Objasnili smo

Naručili ste hranu i stigla vam je hladna - je li je sigurno jesti?

Koliko ste puta naručili hranu i od dostavljača preuzeli potpuno hladno jelo?
Lifestyle / Hrana | 14. 08. 2024. u 09:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je bilo hladno, izgubilo je svoj pravi ukus i nekad vam se nije dalo jesti. U nastavku smo istražili što bi trebali učiniti u ovakvim situacijama i je li takva hrana sigurna za konzumaciju, prenosi Huffpost

Naime, nije samo neugodno što vam sushi stiže mlak; zapravo može biti opasno. Prema Bryanu Quoc Leu, prehrambenom znanstveniku i autoru knjige "150 Food Science Questions Answered,"

"Kako hrana ulazi u temperaturnu zonu na ili blizu sobne temperature, mikroorganizmi koji su kontaminirali hranu brzo će se razmnožavati. Iako brzina kojom se to događa ovisi o razini slanosti, šećera, vlage i kiselosti hrane, većina svježe pripremljene hrane imat će određenu razinu spora ili bakterija na površini. Ako broj patogena u hrani dosegne kritičnu brojku, oni kod potrošača mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom."

Prije nego što otkažete svoje aplikacije za dostavu, uđimo u pojedinosti o tome zašto i kako zlouporaba temperature može uzrokovati probleme sa sigurnošću hrane i kada to može biti problem.

Što se događa kada hrana stoji na pogrešnoj temperaturi?

Svi smo nosili namirnice kući u vrućem automobilu ili smo zaboravili ostatke na pultu na nekoliko sati bez katastrofalnih rezultata, a to je zato što većina hrane može stajati na sobnoj temperaturi oko dva sata prije nego što postane zdravstveni rizik, prema USDA .

Ali kao što je izjavila Tiffany Swan, prehrambena znanstvenica, “U idealnom slučaju, budući da ne znamo koliko dugo [hrana] nije bila na idealnim temperaturama, najbolje je pojesti svoju isporuku što je prije moguće. Ako ne možete, odmah je stavite u hladnjak, a zatim je potpuno zagrijte prije jela."

Kada je trenutno jako vruće (kao što smo iskusili u većem dijelu zemlje s toplinskim udarima i visokim temperaturama koje obaraju rekorde) dva sata mogu se smanjiti na sat, prema dr. Ellen Schumaker, direktorici odjela za pružanje pomoći Safe Plates pri Odjelu Poljoprivrednih i humanističkih znanosti na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline.

Rekla je: "Kada je vani oko 32 stupnja ili više, imate samo oko sat vremena prije nego što hranu stavite u hladnjak kako biste izbjegli rast bakterija."

Čuvajte se "opasne zone"

Neupućenima opasna zona može zvučati bezopasno, ali to je ono mjesto (između 32- 60 C) u kojem mikroorganizmi stvarno počinju rasti. Prema Leu, "kada se hrana ohladi ili zagrije na te temperature, to može rezultirati velikim porastom mikroorganizama od 100 do 1000 puta unutar nekoliko sati."

U zoni opasnosti mogu napredovati bakterije poput Bacillus cereus, Staphylococcus aereus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Clostridium perfringens i vrste salmonele. Ove bakterije mogu biti prilično neugodne. 

Le upozorava da treba biti posebno oprezan s mesom, mliječnim proizvodima, plodovima mora i peradi ako su ušli u opasnu zonu, budući da oni imaju najveću vjerojatnost rasta patogena. Zapamtite, bolesti koje se prenose hranom ne mijenjaju nužno boju ili miris hrane, tako da test njuškanja nije dovoljan da bi se utvrdilo je li vaša hrana sigurna.

Što dostavne službe čine da to spriječe?

Jedno od potencijalnih rješenja je zahtijevati da se hrana za van dostavi u izoliranim vrećicama, što prema Leu može pomoći u održavanju sigurne temperature za hranu i ograničiti rast mikroorganizama.

Što učiniti ako hrana za van stigne na krivoj temperaturi?

Svi bismo trebali učiniti više kako bismo spriječili bacanje hrane, ali ako biste se zbog konzumacije hrane mogli razboljeti, možda bi bilo najbolje da je bacite.

Swan je istaknuo: "Čvrsto vjerujem da treba vjerovati svom osjećaju - ako smrdi, izgleda loše ili se samo čini pogrešnim, umjesto da samo 'nije vruće', nemojte riskirati i bacite je. U tim situacijama to je vjerojatno značilo da obrok nije napravljen od najsvježijih sastojaka i onda je potrošeno previše vremena na pripremu i dostavu."

Pošaljite zahtjev dostavnoj službi ili kontaktirajte restoran i objasnite problem. Postoje različiti propisi o prijevozu dostave hrane za svaku državu, prema Schumakeru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close