijetio kako su njegove koze neobično vesele i "rasplesane" nakon što su konzumirale crvene bobice. Znatiželjni Kaldi i sam je kušao plod grmolike biljke, dobio nalet neočekivane energije i požurio svoja opažanja podijeliti s koptskim svećenicima. Ostalo je povijest. Danas se kava uzgaja u više od 70 zemalja i roba je kojom se, nakon nafte, najviše trguje na zemlji, prenosi Putni kofer.

Nordijske zemlje prednjače u konzumaciji kave

Najveći potrošač kave po osobi je Finska, u kojoj svaki stanovnik godišnje troši oko 12 kilograma tog crnog praha. U toj je zemlji kava toliko popularna da je zakonom propisano da radnici tijekom radnog dana imaju pravo na dvije pauze za kavu u trajanju od 10 minuta. Prema podacima stranice World Population Review, Finci u prosjeku popiju četiri šalice kave dnevno. Samo jednu manje piju Norvežani, koji su s 9,9 kilograma godišnje zauzeli drugo mjesto na ljestvici. U Norveškoj su kafići popularna mjesta za druženje, a najpopularniji napitak upravo je kava.

Na trećem mjestu globalne ljestvice je još jedna nordijska zemlja – Island. U toj je zemlji pivo sve do prije nekoliko desetaka godina bilo ilegalno, vino je bilo skupo, pa je kava tradicionalno najvažnije društveno piće. Islanđani godišnje troše oko 9 kilograma kave po osobi.

Prema podacima sa stranice World Population Review, Bosna i Hercegovina se nalazi na 37. mjestu po konzumaciji kave sa 14 kilograma po osobi godišnje.

Top 10 zemalja koje piju najviše kava po osobi

  1. Finska
  2. Norveška
  3. Island
  4. Danska
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Švicarska
  8. Belgija
  9. Luksemburg
  10. Kanada
Kopirati
Drag cursor here to close