Tate, uključite se

Priprema za očinstvo: 10 korisnih savjeta za buduće tate

Svijet očinstva može izgledati kao zastrašujući zadatak. Ali ne brinite, uz dovoljno pripreme, putovanje će biti puno ugodnije.
Lifestyle / Obitelj | 10. 09. 2024. u 12:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od prenatalne do postnatalne faze, evo 10 savjeta koji će vam pomoći da se pripremite za očinstvo, prenosi Raffles Medical Group

1. Prepoznajte potrebe svog partnera

Vi ste najveći navijač svoje partnerice tijekom njezine trudnoće. Budite uz nju što je više moguće. Nemojte se iznenaditi ako vas probudi usred noći s gorućom željom za hranom.

Pripazite na bilo kakvu averziju prema hrani, tješite je tijekom emocionalnih razdoblja i pomozite joj kad nastupi fizička ograničenja, osobito tijekom poodmaklog stadija trudnoće. Čineći to, gradite bliži odnos sa svojom ženom.

2. Bilježite važne datume

Pomozite svojoj ženi koliko god možete. Budite joj najbolji pomoćnik i pomozite joj tako što ćete zabilježiti datume pregleda u klinici i podsjetiti je na stvari koje mora pratiti.

3. Blisko surađujte s ginekologom

Vi, vaša žena i vaš ginekolog ste tim. Razgovarajte sa svojim ginekologom o raznim dostupnim opcijama u vezi s planom poroda. Svakako otiđite na svaku konzultaciju.

4. Potražite pomoć bliskih ljudi

Nemate pojma o izboru ginekologa, bolnici, načinu poroda i planu poroda? Zašto ne potražiti pomoć obitelji i prijatelja koji su imali iskustva s trudnoćom i porodom?

Možda vam jednostavno mogu dati savjete o mjestima na koja možete ići na tečajeve prije porođaja, obilaske bolnica i porodilišta, pa čak i stvari koje trebate pripremiti. "Budite oprezni u traženju informacija o trudnoći i porodu."

5. Održavajte iskru u braku

Trudnoća ne znači nužno i apstinenciju od seksa. Dr. Seng Shay Way, specijalist za opstetriciju i ginekologiju & konzultant, Raffles Women's Centre, rekao je: "Možete imati spolni odnos, sve dok trudnoća napreduje normalno i nema komplikacija kao što su neobjašnjivo vaginalno krvarenje, prijevremeni trudovi i drugo."

6. Prepoznajte znakove trudova

Kako znati je li porođaj nastupio? Evo savjeta dr. Jazlana - stavite dlan na ženin trbuh kako biste osjetili i mjerili trudove. Što je porođaj uznapredovali, to su kontrakcije maternice jače i bliže, a vaša će žena biti uznemirena. "Ponekad vodenjak ili amnionska vrećica puknu prije početka porođaja. Pripremite se na takve stvari kako bi mogli reagirati na vrijeme."

7. Pripremite potrebno

Ne želite se brinuti o tome što ste propustili kada se vaša žena sprema poroditi. Stoga unaprijed pripremite stvari koje će bebi trebati – poput kupnje dječjeg krevetića, pumpi za dojenje, pa čak i zaliha pelena.

Ako se bliži datum poroda, budite dostupni u svakom trenutku. Za one koji se planiraju voziti u bolnicu, provjerite kojim je putem najbolje ići. Ne zaboravite spakirati torbu s potrepštinama (npr. odjećom, ručnicima, toaletnim potrepštinama) za svoju bebu i ženu.

8. Pobijedite svoju fobiju

Želite li svjedočiti dolasku vašeg novorođenčeta? Prije toga trebate prepoznati i prevladati svaku fobiju koju imate npr. krv, igle. "Važno je verbalizirati takve strahove i tjeskobe kako bi se mogli napraviti posebni aranžmani koji će zadovoljiti njihove posebne potrebe", savjetuje dr. Jazlan.

9. Potražite pomoć kada se osjećate potišteno

Nijedan roditelj nije savršen. Stoga nemojte biti prestrogi prema sebi i ne očekujte da će sve proći glatko. Uobičajen je osjećaj stresa ili potištenosti. Također, znajte da postnatalna depresija nije ograničena samo na žene.

Prema jednom američkom istraživanju, više od 10 posto novopečenih očeva padne u depresiju nakon rođenja novorođenčeta. Simptomi mogu uključivati depresivno raspoloženje, gubitak interesa za aktivnosti, umor, poteškoće sa spavanjem i suicidalne misli. Ako to doživite, zapamtite da niste sami i da je pomoć dostupna.

10. Povežite se s bebom

Zabavni dio roditeljstva je uključivanje. Zato se zabavite obavljajući svakodnevne poslove i dijeleći teret sa svojom ženom.

To uključuje mijenjanje pelena, hranjenje, igru i držanje bebe. Ne samo da izgrađuje vaše roditeljske vještine i samopouzdanje, već takvi trenuci zbližavanja mogu potaknuti razvoj mozga vašeg djeteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close