Važno je

Evo što biste trebali znati o ravnim stopalima

Imati ravna stopala u djetinjstvu rijetko je ozbiljno, ali može potrajati u odrasloj dobi.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 09. 2024. u 10:05 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako imate ravna stopala, to znači  da vaša stopala nemaju normalan svod kada stojite. To može uzrokovati bol kada radite neku tjelesnu aktivnost, prenosi Healthline

Stanje se naziva pes planus ili spušteni lukovi. To je normalno kod dojenčadi i obično nestaje između 2. i 3. godine starosti kako se ligamenti i tetive u stopalu i nozi zatežu. Imati ravna stopala u djetinjstvu rijetko je ozbiljno, ali može potrajati u odrasloj dobi.

U nekim slučajevima ravna stopala su uzrokovana ozljedama ili bolešću, stvarajući probleme sa:

  • hodanjem
  • trčanjem
  • stajanjem satima

Vrste ravnih stopala

Fleksibilno ravno stopalo

Fleksibilno ravno stopalo je najčešći tip. Lukovi u vašim stopalima pojavljuju se tek kada ih podignete od tla, a vaši tabani u potpunosti dodiruju tlo kada stavite stopala na tlo. Ovaj tip počinje u djetinjstvu i obično ne uzrokuje bol.

Zategnuta Ahilova tetiva

Vaša Ahilova tetiva povezuje vašu petnu kost s mišićem potkoljenice. Ako je pretijesno, mogli biste osjetiti bol prilikom hodanja i trčanja. Ovo stanje uzrokuje prerano podizanje pete dok hodate ili trčite.

Disfunkcija stražnje tibijalne tetive

Ova vrsta ravnog stopala se stječe u odrasloj dobi kada je tetiva koja povezuje mišić potkoljenice s unutarnjom stranom gležnja ozlijeđena, natečena ili pokidana.

Ako vaš luk ne dobije potrebnu potporu, imat ćete bolove na unutarnjoj strani stopala i gležnja, kao i na vanjskoj strani gležnja. Ovisno o uzroku, možda imate stanje na jednom ili oba stopala.

Što uzrokuje ravna stopala?

Ravna stopala povezana su s tkivima i kostima vaših stopala i potkoljenica. Stanje je normalno kod beba i male djece jer je potrebno vrijeme da se tetive stegnu i formiraju luk. U rijetkim slučajevima, kosti u djetetovim stopalima se spoje, što uzrokuje bol.

Ako se to zatezanje ne dogodi u potpunosti, može rezultirati ravnim stopalima. Kako starite ili zadobijete ozljede, tetive jednog ili oba stopala mogu se oštetiti. Stanje je također povezano s bolestima poput cerebralne paralize i mišićne distrofije.

Tko je u opasnosti?

Veća je vjerojatnost da ćete imati ravna stopala ako to stanje postoji u vašoj obitelji. Ako ste vrlo atletski i fizički aktivni, vaš rizik je veći zbog mogućnosti ozljeda stopala i gležnja.

Starije osobe koje su sklone padovima ili tjelesnim ozljedama također su izloženije riziku. Ljudi s bolestima koje utječu na mišiće - na primjer, cerebralnom paralizom - također imaju povećani rizik.

Ostali čimbenici rizika uključuju pretilost, hipertenziju i dijabetes melitus. Nema razloga za brigu ako su vam stopala ravna i nemate bolova. Međutim, ako vas stopala bole nakon dugog hodanja ili višesatnog stajanja, uzrok mogu biti ravna stopala.

Također možete osjetiti bolove u potkoljenicama i gležnjevima. Vaša stopala mogu biti ukočena ili utrnuta,te možete imati žuljeve.

Kada posjetiti liječnika?

Ako imate bolove u stopalima ili vam stopala stvaraju probleme pri hodanju i trčanju, posjetite ortopedskog kirurga, podijatra ili svog redovitog liječnika.

Dijagnosticiranje problema zahtijeva nekoliko testova. Vaš će liječnik potražiti luk u vašim stopalima dok stojite na prstima.

Ako svod postoji, možda nisu ravna stopala ono što uzrokuje bol u vašem stopalu. Vaš će liječnik također tražiti fleksiju u vašem gležnju.

Ako imate poteškoća sa savijanjem stopala ili se luk ne pojavljuje, vaš će liječnik naručiti dodatne pretrage, poput rendgenske snimke stopala ili skeniranja kako bi se pregledale kosti i tetive u vašim stopalima.

Kopirati
Drag cursor here to close