Financiranje BMPO u FBiH

Ono najznačajnije ostaje isto: Samo jedan u potpunosti financirani ciklus izvantjelesne oplodnje!

I dalje je novi pravilnik ostao na jednom ciklusu izvantjelesne oplodnje koji će u 100% iznosu biti financiran od strane FZZOR.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2024. u 08:42 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na snagu je stupio novi Pravilnik o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava proračuna FBIH.

Ono najznačajnije ostaje isto. Samo jedan u potpunosti financirani ciklus izvantjelesne oplodnje!

U nešto više od godinu i pol dana ovo je drugi pravilnik o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava proračuna FBiH.

Budući da je stupanjem na snagu sada već stara verzija pravilnika donijela i mnogo problema i nejasnoća u njegovoj primjeni, bila je evidentna i potreba izmjene istog.

S te strane vrlo je pohvalno da su odgovorni relativno blagovremeno odreagirali i pristupili izmjeni istog.

Iako novi pravilnik donosi određene izmjene, sa strane pacijenta, one su u onom najbitnijem ipak kozmetičke prirode.

Broj pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) koje u 100% iznosu financira FZZOR je podignut s jednog na tri pokušaja. Ograničenje na broj embrio transfera po započetom ciklusu izvantjelesne oplodnje (VTO), a koje će financirati FZZOR je uklonjeno, što je također još jedna pozitivna stvar.

Iako nevješto, parovi sa dijagnozom sekundarnog infertiliteta su uvedeni u pravo, ali je pravilnik propustio da definira koliko “živorođenja” će FZZOR financirati za jedan par.

Do sada se mnogo puta, pa čak i u javnom prostoru, spominjalo kako je od ukupno izdvojenih sredstava za financiranje BMPO manji dio zapravo utrošen u tu svrhu.

I pored te činjenice, novi pravilnik je ostao na jednom ciklusu izvantjelesne oplodnje koji će u 100% iznosu biti financiran od strane FZZOR, dok će drugi i svaki naredni do ukupno pet ciklusa biti financiran u iznosu od 50%.

Vrlo teško je naći bilo kakvo racionalno objašnjenje zašto su se nadležni odlučili ostati na jednom pokušaju izvantjelesne oplodnje financiranom u 100% iznosu iako je novca bilo i ima više nego dovoljno.

U razgovoru s liječnicima koji se bave ovom oblasti rečeno nam je da pored nelogičnosti koje smo i sami naveli postoje i neke druge koje su tehničke i/ili stručne prirode.

Na kraju, iskreno se nadamo kako će implementacija ovog pravilnika u konačnici ipak donijeti pozitivne promjene za pacijente, te da će nadležni čim prije shvatiti važnost adekvatnog uređenja ove oblasti, te između ostalog i otpočeti sa 100% financiranje svih pet ciklusa izvantjelesne oplodnje, a kako je Zakonom o liječenju biomedicinski potpomognutom oplodnjom i predviđeno.

Kopirati
Drag cursor here to close