Regionalni identitet i kulinarstvo

Austrijski predsjednik posjetio prvi Bosna-stand u Salzburgu

Originalna Salzburška Bosna nije samo kulinarska poslastica, već i dio povijesti Salzburga, kojeg cijene i lokalni stanovnici i turisti.
Lifestyle / Hrana | 30. 07. 2024. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen posjetio je prvi Bosna-stand u Salzburgu, "Balkan Grill", nakon službenog otvaranja Salzburških ljetnih igara.

Isprobao je originalnu Salzburšku Bosnu, koja se od 1950. godine proizvodi prema receptu Zanka Todoroffa. Van der Bellen je istaknuo značaj Bosne za regionalni identitet i kulinarstvo.

Savezni predsjednik Alexander Van der Bellen službeno je otvorio Salzburške ljetne igre u petak.

Na svečanosti u Felsenreitschule govorio je o ljepoti Austrije, koja se može pronaći i u nečemu što je možda na prvi pogled neugledno. Naglasio je gostoljubivost i karakterističnu "grumpy" narav Austrijanaca. Svečani govor održala je Nina Hruščov, unuka Nikite Hruščova, prenosi Kosmo.

Brojni počasni gosti, uključujući vicekancelara Wernera Koglera i druge članove vlade, prisustvovali su događaju. Nakon otvaranja, svečana publika prošetala je starim gradom do područja festivala.

Navečer je održana premijera opere "Capriccio" Richarda Straussa u Velikom festivalu.

Salzburške ljetne igre nude od 19. srpnja do 31. kolovoza 172 izvedbe na 15 lokacija i 33 predstave za mlade.

Posjeta Bosna-standu

Pored službenog otvaranja festivala, Van der Bellen je također posjetio prvi Bosna-stand u Salzburgu. Ovaj stand, poznat kao "Balkan Grill", nalazi se u Stockhamer Durchhausu i osnovao ga je 1950. godine Zanko Todoroff.

Todoroff, rođeni Bugar, kreirao je originalnu Salzburšku Bosnu s kobasicama. Uz to ide lagano tostirani bijeli kruh, luk, peršun i tajna mješavina začina.

Balkan Grill je od 1980-ih u vlasništvu mesnice Walter iz Salzburga, koja priprema kobasice prema originalnom receptu. Van der Bellen je istaknuo važnost Bosne za regionalni identitet i kulinarstvo.

Originalna Salzburška Bosna nije samo kulinarska poslastica, već i dio povijesti Salzburga, kojeg cijene i lokalni stanovnici i turisti. Svojim posjetom, Van der Bellen šalje poruku o važnosti malih kulinarskih institucija koje pridonose regionalnom identitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close