Skupo

Pravljenje zimnice postalo neisplativo

Za 20 tegli ajvara treba oko 180 KM, samo za povrće. To je baš mnogo.
Lifestyle / Hrana | 09. 09. 2024. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene povrća na banjalučkoj “Tržnici” znatno su veće u odnosu na prije mjesec dana, a neki proizvodi, poput rajčice, skuplji su za čak više od 100 posto.

Kupci na gradskoj tržnici danas razgledaju cijene povrća zbog zimnice koju planiraju spremati, piše Fena navodeći kako ''iznenađeno komentiraju kako je sve poskupjelo u samo nekoliko dana''.

Omiljena zimnica u banjalučkoj regiji je ajvar za koji treba paprika i patlidžan, a njihova cijena po kilogramu je 4-5 KM, odnosno dvije KM.

''Za 20 tegli ajvara treba oko 180 KM, samo za povrće. To je baš mnogo. Mislim da je jeftinije kada se kupi u prodavaonici, ali pravit ćemo sve dok budemo mogli i imali para jer znamo šta stavljamo u tegle'', kaže jedna umirovljenica.

Dodaje kako će ovih dana napraviti i nekoliko tegli pekmeza od šljiva koje su ove godine rodile u potkozarskom kraju i kvalitetne su. Kilogram plavih šljiva je oko 2-2,50 KM.

Na tržnici se traže i krastavci kornišoni za zimnicu, a kilogram košta 4 marke.

Sezonsko povrće je na kraju, pa rajčica koja je krajem srpnja koštala oko 1,50 - 2 KM, sada iznosi 3,5 KM. Cijena "volovskog srca" je 5 KM.

Krumpir košta 2 - 2,50 KM, a preprodavci na pijaci kažu da je ovo godine kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu i jeftiniji.

Osim šljiva, od sezonskog voća na tržnicu je stiglo hercegovačko grožđe koje košta 5 maraka.

Domaća jaja nitko ne prodaje, industrijska koštaju 0,40 KM po komadu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close