Nikotin u tragovima

6 namirnica za koje možda niste znali da sadrže nikotin

Nikotin je stimulans koji se najčešće nalazi u biljci duhan (Nicotiana tabacum).
Lifestyle / Hrana | 25. 09. 2024. u 15:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikotin koriste mnogi ljudi diljem svijeta no naše pitanje je koliko zapravo znate o njemu? Jeste li znali da neke od svakodnevnih namirnica u vašem domu sadrže nikotin? U nastavku vam donosimo neke od namirnica koje konzumirate svaki dan a koje sadrže nikotin.

Prvo, što je zapravo nikotin?

Nikotin je stimulans koji se najčešće nalazi u biljci duhan (Nicotiana tabacum). Međutim, u nikotinskim vrećicama bez duhana nikotin je ili ekstrahiran iz duhana ili proizveden sintetički, prenosi Haypp

Nikotin je taj koji stimulira centre za zadovoljstvo u mozgu, što znači da ga povezujete s dobrim osjećajem.

Koja hrana sadrži nikotin?

Iako je opće poznato da vrećice za duhan i nikotin sadrže nikotin, manje je poznato da i neka svakodnevna hrana sadrži nikotin. Većina namirnica koje sadrže nikotin potječu iz porodice biljaka poznate kao Solanaceae (također poznate kao velebilje), gdje se alkaloid može pronaći. 

Patlidžan. U svakom gramu patlidžana nalazi se 0,1 mg nikotina.

Krumpir. U prosjeku, krumpir sadrži oko 0.015 mg/gram nikotina. No zreli i zeleni krumpiri sadrže veću koncentraciju nikotina (oko 0,042 mg/gram). Ako odlučite zgnječiti krumpir ili napraviti pire, to također može povećati koncentraciju nikotina na oko 0,052 mg/gram!

Čaj. Neki skuhani i instant čajevi (i crni i zeleni) sadrže nikotin, s koncentracijama između 0,1 i 0,285 mg/gram.

Rajčice. Vaša uobičajena rajčica sadrži oko 0,0071 mg/gram nikotina. Nezrele rajčice u početku imaju veću koncentraciju nikotina, ali kako sazrijevaju koncentracija opada.

Karfiol. Iako cvjetača nije u obitelji velebilja, ipak sadrži nikotin - točnije oko 0,0168 mg/gram.

Zelene paprike. Jedno od najpopularnijih povrća, sadrži između 0,0077 i 0,0092 mg/gram nikotina.

Kako nikotin u ovoj hrani utječe na vas?

Važno je zapamtiti da je nikotin u ovoj hrani samo u tragovima; malo je vjerojatno da će na vas puno utjecati, čak i ako ovu hranu jedete redovito. Zapravo, trebali biste pojesti više od 10 kg patlidžana da biste unijeli istu količinu nikotina kao jedna cigareta!

Kada jedete ovo povrće ili pijete čaj, male koncentracije nikotina putuju vašim crijevima i vaše tijelo ga lako probavlja. Za usporedbu, nikotinski proizvodi (kao što su nikotinske vrećice) imaju mnogo veće količine nikotina koji se apsorbiraju u krvotok.

 

Kopirati
Drag cursor here to close