Što mislite?

Je li zdravo svaki dan jesti istu hranu? (Čak i ako je hranjiva)

Ako jedete iste obroke svaki dan zbog pogodnosti (ili drugih razloga), možda biste trebali ponovno razmisliti o svojim planovima.
Lifestyle / Hrana | 06. 09. 2024. u 11:14 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponekad, jesti istu stvar svaki dan, pogotovo ako je hranjiva, čini se kao dobra ideja. Doručak poput bjelanjaka, jogurta i tosta, a večera piletine, brokule i riže pomaže u pripremi obroka i pojednostavljuje život, prenosi HuffPost

Također može pomoći u održavanju razine energije. Na primjer, moj prijatelj sportaš jede istu stvar svaki dan u točno isto vrijeme (15:30) kako bi "osigurao svoju razinu energije". Dva sata prije treninga jede piletinu, rižu i kolače od riže.

Konzumacija iste hrane mu jamči energiju, a obrok dva sata prije vježbanja omogućuje mu da je probavi. Također obično jede istu hranu za doručak svaki dan.

Ali zaglavljivanje u nepokolebljivoj rutini može imati neke nedostatke. Je li ovakav režim prehrane dovoljno zdrav?

Treba biti svjestan određenih stvari

Iako može biti u redu jesti istu hranu svaki dan, može se dogoditi trenutak kada će se to pretvoriti u nešto zabrinjavajuće. Katherine Metzelaar, dijetetičarka iz Seattlea i certificirana savjetnica za intuitivnu prehranu, objasnila je da ako netko jede istu hranu svaki dan, možda ima poremećaj prehrane koji se naziva poremećaj izbjegavanja/restriktivnog unosa hrane ili ARFID.

Moja prva pomisao je: "Zašto to netko radi?", izjavila je za HuffPost dijetetičarka iz Austina. 

Čak i ako je netko neurodivergentan i treba stalno jesti istu hranu, Metzelaar potiče raznolikost. Osim toga, konzumiranje iste hrane svaki dan može dovesti do nedostatka hranjivih tvari i lošeg zdravlja crijeva. Metzelaar je rekao da to može uključivati nadutost i zatvor.

"Ljudi nemaju koristi od toga što svaki dan jedu istu stvar", rekla je. "Ljudska tijela stvarno imaju koristi od toga što imaju niz različitih vrsta hrane tijekom dana, tijekom tjedna, tijekom vremena."

Raznolikost je općenito najbolja

Van Eck je također rekao da odabir različite vrste hrane najbolje funkcionira. "Mislim da je raznolikost najbolja, kao što je pokušaj jesti različite vrste žitarica, različite vrste povrća i različite vrste proteina tijekom mjeseca", rekao je Van Eck.

"Mislim da ne trebamo mikroupravljati raznolikošću naše prehrane, već je općenito trebamo promijeniti. To također pomaže užitku i zadovoljstvu. Bit će vam dosadno jesti istu stvar svaki dan. Korisno je prakticirati raznolikost jer na taj način kad vam nešto dosadi, imate druge stvari koje znate da volite."

Predlaže jesti povrće jer ono sadrži vrijedna vlakna, vitamine, fitonutrijente i antioksidanse koji snižavaju kolesterol i krvni tlak te pomažu u prevenciji bolesti.

"Ako vaš svakodnevni obrok uključuje mnogo raznolikosti, samo u tom jednom danu dobit ćete puno više hranjivih tvari nego ako jedete samo jaja i tost za doručak, sendvič s puretinom i govedinu i rižu za večeru", rekao je Van Eck. "Nećete dobiti puno vitamina i minerala, tako da stvarno ovisi o tome što jedete."

Tjedno pripremanje zdravog obroka je u redu, sve dok to nije ista hrana svaki tjedan.

Međutim, prema Van Ecku, u redu je pripremati obrok od piletine, riže i brokule tjedan dana pod uvjetom da to promijenite sljedeći tjedan ili tako nešto. "To je dobar način za racionalizaciju", rekla je.

Dugoročno, neuravnotežena prehrana može utjecati na mentalno zdravlje i društveni život osobe.

Ograničavanje nečijih mogućnosti hrane "može povećati tjeskobu oko hrane", rekao je Metzelaar. "Hrana je tako ugodan, radostan dio života, tako da može utjecati i na mentalno zdravlje ljudi. Okupljamo se uz hranu. Slavimo uz hranu."

Kopirati
Drag cursor here to close