Mijenjajte ih.

4 životne navike koje mogu dovesti do bolesti srca

Bolest srca jedna je od najčešćih kroničnih bolesti u Sjedinjenim Državama i ostaje glavni uzrok smrti i za muškarce i za žene.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 09. 2024. u 11:22 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se određeni čimbenici rizika - poput dobi i obiteljske anamneze - ne mogu promijeniti, bolesti srca se u velikoj mjeri mogu spriječiti, prenosi NJ Cardiovascular Institute.

Zapravo, vaš stil života jedan je od čimbenika koji najviše pridonosi zdravlju vašeg srca. Određene navike mogu dovesti do bolesti srca, a druge mogu smanjiti rizik i pomoći vam da ostanete zdraviji tijekom života.

Evo četiri uobičajene navike koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti i savjeti kako možete početi donositi zdravije odluke.

1. Neaktivan način života

Redovita tjelesna aktivnost jedan je od najboljih načina za održavanje zdravog srca. No, nažalost, porast sjedilačkih poslova i modernih pogodnosti znači da mnogi ljudi vode sve neaktivniji način života.

Nedostatak tjelovježbe pridonosi debljanju, visokom krvnom tlaku i povišenoj razini kolesterola, a sve su to čimbenici rizika za bolesti srca.

Kako napraviti promjene za bolje zdravlje srca?

Nastojte uključiti oko 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta u svoju tjednu rutinu. Ne morate postati sportaš da biste vidjeli prednosti aktivnijeg načina života, stoga pokušajte brzo hodati, voziti bicikl ili raditi bilo koju aktivnost koja vam ubrzava otkucaje srca.

Razmislite o dodavanju aktivnosti za jačanje mišića, poput joge ili dizanja utega, barem nekoliko dana u tjednu. Ne zaboravite se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka bilo koje nove rutine vježbanja.

2. Nezdrava prehrana

Imajte na umu da je ateroskleroza pokretačka snaga bolesti srca. Uz aterosklerozu, naslage plaka od masti, kolesterola i minerala nakupljaju se u vašim arterijama, ograničavajući protok krvi u srce i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

Prehrana bogata prerađenom hranom koja sadrži nezdrave masti, natrij i rafinirane ugljikohidrate i dodani šećer nije dobra za zdravlje srca i može dovesti do ateroskleroze. Pretjerana upotreba alkohola također može doprinijeti srčanim bolestima.

Kako napraviti promjene za bolje zdravlje srca?

Počnite tako što ćete pogledati hranu koju redovito jedete. Ograničite unos peciva, grickalica i druge prerađene hrane, posebno prerađenog mesa. Dodajte više cjelovite hrane zdrave za srce, poput voća, povrća, graha, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i nemasnih proteina. Ograničite upotrebu alkohola.

S vremenom, održavanje uravnotežene prehrane može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

3. Pušenje i uporaba duhana

Pušenje i uporaba duhana dva su glavna rizika za bolesti srca. Kemikalije u duhanu oštećuju krvne žile, smanjuju razinu kisika u krvi i povisuju krvni tlak. Svi ovi čimbenici doprinose kardiovaskularnim problemima i povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Kako napraviti promjene za bolje zdravlje srca?

Ako pušite ili koristite duhan, prestanite. Ako ne koristite duhan, nemojte počinjati - i dajte sve od sebe da izbjegnete pasivno pušenje.

Upamtite, dobrobiti prestanka pušenja su ogromne. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema povezanih s pušenjem, uključujući rak.

4. Kronični stres

Kronični stres može utjecati na vaše srce, a može čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Kada ste pod stresom, vaše tijelo oslobađa hormone koji privremeno podižu krvni tlak i otkucaje srca.

S vremenom, kronični stres može pridonijeti visokom krvnom tlaku i upalama, a oboje povećava rizik od srčanih bolesti.

Kako napraviti promjene za bolje zdravlje srca?

Naučite prepoznati stresore u svom životu, a zatim počnite istraživati zdrave načine da ih kontrolirate. Dajte prioritet brizi o sebi i razmislite o vježbama dubokog disanja i provođenju vremena s voljenima kako biste prirodno smanjili razinu stresa.

Kopirati
Drag cursor here to close