S jogurtom i češnjakom

Probajte ovo tursko jelo puno okusa i začina

Recept je nadahnut i menemenom, turskom šalšom od rajčica i paprika u koju se ponekad umute i jaja, pa dva tradicionalna hita spaja u jedno jelo koje možete poslužiti i za svaki obrok. Jelo je puno okusa i začina.
Lifestyle / Hrana | 12. 09. 2024. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vas oduševljavaju okusi mediteranskih kuhinja, sigurno poznajete turski specijalitet çılbır, začinjena poširana jaja u mješavini jogurta i češnjaka.

Najveći problem mnogima stvara poširanje jaja, ali ovaj recept za turska jaja koja se ne poširaju, svakako inspiriran okusima Turske, taj korak pojednostavljuje kuhanjem jaja.

Recept je nadahnut i menemenom, turskom šalšom od rajčica i paprika u koju se ponekad umute i jaja, pa dva tradicionalna hita spaja u jedno jelo koje možete poslužiti i za doručak, i za ručak, i za večeru, a u svako ćete doba jednako guštati u kombinaciji šalše, jaja i jogurta s češnjakom. Turska jaja pripremit ćete za 35 minuta, a količina sastojaka u receptu dovoljna je za četiri porcije, piše Punkufer.

Sastojci za turska jaja koja se ne poširaju:

2 žlice maslinova ulja
2 luka, narezana na ploške
1 crvena ili žuta paprika, očišćena i narezana na ploške
1-2 ljute papričice, očišćene i narezane na ploške
400 g rajčice iz konzerve, nasjeckane
1-2 čajne žličice šećera
4 jaja
1 vezica peršina, grubo nasjeckanog
6 žlica grčkog jogurta
2 češnja češnjaka, protisnuta
sol, papar

Priprema:

U tavi zagrijte ulje za prženje. Umiješajte luk, papriku i ljute papričice. Kada omekšaju, dodajte rajčice iz konzerve i šećer. Dobro promiješajte i kuhajte dok se tekućina ne reducira. Posolite i popaprite.

Drvenom kuhačom napravite četiri udubine u umaku i u njih razbijte jaja. Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu.

Jogurt umutite s češnjakom i začinite.

Jelo pospite peršinom i poslužite iz tave uz žlicu jogurta s češnjakom.

Kopirati
Drag cursor here to close