Trikovi koje profesionalni kuhari koriste

Ovaj trik s kuhanjem tjestenine protivi se svemu što znate (i stvarno djeluje)

Ako ste mislili da za kuhanje tjestenine postoji samo jedan ispravan način, prevarili ste se!
Lifestyle / Hrana | 28. 06. 2024. u 09:24 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za mene je kuhanje tjestenine gotovo refleksna radnja. Druge tehnike kuhanja - poput spremanja riže, primjerice, mogu biti prepune oprečnih mišljenja o tome koja je metoda "ispravna" - no, kuhanje tjestenine nešto je oko čega se uglavnom svi slažemo.

Izvadite veliki lonac, napunite ga vodom, zakuhajte, dodajte sol, a zatim tjesteninu, prenosi The Kitchn.Kuhajte onoliko koliko je naznačeno na pakiranju. Lako.

Ali što ako vam kažem da postoji bolji način? Cook’s Illustrated otvorio mi je oči da probam metodu koja je suprotna mojim kuharskim instinktima i svime što su mi ikad rekli o ispravnom načinu kuhanja tjestenine. Postoji metoda koja je lakša i brža: stavite tjesteninu u hladnu vodu.

Zašto djeluje?

Kuhanje tjestenine u hladnoj vodi smanjuje dužinu kuhanja, te od dva koraka dolazite do samo jednog. Umjesto da prvo čekamo da voda proključa, a zatim čekamo da se tjestenina skuha, te dvije stvari se događaju istovremeno. Osim toga, kuhanje u manjoj količini vode skraćuje ukupno vrijeme kuhanja.

U našem testiranju, kuhanjem tjestenine u hladnoj vodi, smanjilo se vrijeme kuhanja na 22 minute od početka do kraja, za razliku od 28 minuta koliko je bilo potrebno za kuhanje iste količine tjestenine tradicionalnom metodom.

Kako skuhati tjesteninu u hladnoj vodi

1. Odaberite pravi lonac

Sljedeći savjete tehničkih tehničara Altona Browna i J. Kenjija Lopez-Alta, svoju tjesteninu kuham u manjoj posudi od uobičajenog velikog lonca. Ovisno o količini tjestenine koju kuham, lonac srednje veličine obično je dovoljan.

2. Koristite manje vode

Dodajte svoju tjesteninu u lonac i prelijte je otprilike s 1 centimetrom hladne vode. Želite da tjestenina bude potpuno potopljena i da ima malo viška kako bi se omogućilo malo isparavanja tijekom procesa kuhanja.

3. Zakuhajte

Dodajte malo soli u lonac. Stavite lonac na srednje jaku vatru i povremeno miješajte sve dok vrije, kako se ne bi slijepilo.

4. Neka proključa

Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući da se ne zalijepi, dok tjestenina ne postane al dente. Vrijeme će se razlikovati ovisno o vrsti tjestenine koju kuhate, ali dodatnih 4 do 5 minuta obično je dovoljno.

5. Procijedite

Kada je tjestenina gotova, ocijedite je kao i inače, ali ne zaboravite sačuvati onu dragocjenu škrobnu vodu za vaš umak!

 

Kopirati
Drag cursor here to close