Dobro poznate svima

10 zdravih namirnica koje vam pomažu u sagorijevanju masti

Poticanje metabolizma može vam pomoći da izgubite tjelesnu masnoću.
Lifestyle / Hrana | 20. 09. 2024. u 12:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrana s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, proteina i određenih antioksidansa može pomoći u sagorijevanju masnoće. Određeni napici, uključujući kavu, također imaju svojstva jačanja metabolizma.

Poticanje metabolizma može vam pomoći da izgubite tjelesnu masnoću, prenosi Healthline

Međutim, većina dodataka za "sagorijevanje masti" na tržištu je nesigurna, neučinkovita ili oboje. Srećom, pokazalo se da nekoliko prirodnih namirnica i pića ubrzavaju vaš metabolizam i potiču gubitak masnoće.

Evo 10 zdravih namirnica koje vam mogu pomoći u sagorijevanju masti.

1. Masna riba

Losos, haringa, sardine, skuša i druge masne ribe sadrže omega-3 masne kiseline koje vam mogu pomoći da izgubite tjelesnu masnoću.

Riba je također izvrstan izvor visokokvalitetnih bjelančevina, što može dovesti do većeg osjećaja sitosti i pomoći u povećanju brzine vašeg metabolizma.

Većina organizacija preporučuje konzumaciju dvije porcije masne ribe tjedno kako biste vidjeli zdravstvene prednosti.

2. Kava

Kava je jedno od najpopularnijih pića u svijetu.

Ona je odličan izvor kofeina, koji vam može pomoći u sagorijevanju masti. Kako biste iskoristili prednosti kofeina u sagorijevanju masti bez potencijalnih nuspojava, poput tjeskobe ili nesanice, ne ciljajte na više od 400 mg dnevno.

To je količina koja se nalazi u otprilike 4-5 šalica kave, ovisno o njezinoj jačini. Neki su ljudi osjetljiviji na učinke kofeina i možda će morati ograničiti svoj unos.

3. Jaja

Iako su se žumanjci tradicionalno izbjegavali zbog visokog udjela kolesterola, cijela jaja mogu pomoći pri mršavljenju.

Kao prvo, vrlo su bogata hranjivim tvarima i sadrže puno proteina, što može pomoći u otklanjanju gladi i prejedanja. Na primjer, istraživanje iz 2017. pokazalo je da prehrana s visokim sadržajem proteina smanjuje glad ispitanika za 16 %, dok povećava dnevnu sitost za 25 %.

Jedan od razloga zašto su jaja tako zasitna može biti i povećanje sagorijevanja kalorija koje se događa tijekom probave proteina.

Konzumacija do tri jaja tjedno može vam pomoći u sagorijevanju masnoće, a pritom ćete ostati siti i zadovoljni. Više od ove količine povezano je s većom vjerojatnošću srčanih bolesti. 

4. Zeleni čaj

Osim što osigurava umjerenu količinu kofeina, zeleni čaj izvrstan je izvor epigalokatehin galata (EGCG), antioksidansa koji potiče sagorijevanje masti i gubitak masnoće na trbuhu.

Iako istraživanje ističe da ispijanje zelenog čaja može poboljšati vaš metabolizam i smanjiti tjelesnu masnoću, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile te tvrdnje.

Ipak, konzumacija oko 2-3 šalice zelenog čaja dnevno može biti optimalno za pružanje niza zdravstvenih dobrobiti.

5. Sirutka

Konzumacija proteina sirutke može vam pomoći u suzbijanju apetita, posebno zato što potiče otpuštanje "hormona sitosti", kao što su PYY i GLP-1.

Štoviše, čini se da sirutka potiče sagorijevanje masnoće i potiče mršavljenje. Iz tog je razloga shake od proteina sirutke brzi obrok ili međuobrok koji potiče gubitak masnoće i može vam pomoći poboljšati sastav tijela.

6. Jabučni ocat

Jabučni ocat je drevni narodni lijek s dokazanim zdravstvenim prednostima.

Istraživanja na životinjama ističu da glavna komponenta octa, octena kiselina, može pomoći u povećanju sagorijevanja masti i smanjenju nakupljanja masnoće na trbuhu u nekoliko istraživanja na životinjama. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se to potvrdilo.

Počnite s 1 žličicom dnevno razrijeđenom u vodi i postupno povećajte dozu od 1 žličice dnevno kako biste smanjili potencijalnu probavnu nelagodu.

7. Čili papričice

Čili papričice sadrže snažne antioksidanse. Jedan od njih zove se kapsaicin, a njegova konzumacija može vam pomoći da postignete i održite zdravu težinu potičući sitost i sprječavajući prejedanje.

Nekoliko puta tjedno razmislite o jelu čili papričica ili korištenju kajenskog papra u prahu kako biste začinili svoje obroke.

8. Oolong čaj

Oolong čaj sadrži polifenole, spojeve koji pomažu u smanjenju stvari poput šećera u krvi i tjelesne težine.  Kao i drugi čajevi, također sadrži kofein, koji pomaže u promicanju gubitka težine i tjelesne masnoće.

Redovito ispijanje nekoliko šalica zelenog čaja, oolong čaja ili njihove kombinacije može potaknuti gubitak masnoće i pružiti druge korisne zdravstvene učinke.

Ipak, većina istraživanja o oolong čaju i mršavljenju temelji se na životinjama, pa je potrebno više istraživanja na ljudima.

9. Punomasni grčki jogurt

Punomasni grčki jogurt iznimno je hranjiv. Prvo, to je izvrstan izvor proteina, kalija i kalcija.

Istraživanje također ističe da konzumacija mliječnih proizvoda s visokim udjelom bjelančevina može potaknuti gubitak težine i masti.

Konzumiranje 2 porcije mliječnih proizvoda kao što je grčki jogurt dnevno može imati niz zdravstvenih prednosti. Ali svakako odaberite obični, punomasni grčki jogurt.

10. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje jedna je od najzdravijih masnoća na svijetu. Većina maslinovog ulja sastoji se od oleinske kiseline, za koju je dokazano da ima pozitivan učinak na masnoću i tjelesnu masu.

Da biste uključili maslinovo ulje u svoju svakodnevnu prehranu, pokapajte nekoliko žlica na salatu ili ga dodajte kuhanoj hrani.

 

Kopirati
Drag cursor here to close