Prema stručnjacima

3 stvari koje svako dijete treba kako bi se osjećalo voljeno i prihvaćeno

Terapeut Eli Harwood objašnjava tri načina kako pomoći svom djetetu da osjeti pripadnost.
Lifestyle / Obitelj | 27. 09. 2024. u 13:30 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao roditelji, sve što želite je najbolje za svoju djecu i vjerojatno ćete učiniti sve da to postignete. Ali nije lako znati kako pomoći svojoj djeci da se osjećaju voljeno na način koji će im dati doživotno samopouzdanje. Većina nas ili pretjeruje ili ne uspijeva u tom zadatku, prenosi Your Tango.

Dakle, kako možete pomoći svojoj djeci da se bolje osjećaju u ovom svijetu? Terapeut Eli Harwood objašnjava tri načina kako pomoći svom djetetu da osjeti pripadnost. 

Tri stvari su potrebne svakom djetetu kako bi odrastalo voljeno i prihvaćeno

1. Moraju znati da su njihove emocije važne

Prvi korak je osigurati da se vaša djeca osjećaju voljeno i prihvaćeno bez obzira na njihova emocionalna stanja. Ali što ovo znači?

Vaše dijete će imati loše dane. Imat će dane u kojima će se osjećati tužno, ljuto, mrzovoljno ili beznadno. Ono što je važno je kako mi kao roditelji reagiramo.

Često, kada su naša djeca loše raspoložena, reagiramo negativno. Vičemo, uzdišemo, kolutamo očima ili ignoriramo svoju djecu tijekom njihovih emocionalnih epizoda. Shvaćamo, ne želimo uvijek imati posla s izljevom ljutnje.

Međutim, kakvu poruku šaljemo kada ih ignoriramo u vrijeme njihove potrebe? Ili, kada se loše ponašaju? U biti kažemo da su njihove teške emocije previše opterećujuće da bismo se mogli nositi s njima.

Kakvu bismo poruku trebali poslati umjesto toga? Prema Harwoodu, naša bi djeca trebala znati: "Ne trebaju se loše ponašati da bi bila povezana s nama."

2. Moraju znati da obožavamo biti u njihovoj prisutnosti

Roditelji svakodnevno imaju jako puno obaveza. Prema Zavodu za statistiku rada, "u 67,0 posto ovih obitelji oba su roditelja bila zaposlena." Budući da oba roditelja rade, moglo bi se činiti nemogućim odvojiti vrijeme za djecu. Pogotovo ako jedva imate vremena za sebe. 

Iako je to razumljivo, kao roditelji morate odvojiti vrijeme za svoju djecu. Ova veza osvjetljava njihov svijet i daje im do znanja da uživate u njihovoj prisutnosti, jer su vaša djeca toga vrijedna.

3. Moraju osjetiti da smo ponosni na to što su postali

Bez obzira znate li vi to ili ne, vaše dijete uvijek traži vašu potvrdu, kao što je potvrđeno u istraživanju o potvrdi emocija koju su proveli roditelji. Žele znati da ste ponosni na njih i da ih cijenite. 

Harwood objašnjava: "Ne zbog onoga što rade, već zbog onoga što jesu." Možemo cijeniti njihov neobičan smisao za humor ili njihovo brbljanje. Ne smeta nam njihova autentičnost i mane koje mogu doći s njom. 

Vaše dijete mora znati da ste ponosni bez obzira na to što može ili ne može postići u životu. Jer, "Naša djeca mogu osjetiti da su željena, da su prihvaćena i mi smo ponosni na to tko su", objašnjava Harwood. Jako brzo mogu osjetiti kada nisu prihvaćeni ili željeni. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close