Obratite pažnju

4 stvari koje mogu izgledati kao anksioznost ali nisu

Mnogi anksiozni poremećaji samo su jedan od mnogih uzroka tjeskobe, a pronalaženje prave dijagnoze može biti ključno za izradu plana za njihovo rješavanje.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 07. 2024. u 10:40 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražili smo četiri uobičajena stanja koja često izgledaju kao anksioznost ali to zapravo nisu, prenosi Psychology today

1. Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) stvara intenzivnu tjeskobu oko određene teme, kao što je strah od nemoralnog ponašanja ili od bolesti. Kad je netko usred opsesivno-kompulzivnog poremećaja, teško se usredotočiti na nešto drugo, a mnogi ljudi se trude postavljati razna pitanja te stalno tražiti informacije kako bi riješili svoj problem.

Nedostatak znanja o OKP-u nije uobičajen samo u široj javnosti, već i u kliničkoj populaciji. Jedno istraživanje je otkrilo da postoji nešto više od 50 % vjerojatnosti da će liječnici pogrešno dijagnosticirati problem, što bi dovelo do neprikladnih i potencijalno štetnih preporuka za liječenje. 

Zbog nedostatka svijesti o nizu načina na koje se OKP može pojaviti, mnogima s OKP-om pogrešno se dijagnosticira nekoliko stanja, uključujući generalizirani anksiozni poremećaj.

Ipak, OKP se može liječiti. Različite psihoterapije pokazale su se učinkovitima za ovo stanje, poput terapije prevencije izlaganja, terapije prihvaćanja obveze i, nedavno, kognitivne bihevioralne terapije temeljene na zaključivanju.

Uz odgovarajući tretman, osoba koja živi s OKP-om može naučiti razumjeti svoje opsesije i bolnu neizvjesnost koju stvara. Lijekovi i alternativni tretmani, kao što je transkranijalna magnetska stimulacija, ponekad se također koriste u liječenju OKP-a.

2. Posttraumatski stresni poremećaj

Među najtežim slučajevima tjeskobe s kojima sam se susreo, PTSP je uobičajena dijagnoza. Kod PTSP-a ponekad postoji stalno prisutan osjećaj opasnosti, što olakšava hipervigilanciju, te otežava opuštanje. Iako se tjeskoba često lako prepozna, traumu koja je uzrokovala tjeskobu možda neće biti tako lako prepoznati.

Dok se PTSP u očima javnosti i mnogih kliničara često karakterizira povratnim sjećanjima i noćnim morama, ovo je samo mala dimenzija načina na koji se simptomi PTSP-a mogu pojaviti.

Za mnoge, ponovno doživljavanje simptoma PTSP-a ne uključuje toliko eksplicitna sjećanja koliko implicitne tjelesne i emocionalne senzacije kao što je strah. Simptomi izbjegavanja koji mogu otežati razgovor o traumatičnom iskustvu također mogu utjecati na dijagnozu.

Psihoterapijom se mnogi izliječe od PTSP-a. Odabrani pristupi usmjereni na traumu, kao što su desenzibilizacija i ponovna obrada pokreta očiju (EMDR) i terapija kognitivne obrade (CPT), pomažu osobi da obradi svoja iskustva. Ipak, intervencije poput ovih prilično se razlikuju od tradicionalnije terapije usmjerene na osobu.

3. Problemi s fizičkim zdravljem

Osobito kada se tjeskoba pojavila iznenada, ključno je isključiti fizičke uzroke. Mnoštvo fizičkih zdravstvenih problema, od problema sa štitnjačom do bolesti srca, ponekad može biti povezano sa simptomima sličnim tjeskobi. Za pristup liječenju ovih stanja bit će potrebno posjetiti liječnika.

4. Bipolarni poremećaj

Kad je anksioznost ciklična i povezana s drugim simptomima kao što su vrlo visoka energija, nekarakteristična impulzivnost, nedostatak potrebe za snom ili grandioznost, može biti potrebno isključiti simptome bipolarne manije/hipomanije.

To je osobito istinito ako postoji obiteljska povijest bipolarnog poremećaja. Anksioznost je česta kod bipolarnog poremećaja. Osim toga, istraživanja pokazuju da 45 % osoba s bipolarnim poremećajem može imati i anksiozni poremećaj.

Psihoterapija, uz psihijatrijske intervencije, može biti ključna u liječenju bipolarnog poremećaja.

Psihoterapija usmjerena na spavanje i stabilizaciju rutine, kao što je interpersonalna terapija socijalnog ritma i kognitivna bihevioralna terapija (CBT), su meli od načima rješavanja ovog problema. Osim toga, mnogi s bipolarnim poremećajem koriste lijekove kao pomoć.

 

Kopirati
Drag cursor here to close