Imamo odgovore

Je li sigurno jesti oštećeno povrće iz vrta?

Ako se pitate je li sigurno jesti kelj s rupama, bitno je znati da to često ovisi o tome što je napravilo rupe, a ne o samim rupama.
Lifestyle / Hrana | 17. 09. 2024. u 14:33 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo jedna trećina hrane proizvedene u svijetu se baca. Velik dio je oštećeno voće i povrće. Ako imate vlastiti vrt, možda bacate nesavršeno ili čak malo oštećeno povrće.

U našoj kulturi koja je nagnuta prema savršenstvu, čak i najmanja rupica na nekom zelenju često se smatra otpadom i baca se u kantu za smeće, prenosi Gardening Know How

Ako se pitate je li sigurno jesti kelj s rupama, bitno je znati da to često ovisi o tome što je napravilo rupe, a ne o samim rupama. Zanima vas smijete li jesti oštećeno povrće? Čitajte dalje.

Konzumacija oštećenog voća i povrća

Mnogi kućni vrtlari su oduševljeni kada su njihovi prvi usjevi spremni za berbu, neki toliko da im pojedino povrće koje su pojele kukci ne predstavlja problem. Neki odmah bacaju oštećene usjeve, dok drugi pažljivo režu proizvode koje su izgrizle štetočine i jedu ostatak.

Treba li osoba jesti oštećene proizvode ili ne je mješavina osobnog mišljenja i znanosti. Na kraju stvarno ovisi o tome kakva je šteta. Na primjer, crvotočina u jabuci apsolutno nije velika stvar, ali usjev koji je jeo sisavac i na kojem možete naći izmet, predstavlja znak za uzbunu.

Možete li jesti povrće koje su jele bube?

Proizvod koji su izgrizli insekti vrijedi ponovno pregledati. Ako postoji samo nekoliko rupa i nema  nikakvih drugih oštećenja, po svoj je prilici sigurno za jelo.

Oštećeno povrće koje je sigurno za konzumaciju

Možda će vas iznenaditi da Uprava za hranu i lijekove ima smjernice o tome koliko je kukaca dopušteno u nekoj vrsti hrane. Oni postavljaju standard za maksimalne razine prirodnih ili neizbježnih nedostataka u hrani namijenjenoj ljudskoj prehrani.

Na primjer, možda ste na internetu vidjeli video o jagodama koje su nakon namakanja u slanoj vodi pune sitnih crva. Da, ove sićušne bijele ličinke postoje i ne, nisu štetne za potrošača. Zapravo, da niste pogledali video, moguće je da bi ih ovako najnormalnije konzumirali. 

FDA kaže da bobičasto voće smije imati prosječno 4 ili više ličinki na 500 grama. 

Oštećeno voće i povrće koje ne biste trebali jesti

Iako je nekima potencijalno neukusan, proizvod koji su grickali insekti općenito je siguran za konzumaciju. Ostali tragovi ugriza ili tragovi životinja nisu tako sigurni.

Proizvode koji izgledaju kao da su ih grickali glodavci ili zečevi vjerojatno treba baciti. Isto vrijedi i za proizvode koje su ptice kljucale i na kojim možete vidjeti znakove izmeta.

Ako izmet nije na proizvodu i nigdje blizu njega, vjerojatno je u redu, međutim, fekalne tvari mogu uzrokovati mnoge bolesti. U tom bi slučaju bolje bilo kompostirati ovakvo povrće.

Svaki proizvod koji ima velike rupe je sumnjiv. To nije nužno zbog insekata. Rupa može biti uzrokovana opremom, vremenskim uvjetima ili ozljedama tijekom žetve. Problem je što su rupe sad ostavile voće otvorenim za mikroorganizme koji uzrokuju bolesti koje se prenose hranom kao što je E. Coli ili druge štetne plijesni koje mogu biti otrovne za ljude.

Kad se idući put budete pitali smijete li jesti oštećeno povrće iz vrta, bolje da ga kompostirate i iskoristite u druge svrhe. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close