Ukusno

Izbor najboljeg suhog mesa na svijetu: BiH u top 10

Predstavnici naše regije stavili su u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore.
Lifestyle / Hrana | 15. 09. 2024. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocijenjenih suhih mesa na svijetu. Na prva tri mjesta se nalazi varijante iste španjolske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne.

Ono što je bitno, je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gdje su se hranili kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa djelićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici naše regije u deset najboljih suho meso iz Bosne i Hercegovine i njeguški pršut iz Crne Gore, prenosi N1.

Za suho meso su rekli da je bh. specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja.

Za njeguški pršut kažu da je svinjska šunka koja se tradicionalno soli morskom solju, presuje da bi se uklonila višak tečnosti, zatim dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu, nakon čega se ostavlja da sazri, tako da cijeli proces obično traje oko godinu dana. Meso se dimi preko bukovog drveta, dajući jedinstven ukus i aromu ovoj namirnici.

Na 19. mjestu se nalazi užički pršut iz Srbije.

Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe, svinjsko i ovčije meso, iako je najtradicionalnije goveđe. Najfiniji komadići junećeg mesa iz dijelova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.

Kopirati
Drag cursor here to close