Počnite na vrijeme

4 načina za sprječavanje gubitka sluha

Mnogi odrasli s vremenom shvate da češće pritišću tipku za pojačavanje zvuka na daljinskom upravljaču televizora.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 08. 2024. u 15:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako postoji mnogo mitova o gubitku sluha, postoje dva uobičajena razloga zašto ljudi počnu gubiti sluh, prenosi Webmd.

Starost: Kako starite, sićušne stanice dlačica u vašem unutarnjem uhu polako se raspadaju i ne mogu uhvatiti zvučne vibracije tako dobro kao prije.

Buka: Preglasan zvuk s vremenom može oštetiti stanice dlačica u vašim ušima. 

Dobre vijesti? Možete učiniti neke stvari kako biste izbjegli gubitak sluha izazvan bukom i spriječili da se gubitak sluha povezan s godinama pogoršava. Evo par savjeta koji će vam pomoći da očuvate sluh kako starite. 

1. Izbjegavajte previše buke

Koliko glasno je preglasno? Ako morate vikati nadjačavajući buku oko sebe, dovoljno je glasno da vam ošteti sluh. Zvukovi s motocikala, koncertnih zvučnika, električnih alata poput pila i bušilica, slušalica i još mnogo toga dovoljno su glasni da vam nanesu štetu. 

2. Nosite zaštitu za sluh

Ako znate da ćete biti u blizini glasnih zvukova dulje od nekoliko minuta, razmislite o nošenju zaštite, kao što su:

Čepići za uši. Obično su napravljeni od pjene ili gume, ulaze u vaš ušni kanal i mogu smanjiti buku za 15 do 30 decibela. Možete ih kupiti gotove ili ih naručiti po mjeri. Neki čepići za uši ravnomjerno smanjuju razinu buke na svim frekvencijama. Korisni su za ljude poput glazbenika.  

Naušnjaci. Potpuno vam pristaju na uši i smanjuju zvukove za oko 15 do 30 decibela. Moraju čvrsto pristajati na oba uha kako bi blokirali zvuk.

3. Ne pušite

Istraživanja pokazuju da duhan također može povećati vjerojatnost da ćete izgubiti sluh. Dakle, ako zapalite, to je još jedan dobar razlog da odustanete. Ako niste pušač, izbjegavajte udisanje pasivnog pušenja.

4. Pravilno uklonite ušni vosak

Nakupljanje voska u ušima može prigušiti zvuk. Ali nemojte koristiti štapiće za uši da ih očistite - oni mogu gurnuti vosak dublje. Umjesto toga, koristite kućni pribor za ispiranje da omekšate vosak i nježno ga isperete. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close